Elektrolity w ciele człowieka znajdują się niemal wszędzie: wewnątrz komórek, w przestrzeni międzykomórkowej, w chłonce i we krwi. Aby organizm mógł właściwie funkcjonować, trzeba dostarczyć mu każdego elektrolitu w odpowiedniej ilości.
Potas występuje w szerokiej gamie produktów spożywczych, a zwłaszcza w żywności pochodzenia roślinnego: w owocach, warzywach, roślinach strączkowych, grzybach i orzechach. Mimo tak dużej dostępności tego elektrolitu wielu ludzi cierpi na jego niedobór – prawdopodobnie dlatego, że nasza dieta jest uboga w warzywa i owoce, a dużo w niej mocno przetworzonej żywności, gdzie potasu nie ma prawie wcale.
Uwaga! Reklama do czytania
Ciąża i poród – poradniki
Książki, które wspierają w ciąży, porodzie i przy karmieniu piersią.
Pokarmy bogate w potas:
- suszone owoce (m.in.: śliwki, morele, daktyle, figi, jabłka, rodzynki)
- produkty zbożowe: kasza gryczana, jęczmienna, otręby pszenne, płatki kukurydziane, płatki owsiane, pszenne, pieczywo żytnie, pieczywo chrupkie, chleb pumpernikiel;
- ryby (m.in.: łosoś, tuńczyk, dorsz, makrela), mięso z kurczaka, mięso z indyka
- owoce (m.in: melon, kiwi, pomidor, banan, grejpfrut, awokado, agrest, brzoskwinie, morele, porzeczki, ananas)
- warzywa (m.in.: buraki, seler, botwinka, bakłażan, cukinia, czosnek, chrzan, pietruszka, kalarepa, szpinak, dynia, szparagi, ziemniaki)
- suche nasiona roślin strączkowych (m.in. bób, groszek zielony, fasola)
- mleko, jogurt naturalny
- melasa
- grzyby
- pokarmy sojowe
- kakao, czekolada, chałwa
- orzechy
Zalecane normy dietetyczne dla potasu:
- dzieci w wieku od 1 do 3 lat: 3 g dziennie,
- od 4 do 8 lat: 3,8 g dziennie,
- od 9 do 13 lat: 4,5 g dziennie,
- 14+ lat: 4,7 g dziennie,
- kobiety w ciąży: 4,7 g dziennie,
- kobiety karmiące piersią: 5,1 g dziennie.
Foto: flikr.com/ejchang