W latach 60. XX wieku koktajle były popularyzowane jako zdrowsza alternatywa produktów mlecznych do picia (wykonywane ze śmietanki, mleka, jogurtu w połączeniu z owocami, czekoladą lub masłem orzechowym). Koktajle mleczne stały się popularne ze względu na swój smak, jednak iluzją jest korzystny wpływ na zdrowie (zbyt dużo cukru).
W XXI wieku pojawiła się zmieniona wersja koktajlu – tzw. zielony koktajl. Domowe zielone koktajle bazują na dobrej, czystej wodzie oraz świeżych, zielonych warzywach liściastych (również niektóre owoce mogą stworzyć kremowy napój, w którym jest mnóstwo dobrze przyswajalnych świeżych składników odżywczych). Kiedy już je mamy, potrzebny jest jeszcze tylko blender.
Zielone koktajle są łatwe w przygotowaniu. Ich przyrządzenie zajmuje znaczniej mniej czasu niż wyciskanie świeżego soku z owoców. Jednak koktajle nie powinny całkowicie zastępować soków – najlepiej, kiedy się wzajemnie uzupełniają.
Fani zielonego napoju mogą wybierać spośród kilku zielonych warzyw: boćwina, szpinak, jarmuż, kolendra, pietruszka, ogórek lub trawa pszenicy (składniki łatwe do wymieszania). Warto dodać do napoju jakiś owoc – oprócz dodatkowych witamin pomoże on uczynić zielony koktajl bardziej gładkim, aksamitnym i mniej gorzkim.
Warzywa warto wcześniej oczyścić z nierozpuszczalnych włókien – choć zdrowe dla przewodu pokarmowego człowieka, nie mieszają się dobrze z wodą i ciężko miksują w blenderze.
Większość owoców zawiera rozpuszczalne włókna. Są to: banany, gruszki, kiwi, i jagody wszystkich typów.
10 zalet zielonych koktajli:
- Zielone koktajle są bardzo pożywne. Składają się z 60% dojrzałych owoców, mieszanych z około 40% zielonych warzyw.
- Zielone koktajle są łatwe do strawienia, bardzo korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego.
- Są źródłem cennego błonnika.
- Mają wyrazisty smak, ale smak ten przypada do gustu niemal każdemu.
- Zawierają chlorofil. Przez picie dwóch lub trzech filiżanek zielonego napoju codziennie dostarczasz organizmowi sporą dawkę dobroczynnych składników.
- Zielone koktajle są łatwe do wykonania, równie szybko po nich posprzątasz.
- Można podawać je dzieciom od szóstego miesiąca życia (warto wykonać wcześniej test alergiczny).
- Dzięki koktajlom spożywasz mniej soli i cukru.
- Regularne picie koktajli to zdrowy nawyk żywieniowy.
- W niskich temperaturach można przechowywać koktajl nawet do 3 dni. Sprawdzi się to np. podczas wyjazdu.
1 odpowiedź na “10 zalet zielonych koktajli”
Skąd wiadomo że można je podawać tak małym dzieciom? Piję takie koktajle od dawna i zastanawiałam się kiedy można dawać je dzieciom. O ile np. ze szpinakiem czy natka pietruszki bym sie nie obawiała, to jednak liście rzodkiewki albo nać marchewki nie są tak powszechnie stosowane i nie wiadomo skąd brać informacje o ich wpływie na organizm niemowlaka.