Kiszonki - naturalny probiotyk. 7 przepisów na dania z kiszonkami
Święta, święta, święta... zobacz PREZENTY dla dzieci
| Kiszonki – naturalny probiotyk. 7 przepisów na dania z kiszonkami

Kiszonki – naturalny probiotyk. 7 przepisów na dania z kiszonkami

Podobno to wyłącznie niemarketingowa nazwa sprawia, że polskie kiszonki wciąż przegrywają z innymi superfoods w modnych knajpach na warszawskim Mokotowie. Bo jeśli chodzi o wpływ na nasze zdrowie, konkurencję biją na głowę.

Spożywanie kiszonek szczególnie korzystanie wpływa na nas właśnie teraz. To najlepszy probiotyk, jaki możemy zaserwować organizmowi w okresie jesienno-zimowym. Do tego jest on znacznie skuteczniejszy i wyposażony w dużo większą ilość żywych kultur bakterii, niż najlepsze preparaty probiotyczne. Świeże, naturalne kiszonki mają ich miliony. Wszystkie te bakterie wspierają się nawzajem i uzupełniają w korzystnym działaniu.

Działanie probiotyczne kiszonek związane jest także z obecnością kwasu mlekowego, wytwarzanego w procesie fermentacji, który chroni organizm przed chorobami i wirusami. Kwas mlekowy wzbogaca florę bakteryjną jelit, wspomagając proces trawienia i przyswajania składników odżywczych z pożywienia. To właśnie w ścianie jelit znajduje się 80 proc. komórek naszego układu odpornościowego. Poza tym kiszonki są bogatym źródłem witaminy C, będącej silnym antyoksydantem, ale również witamin z grupy B, witaminy E, K, oraz cennych mikroelementów.

Polecamy spożywanie kiszonek w ilościach hurtowych. Szczególnie, że pomysłów na to, jak je podawać, jest cała masa.

1. Słonecznikowa pasta z kiszonym ogórkiem

Składniki:

  • 150 g ziaren słonecznika,
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
  • 1 duża cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pieprz do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej lub kamiennej,
  • trochę wody z kiszonych ogórków,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 średnie kiszone ogórki,
  • 1/2 pęczka koperku.

Przygotowanie:

Ziarna słonecznika podpraż na suchej patelni na złoty kolor. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Do miski wsyp podprażone ziarna, dodaj cebulę, odrobinę pieprzu i ząbek czosnku. Całość zmiksuj na gładką masę.

Dodaj sól i trochę wody z kiszonych ogórków do uzyskania kremowej konsystencji pasty. Ogórki drobno pokrój i dodaj do pasty. Całość dopraw sokiem z cytryny i posiekanym koperkiem. Podawaj z pieczywem lub warzywami.

2. Surówka z białej kapusty, kiszonego ogórka i jarmużu

Składniki:

  • 1/4 główki białej kapusty,
  • 1 spora marchewka,
  • 1 jabłko,
  • 2 liście jarmużu,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 łyżka oleju lnianego,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól morska,
  • pieprz czarny świeżo mielony.

Przygotowanie:

Kapustę drobno posiekaj, posól, aby zmiękła. Marchewkę, jabłko i ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jarmuż drobno posiekaj. Wszystkie warzywa wymieszaj w misce. Olej wymieszaj z musztardą i polej surówkę. Dopraw solą i pieprzem według uznania.

3. Prasowana surówka z grejpfrutem i migdałami

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • ½ ogórka długiego zielonego,
  • 1 garść rukoli,
  • ½ grejpfruta,
  • 2 łyżki płatków migdałowych,
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Ogórki pokrój w cienkie plasterki, cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W szklanym naczyniu układaj posiekane ogórki, rukolę i startą cukinię. Całość lekko posól, przyciśnij talerzykiem z obciążeniem i pozostaw na kilka godzin lub całą noc. Następnego dnia zlej nadmiar soku, dodaj oliwę i wymieszaj całą surówkę. Dopraw solą i pieprzem do smaku (opcjonalnie).Płatki migdałów podpraż na suchej patelni. Grejpfruta obierz i pokrój na małe cząstki i ułóż na warzywach. Surówkę podawaj z podprażonymi płatkami migdałów.

4. Kapuśniak

Składniki dla jednej osoby:  

  • ½ cebuli,
  • 3 pieczarki,
  • ząbek czosnku,
  • ½ marchewki,  
  • 1 ziemniak,
  • 1 łyżka kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 czubata łyżka kapusty kiszonej,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • ⅕ selera,
  • natka z pietruszki.
  • przyprawy: cząber, imbir, kurkuma, liść laurowy, sól morska, ziele angielskie, pieprz.

Przygotowanie:

Rozgrzej garnek, wlej oliwę, wrzuć pokrojone pieczarki oraz cebulę. Mieszaj, aż się zarumienią. Dodaj czosnek, majeranek, cząber. Wlej wodę (uważaj, będzie pryskać).

Dodaj kapustę, ziele angielskie, liście laurowe, kurkumę, imbir, pieprz, sól, kaszę jaglaną, pokrojone w kostkę warzywa. Na końcu dodaj suszone grzyby. Kiedy warzywa i kasza będą miękkie, odstaw z ognia, a po chwili dodaj oliwę oraz posiekaną natkę pietruszki.

Wskazówki: zamiast kaszy jaglanej można użyć ziarna amarantusa (szarłat) lub kaszy gryczanej niepalonej.

5. Krokiety z tofu i kapusty kiszonej

Składniki dla jednej osoby:

  • 100 gramów tofu naturalnego,
  • 2 czubate łyżki kiszonej kapusty,
  • 1,5 ziemniaka,
  • 1 jajko,
  • ½ cebuli,
  • pół ząbka czosnku,
  • 1/3 łyżki mąki orkiszowej,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,  
  • 2 łyżki sezamu,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki wody,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1/3 szklanki ryżu basmati,
  • natka pietruszki.
  • przyprawy: sól morska, bazylia, kminek, kurkuma, tymianek.

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i ugotuj na parze. W garnku zagotuj wodę, lekko ją posól, dodaj kurkumę i wrzuć przepłukany na sitku ryż. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut do czasu, aż będzie miękki. Kapustę drobno pokrój. W filiżance rozmieszaj wodę z mąką. W małym rondlu podgrzej przecier pomidorowy z bazylią, dodaj płyn z filiżanki i mieszaj, dusząc przez 1-2 minuty. Cebulę posiekaj. Rozgrzej patelnię z 1/4 oleju, wrzuć cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Podsmaż kilka minut. Do miski włóż tofu, jajko, zawartość patelni i zmiksuj na gładką masę. Dodaj kapustę, rozgniecione ziemniaki, przyprawy, wymieszaj. Rozgrzej patelnię z resztą oleju. Z masy formuj małe kotleciki, obtocz je w sezamie i smaż na rumiano z obu stron. Podawaj z sosem pomidorowym oraz ryżem.
Wersja dla osób na diecie bezglutenowej:  w osobnej filiżance rozmieszaj łyżkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę mąki ryżowej zamiast mąki orkiszowej.

6. Surówka z kiszonej kapusty pekińskiej

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kapusta pekińska,
  • 1 duża marchew,
  • 5 rzodkiewek,
  • 1 nieduża cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 mała papryczka chili,
  • 2 łyżeczki soli kamiennej niejodowanej.

Kapustę poszatkuj w grube paski, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek, cebulę i papryczkę drobno posiekaj. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce tak, jak marchew. Rozdrobnione składniki wsyp do miski i wymieszaj z solą, ugniataj aż sałatka puści sok. Przełóż do szklanego lub kamiennego naczynia , przykryj talerzykiem i dociśnij ciężkim przedmiotem. Warzywa powinny być przykryte co najmniej 1 cm warstwą soku. Całość przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 2-5 dni. Po ukiszeniu surówka jest gotowa do spożycia. Można przechowywać ją w lodówce nawet kilka miesięcy.

Pamiętaj – wraz z upływem czasu smak surówki będzie się zmieniał.

7. Kiszona surówka z białej rzodkwi z kminkiem

Składniki:

  • 1 średniej wielkości biała rzodkiew,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżeczka soli kamiennej niejodowanej,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:

Rzodkiew  umyj,  zetrzyj na średniej tarce, wymieszaj z kminkiem, solą i posiekaną natką pietruszki. Całość skrop sokiem z cytryny. Ugniataj w kamionce lub szklanym naczyniu, aż wyjdzie sok. Przykryj podstawką z  obciążeniem. Po ok. 30. minutach surówka jest gotowa do spożycia.

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Dobry Duch serwisu Dziecisawazne.pl:)

Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Juul na poniedziałek, cz. 71 – Adoptowane dzieci

Dlaczego nie warto UCZYĆ dzieci języka obcego?

8 zabawek na dłużej niż 5 minut!

Przejdz do: