Czarny ryż - smakuje i leczy
| Czarny ryż – smakuje i leczy

Czarny ryż – smakuje i leczy

Spożywanie czarnego ryżu może łagodzić stany zapalne, objawy alergii, astmy i innych chorób – donoszą naukowcy na łamach tygodnika “Journal of Agrocultural and Food Chemistry”.

Sekret tkwi w otrębach, które sprawiają, że ta odmiana jest znacznie zdrowsza od białego ryżu. W otrębach znajdują się spore ilości dobroczynnych utleniaczy, które neutralizują działanie wolnych rodników. Te z kolei przyśpieszają starzenie się skóry i podnoszą ryzyko zmian nowotworowych.

Przeprowadzone eksperymenty udowodniły, że ekstrakt z  czarnego ryżu zmniejsza wydzielanie histaminy, która może powodować stany zapalne i alergie. Udało się ustalić, że ziarna czarnego ryżu leczą podrażnienia i zapalenia skóry zwierząt. Dodane do płatków śniadaniowych, ciasteczek lub napojów mogą zwiększać ich wartość odżywczą. Wiadomo też, że oprócz potrzebnych organizmowi przeciwutleniaczy jedna łyżeczka otrębów czarnego ryżu zawiera mniej cukru i więcej witaminy E, niż np. jedna łyżeczka borówek.

Czarny ryż nazywany jest “zakazanym owocem”, dawniej bowiem mogli go spożywać jedynie chińscy władcy. Dzisiaj można go kupić w wielu sklepach, głównie ze zdrową żywnością.

Foto

Źródło: www.sciencedaily.com

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Dobry Duch serwisu Dziecisawazne.pl:)
Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

„Człowiek to jedyny ssak, który odstawia swoje potomstwo, zanim ono będzie na to gotowe”. 3 historie o samoodstawieniu się dziecka od piersi

Czy faktycznie myślisz, to co myślisz? O wielkiej roli przekonań w naszym życiu

Juul na poniedziałek, cz. 63 – Wszystkie dzieci potrzebują autorytetu osobistego

Przejdz do: