Kategorie
Ekowiadomości

5 ziół na zimę

Zapach ziół: cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, goździków. Zastanawia mnie, dlaczego rośliny te pachną tak intensywnie właśnie teraz, podczas gdy latem ich aromat jest tak słabo wyczuwalny. I dlaczego jesienią i zimą zioła te mają tak silne działanie rozgrzewające, co korzystnie wpływa na nasz organizm.

Zioła takie jak imbir, goździki, cynamon czy gałka muszkatołowa nie tylko zapobiegają chorobie, ale też ją leczą – działając przeciwzapalne i przeciwgorączkowo. Imbir czy cynamon mają silne właściwości rozgrzewające – poprawiają odporność i pomagają organizmowi zwalczać wirusy i bakterie. Przyspieszają krążenie, dzięki czemu rozgrzewają zimne stopy i dłonie. Korzystnie wpływają także na żołądek i układ trawienny. Oczywiście dodawanie wymienionych przypraw do potraw i deserów pomaga nam zapobiegać przeziębieniom.

Warto sięgnąć po następujące sezonowe zioła:

  1. Cynamon – to doskonała propozycja dla ludzi, którzy nieustannie skarżą się na zimno, bez względu na to, jaką temperaturę wskazuje termometr. Cynamon wysusza wilgoć w organizmie i pobudza krążenie. To doskonały tonik trawienny, wzmacniacz odporności i regulator poziomu cukru we krwi. Cynamon możemy dodawać do potraw dzieci powyżej 10 m.ż. w małej ilości (uwaga: u alergików może zaostrzać objawy).
  2. Imbir – ma wszechstronne działanie: wzmacnia system odpornościowy, zwalcza uczulenia, obniża poziom cholesterolu, łagodzi bóle stawów, pobudza trawienie, zwalcza nudności (także te poranne towarzyszące kobietom w ciąży) i rozgrzewa ciało. Warto codziennie sięgać po herbatę z dodatkiem imbiru (nie cytryny, która ma działanie wychładzające organizm). Można dodawać silny napar z imbiru do kąpieli, szczególnie porannej. Niewielkie ilości imbiru można podawać dziecku, gdy skończy rok, ale nie za dużo, bo smak może być dla niego zbyt ostry. Najlepiej serwować jako dodatek do herbatki.
  3. Kardamon – pochodzi z tej samej rodziny roślin, co imbir. Ma też podobne właściwości, czyli rozgrzewa organizm. Pomaga udrożnić drogi oddechowe, usunąć śluz. Ma wspaniały korzenny zapach i smak. Można podawać dzieciom po pierwszych urodzinach.
  4. Gałka muszkatołowa – znakomicie zapobiega wzdęciom, pomocna w leczeniu biegunki u dzieci, pomaga „rozbijać” zatory w klatce piersiowej.  Ma też działanie przeciwwirusowe. Gałka ma zapach korzenny, smak słodkawo-gorzki. Możesz ją wprowadzać do diety dziecka po 12. miesiącu życia.
  5. Czosnek – zioło zbawienne dla systemu immunologicznego. Działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie. To także środek rozszerzający naczynia krwionośne, co oznacza, że ​​poprawia krążenie. Czosnek poleca się osobom chorym na cukrzycę, chroni on serce, zabija pasożyty, leczy rany. Jest pomocny przy wzdęciach i zwalczaniu pasożytów przewodu pokarmowego. Większe ilości czosnku mogą powodować wzdęcia. Nadmierne spożywanie czosnku może również mieć niekorzystny wpływ na mięsień wątroby, u niektórych osób wywoływać nawet reakcje alergiczne. Czosnek możemy dodawać do potraw dzieci powyżej 10. m.ż.

Konsultacja merytoryczna: Emilia Lorenc, Zdrowyprzedszkolak.org

Foto

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.