Kategorie
Zdrowie

11 pokarmów bogatych w potas

Potas to składnik odżywczy zaliczany do elektrolitów. Podobnie jak soda i chlor pomaga regulować poziom płynów organizmu, zrównoważyć pH organizmu i płynów ustrojowych, pobudza wydzielanie insuliny. Jest niezbędny do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego, pracy mięśni, bierze udział w dotlenianiu mózgu, poprawiając zdolność myślenia i koncentrację.

Elektrolity w ciele człowieka znajdują się niemal wszędzie: wewnątrz komórek, w przestrzeni międzykomórkowej, w chłonce i we krwi. Aby organizm mógł właściwie funkcjonować, trzeba dostarczyć mu każdego elektrolitu w odpowiedniej ilości.

Potas występuje w szerokiej gamie produktów spożywczych, a zwłaszcza w żywności pochodzenia roślinnego: w owocach, warzywach, roślinach strączkowych, grzybach i orzechach. Mimo tak dużej dostępności tego elektrolitu wielu ludzi cierpi na jego niedobór – prawdopodobnie dlatego, że nasza dieta jest uboga w warzywa i owoce, a dużo w niej mocno przetworzonej żywności, gdzie potasu nie ma prawie wcale.

Uwaga! Reklama do czytania

Ciąża i poród – poradniki

Książki, które wspierają w ciąży, porodzie i przy karmieniu piersią.

Zobacz w księgarni Natuli.pl

Pokarmy bogate w potas:

  1. suszone owoce (m.in.: śliwki, morele, daktyle, figi, jabłka, rodzynki)
  2. produkty zbożowe: kasza gryczana, jęczmienna, otręby pszenne, płatki kukurydziane, płatki owsiane, pszenne, pieczywo żytnie, pieczywo chrupkie, chleb pumpernikiel;
  3. ryby (m.in.: łosoś, tuńczyk, dorsz, makrela), mięso z kurczaka, mięso z indyka
  4. owoce (m.in: melon, kiwi, pomidor, banan, grejpfrut, awokado, agrest, brzoskwinie, morele, porzeczki, ananas)
  5. warzywa (m.in.: buraki, seler, botwinka, bakłażan, cukinia, czosnek, chrzan, pietruszka, kalarepa, szpinak, dynia, szparagi, ziemniaki)
  6. suche nasiona roślin strączkowych (m.in. bób, groszek zielony, fasola)
  7. mleko, jogurt naturalny
  8. melasa
  9. grzyby
  10. pokarmy sojowe
  11. kakao, czekolada, chałwa
  12. orzechy

Zalecane normy dietetyczne dla potasu:

  • dzieci w wieku od 1 do 3 lat: 3 g dziennie,
  • od 4 do 8 lat: 3,8 g dziennie,
  • od 9 do 13 lat: 4,5 g dziennie,
  • 14+ lat: 4,7 g dziennie,
  • kobiety w ciąży: 4,7 g dziennie,
  • kobiety karmiące piersią: 5,1 g dziennie.

Foto: flikr.com/ejchang

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.