Kategorie
Ekowiadomości

10 zalet zielonych koktajli

Zielone koktajle są łatwe w przygotowaniu. Ich przyrządzenie zajmuje znaczniej mniej czasu niż wyciskanie świeżego soku z owoców

W latach 60. XX wieku koktajle były popularyzowane jako zdrowsza alternatywa produktów mlecznych do picia (wykonywane ze śmietanki, mleka, jogurtu w połączeniu z owocami, czekoladą lub masłem orzechowym). Koktajle mleczne stały się popularne ze względu na swój smak, jednak iluzją jest korzystny wpływ na zdrowie (zbyt dużo cukru).

W XXI wieku pojawiła się zmieniona wersja koktajlu – tzw. zielony koktajl. Domowe zielone koktajle bazują na dobrej, czystej wodzie oraz świeżych, zielonych warzywach liściastych (również niektóre owoce mogą stworzyć kremowy napój, w którym jest mnóstwo dobrze przyswajalnych świeżych składników odżywczych). Kiedy już je mamy, potrzebny jest jeszcze tylko blender.

Zielone koktajle są łatwe w przygotowaniu. Ich przyrządzenie zajmuje znaczniej mniej czasu niż wyciskanie świeżego soku z owoców. Jednak koktajle nie powinny całkowicie zastępować soków – najlepiej, kiedy się wzajemnie uzupełniają.

Fani zielonego napoju mogą wybierać spośród kilku zielonych warzyw: boćwina, szpinak, jarmuż, kolendra, pietruszka, ogórek lub trawa pszenicy (składniki łatwe do wymieszania). Warto dodać do napoju jakiś owoc – oprócz dodatkowych witamin pomoże on uczynić zielony koktajl bardziej gładkim, aksamitnym i mniej gorzkim.

Warzywa warto wcześniej oczyścić z nierozpuszczalnych włókien – choć zdrowe dla przewodu pokarmowego człowieka, nie mieszają się dobrze z wodą i ciężko miksują w blenderze.

Większość owoców zawiera rozpuszczalne włókna. Są to: banany, gruszki, kiwi, i jagody wszystkich typów.
10 zalet zielonych koktajli:

  1. Zielone koktajle są bardzo pożywne. Składają się z 60% dojrzałych owoców, mieszanych z około 40% zielonych warzyw.
  2. Zielone koktajle są łatwe do strawienia, bardzo korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego.
  3. Są źródłem cennego błonnika.
  4. Mają wyrazisty smak, ale smak ten przypada do gustu niemal każdemu.
  5. Zawierają chlorofil. Przez picie dwóch lub trzech filiżanek zielonego napoju codziennie dostarczasz organizmowi sporą dawkę dobroczynnych składników.
  6. Zielone koktajle są łatwe do wykonania, równie szybko po nich posprzątasz.
  7. Można podawać je dzieciom od szóstego miesiąca życia (warto wykonać wcześniej test alergiczny).
  8. Dzięki koktajlom spożywasz mniej soli i cukru.
  9. Regularne picie koktajli to zdrowy nawyk żywieniowy.
  10. W niskich temperaturach można przechowywać koktajl nawet do 3 dni. Sprawdzi się to np. podczas wyjazdu.
Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

1 odpowiedź na “10 zalet zielonych koktajli”

Skąd wiadomo że można je podawać tak małym dzieciom? Piję takie koktajle od dawna i zastanawiałam się kiedy można dawać je dzieciom. O ile np. ze szpinakiem czy natka pietruszki bym sie nie obawiała, to jednak liście rzodkiewki albo nać marchewki nie są tak powszechnie stosowane i nie wiadomo skąd brać informacje o ich wpływie na organizm niemowlaka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.