Spirulina - mleko Matki Ziemi
| Spirulina – mleko Matki Ziemi

Spirulina – mleko Matki Ziemi

Nazywana zielonym mięsem (ze względu na niespotykanie dużą zawartość wysokowartościowego białka) lub mlekiem Matki Ziemi. Jest jedynym znanym człowiekowi środkiem spożywczym, tak bogatym w substancje odżywcze.

Ma ich ponoć 5-20 razy więcej niż przeciętne warzywa i owoce. To sprawia, że na liście super foods od lat króluje jako czołówka najlepszych pokarmów, które ponoć mogłyby rozwiązać problem głodu na świecie. Poznajcie spirulinę – szmaragdowozieloną algę w kształcie spirali, o niezwykłych właściwościach.

Spirulina jest bogata w wysokowartościowe białko, którego udział jest trzykrotnie większy od zawartości białka w mięsie, a do tego zawiera 18 aminokwasów, w tym 8 niezbędnych, z których zbudowane są białka. To najwyższa koncentracja, jaką można znaleźć w jedzeniu. Poza tym zawiera łatwo przyswajalne żelazo (i ma go znacznie więcej niż mięso), magnez, potas, witaminy, makro- i mikroelementy. Nie można też zapomnieć o pigmentach – zielonego chlorofilu i niebieskiej fikocyjaniny, które działają antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie i antyalergicznie. Dlaczego jeszcze spirulina może być uznawana za najlepszy pokarm w dziejach ludzkości?

1. Można ją stosować w leczeniu raka

Według badań opublikowanych w Biochemical Pharmacology w 2004 roku spirulina zawiera białko c-fikocyjaninę, która pomaga zwalczać komórki białaczkowe. Wiele innych badań potwierdza, że stosowanie spiruliny w połączeniu z metodami medycyny konwencjonalnej, pomaga w regeneracji organizmu i pozytywnie wpływa na przebieg leczenia. Szczególnie pomocna jest w przypadku leczenia raka jamy ustnej, w 45 proc. przypadków prowadząc do całkowitej regresji zmian nowotworowych.

2. Pomaga zwiększyć wydajność organizmu

Spirulina zwiększa wydajność tlenową organizmu i powoduje, że dłużej wytrzymuje obciążenia, co jest wyjątkowo przydatne dla wszystkich osób uprawiających sporty. Dodatkowo spirulina, za pomocą białka wspiera budowanie masy mięśniowej, jednocześnie pozwalając pozbywać się masy tłuszczowej.

3. Poprawia pracę mózgu

Dzięki temu, że spirulina jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy i zawiera przeciwzapalne fitochemikalie, jest doskonałym pokarmem dla naszego mózgu. Co więcej, ponieważ alga ta jest najlepszą formą białka dla człowieka, zawiera masę chlorofilu, aminokwasy, witaminy i minerały – wspiera też takie funkcje mózgu jak umiejętność skupienia się i zapamiętywania.

4. Pomaga kobietom w ciąży chronić dzieci przed toksycznym działaniem kadmu

Według badań opublikowanych w Journal of Medicinal Food, spirulina chroni nienarodzone dzieci przed uszkodzeniami spowodowanymi przez kadm. Ten sam, który zanieczyszcza naszą żywność (nagminnie występuje w ryżu). Wszystko to dzięki temu, że spirulina ma silne działanie oczyszczające, odprowadzając z naszego organizmu zanieczyszczenia, które znajdziemy nie tylko w żywności, ale też powietrzu.

5. Ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne

Nasz organizm posiada wbudowany mechanizm obsługujący utlenianie komórek, ale czasem, z wielu powodów jest niewydajny. Badania wykazały, że zawarte w spirulinie fikocyjaniny i beta-karoten pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, ale również zmniejszają produkcję azotanów.

6. Pomaga w walce z chorobami wątroby

Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów w naszym organizmie, pomagającym m.in. wypłukiwać toksyny z naszego organizmu. Osoby, u których wykryto marskość wątroby, i które przez 3 miesiące przyjmowały 4,5 gramy spiruliny dziennie, miały znacznie lepsze wyniki badań, a samą spirulinę traktuje się obecnie jako alternatywną formę terapii dla osób cierpiących z powodu tej przypadłości.

7. Łagodzi objawy alergicznego nieżytu nosa

Alergiczny nieżyt nosa to stan zapalny śluzówek nosa i zatok wywołany alergiami wziewnymi. W zależności od przyczyny można się borykać z tą przypadłością sezonowo, bądź długotrwale. I choć istnieją różne metody leczenia farmakologicznego, w badaniu z 2005 roku opublikowanym w Journal Medicinal Food zdołano udowodnić, że ulgę w alergicznym nieżycie nosa może przynieść właśnie spirulina.

8. Pomaga w walce z niedożywieniem

Spirulina jest obecnie włączana w programy lokalne, których celem jest złagodzenie skutków niedożywienia w krajach rozwijających się, szczególnie w Afryce Zachodniej. Dzięki temu, że może być uprawiana w niemal każdych warunkach, a do tego jest tak bogatym źródłem niezbędnych witamin i makroelementów, może skutecznie złagodzić problem głodu.

9. Poprawia nastrój

Dzięki wysokiej zawartości L-tryptofanu, aminokwasu wytwarzającego w mózgu neuroprzekaźniki w postaci serotoniny i melatoniny, spirulina jest stabilizatorem chemii mózgu, poprawiając nasz nastrój, pamięć, wzmacniając uczucie spokoju i szczęścia.

10. Poprawia wygląd i detoksykuje organizmie

Dzięki dużej zawartości antyoksydantów spirulina pomaga ściągać pory, wygładza skórę i zapobiega jej starzeniu. Poza skórą, działa również pielęgnacyjnie na włosy, zapobiegając wypadaniu. Odmładza organizm również od wewnątrz, wspirając pracę niemal wszystkich organów wewnętrznych. Dodatkowo, dzieki bogatej zawartości fikocyjaniny i chlorofilu, pomaga oczyścić organizm z metali ciężkich i innych toksyn. Te dwa składniki wpływają bowiem nie tylko na namnażanie się nowych komórek krwi, ale też odmładzają układ krwionośny. Chlorofil zawarty w tej aldze jest niemal identyczny jak w hemoglobinie, która odpowiada za oczyszczanie krwi i transport tlenu do komórek.

Foto: flikr.com/land_camera

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Dobry Duch serwisu Dziecisawazne.pl:)
Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Dlaczego nuda jest potrzebna?

Naturalne czy stylizowane? Jakie zdjęcia warto zrobić noworodkowi

Kiedy dziecko ciągle mówi “nie”. Rozmowa Moniki Szczepanik i Eweliny Adamczyk

Przejdz do: