Kategorie
Zdrowie

10 powodów, dla których warto jeść papaję

Papaja to egzotyczny owoc, którego wartość jest nieoceniona, jeśli chodzi o działanie na układ odpornościowy. Związki zawarte w papai dbają o szczelność jelit, co ma bezpośredni związek z całościowym funkcjonowaniem naszego organizmu.

Prozdrowotne właściwości papai zawdzięczamy m.in. wysokiej zawartości enzymów. Wśród nich najważniejszą rolę pełni papaina, wspomagająca trawienie produktów białkowych, a więc umożliwiająca szybsze i znacznie lepsze wchłanianie substancji odżywczych. W gruncie rzeczy, papaina działa podobnie jak enzymy produkowane przez organizm człowieka – pepsynę. Jej nadrzędnym zadaniem jest wstępne rozłożenie białek do postaci aminokwasów, co zmniejsza procesy gnilne i wpływa na zdrowie. Charakterystyczną cechą tej substancji jest również to, że zachowuje aktywność nie tylko w środowisku kwaśnym, ale też neutralnym czy zasadowym.

Dodatkowo papaina łagodzi stany zapalne w organizmie, pomagając przy przewlekłych infekcjach czy schorzeniach autoimmunologicznych. Dzięki zawartości roślinnego lizolymu, papaja charakteryzuje się właściwościami przeciwbakteryjnymi i przeciwzapalnymi, a także przeciwutleniającymi.

Najważniejsze witaminy, które wpływają na prozdrowotne właściwości papai, to witamina C (jedna papaja zaspokaja 224 proc. dziennego zapotrzebowania na ten związek). Poza tym papaja to doskonałe źródło kwasu foliowego, witaminy A, magnezu, miedzi, kwasu pantotenowego i błonnika. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę K i likopen – przeciwutleniacz, najczęściej kojarzony z pomidorami.

10 powodów, dla których warto jeść papaję

Uwaga! Reklama do czytania

Poród naturalny

Świadome przygotowanie się do cudu narodzin.

Karmienie piersią

Twoje mleko to cudowny dar. Naucz się nim dzielić.

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

1. Wspiera układ trawienny

To jeden z niewielu owoców, po który warto sięgać wieczorem. Papaja nie tylko zapobiega nowotworom jelita, wrzodom żołądka i likwiduje zapalenia w układzie trawiennym, ale wspomaga trawienie i oczyszczanie organizmu z zalegających toksycznych substancji pokarmowych i uszkodzeń struktury DNA. Pomaga oczyszczać układ trawienny, dezynfekuje go i regeneruje.

2. Wspomaga układ odpornościowy

Poza tym, że jest doskonałym źródłem witaminy C, będącej silnym antyoksydantem i czynnikiem zmagającym odporność oraz stymulującym układ immunologiczny, papaja pomaga w odbudowaniu ścianek uszkodzonego jelita (IBS), a jak wiadomo – od szczelności jelit zależy w dużej mierze odporność organizmu. Ponadto, papaja charakteryzuje się właściwościami antybakteryjnymi i antywirusowymi. Łagodzi przeziębienia, infekcje sezonowe i grypę.

3. Chroni przed rakiem

Wyciąg z liści papai wzmaga produkcję cząsteczek sygnałowych – cytokin typu Th1, co hamuje wzrost guzów. Z badań przedstawionych w International Journal of Food Science and Nutrition wynika, że papaja najskuteczniej (spośród 14 innych roślin) zatrzymuje rozwój komórek raka piersi. Amerykańskie badania potwierdzają skuteczność papai w walce z komórkami rakowymi szyjki macicy, trzustki oraz płuc.

4. Wpływa na płodność

Papaja zawiera argininę, czyli aminokwas, który pomaga w leczeniu niepłodności, przyczyniając się do zwiększenia produkcji nasienia. W przypadku kobiet arginina zwiększa ilość ślizu, wspiera odpowiednie ukrwienie macicy i dojrzewanie komórki jajowej.

5. Usprawnia proces krzepnięcia krwi

Fibryny, będące rzadkością w świecie roślin, znajdziemy właśnie w papai. Włókna fibryny tworzą sieć w miejscu ranu i usprawniają proces krzepnięcia krwi. Stosowana miejscowo roztarta papaja, wspomaga gojenie się ran i zapobiega infekcjom poparzonych fragmentów ciała.

6. Chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników

W papai znajduje się sporo likopenu, uchodzącego za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Związek ten chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmniejsza ryzyko nowotworów i chorób układu krążenia.

7. Chroni oczy

Dzięki zawartości zeaksantyny, która filtruje szkodliwe promieniowanie słoneczne, papaja chroni oczy przed różnymi chorobami – np. zwyrodnieniami plamki żółtej. Codzienne jedzenie owocu papai pozwala zahamować postęp zwyrodnienia związanego z wiekiem pacjenta.

8. Poprawia wygląd włosów

Witamina A, której sporo znajdziemy w owocach papai, jest składnikiem niezbędnym do produkcji serbum, czyli substancji nawilżającej włosy. Bierze ona również udział we wzroście tkanek organizm, w tym włosów i skóry.

Uwaga! Reklama do czytania

Życie seksualne rodziców

Zacznij świadomie budować swoją relację z partnerem

Jak zrozumieć się w rodzinie

Jak dostrzec potrzeby innych i być wysłuchanym

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

9. Nasiona papai chronią przed pasożytami

Badania potwierdzają, że nasiona papai niszczą pasożyty przewodu pokarmowego – dlatego nie warto ich wyrzucać. Składniki znajdujące się w nasionach zakłócają procesy fizjologiczne pasożytów i ich rozmnażanie się.

10. Nasiona poprawiają stan wątroby

Nasiona oczyszczają wątrobę i pomagają uwalniać z niej toksyny. Kuracja polegająca na spożywaniu określonej dawki nasion papai dziennie, przez okres około miesiąca, pomaga poprawić stan wątroby uszkodzonej z powodu nadmiernego spożywania alkoholu, żółtaczki czy obtłuszczenia organu.

Uwaga! Nasion papai nie powinny spożywać kobiety w ciąży.

Foto: flikr.com/tgerus

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.