Kategorie
Dieta naturalna

11 przepisów na pyszne ciasta z warzywami

Idzie lato, będziemy spędzać z dziećmi coraz więcej czasu na świeżym powietrzu. Szalejące dzieciaki szybko potrzebują uzupełnienia energii w postaci kalorii. Warto zadbać, by nie były one puste – w postaci batoników i niezdrowych przekąsek, które oferuje nam większość osiedlowych sklepików. Czym więc posilić dziecko podczas zabaw w plenerze? Najlepiej wyrobami własnej roboty.

Świetne książki dla rodziców i dzieci... zobacz naszą KSIĘGARNIĘ NATULI

Poniżej znajdziecie kilka ciekawych pomysłów na ciasta z dodatkiem warzyw. Są niezwykle proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo pożywne. Ze względu na różnorodność kolorystyczną mogą stać się również barwnym tortem przełożonym masą. Stanowią też świetną możliwość do przemycania warzyw tym dzieciom, które raczej od nich stronią.

Marchewka

1. Ciasto marchewkowo-kokosowe

  • 260 g marchewki,
  • ½ szklanki wiórków kokosowych,
  • 2½ szklanki mąki razowej typ 2000,
  • szklanka oleju kokosowego,
  • 5 jaj,
  • pół szklanki mleka roślinnego,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 2–3 łyżki słodu.

Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Olej kokosowy podgrzać i rozpuścić, a następnie ostudzić. Białka jaj ubić na sztywno, w trakcie powoli dodawać żółtka, mąkę, olej, mleko, marchewkę i wiórki kokosowe. Na samym końcu dodać sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i słód. Przełożyć do formy i piec w 180 stopniach 40 minut.

2. Ciasto marchewkowo-bakaliowo-owsiane

  • 1 szklanka marchewki starej na tarce o drobnych oczkach,
  • 1 średnie słodkie jabłko starte na tarce o dużych oczkach,
  • 1 łyżka drobnych rodzynek,
  • 1 łyżka suszonych, posiekanych moreli,
  • 5 suszonych, pokrojonych daktyli,
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (razowej),
  • ½ szklanki płatków owsianych (np. górskich),
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • ½ szklanki soku jabłkowego,
  • ¼ szklanki oleju,
  • 3 jaja.

Połączyć składniki w dużym naczyniu. Na samym końcu wbić jaja i wymieszać. Wyłożyć do formy i piec w 180 stopniach 30 minut.

Burak

3. Buraczane brownie

  • 300 g buraków,
  • 100 g gorzkiej czekolady, minimum 70%,
  • 80 g płatków owsianych zmielonych w młynku na konsystencję mąki,
  • 4 łyżki oleju,
  • 4 łyżki słodu,
  • 2 łyżki kakao,
  • szczypta soli,
  • 2 jaja,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ szklanki wody (opcjonalnie).

Upieczone i ostudzone buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać do buraków i wymieszać. Następnie dodać jajka, olej, słód i wodę. W osobnym naczyniu przesiać suche składniki: mąkę, kakao, sól oraz proszek do pieczenia, wlać do nich płynne składniki i dokładnie wymieszać. Gdy wszystko się połączy, masę wlać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut.

4. Ciasto buraczano-śliwkowe

  • 2 szklanki buraków startych na tarce o dużych oczkach,
  • ok. 7 suszonych śliwek,
  • 1 szklanka mąki gryczanej niepalonej,
  • 1 mała łyżeczka sody,
  • 1 szklanka mąki ryżowej,
  • ½ szklanki oleju kokosowego (lub nieco mniej),
  • ½ –1 szklanka mleka roślinnego.

Upieczone i ostudzone buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Śliwki posiekać na drobniejsze kawałki. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 60–65 minut.

Fasola

5. Ciasteczka fasolowe

  • 280 g ugotowanej fasoli,
  • 5 jaj,
  • ½ laski wanilii,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki sody,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki kakao odtłuszczonego,
  • 6 łyżek oleju rzepakowego,
  • 4 łyżki słodu,
  • 8 łyżeczek stewii.

Fasolę, wanilię, sól zmiksować z 3 jajami na gładką masę. Osobno wymieszać kakao, sodę i proszek do pieczenia. Olej zmiksować ze słodem. Stewię wymieszać wraz z pozostałymi 2 jajami dodać do słodu i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać pozostałe składniki i miksować do połączenia. Przelać do foremki, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 40 minut.

6. Fasolowe brownie

  • ½ tabliczki ciemnej czekolady (12 kostek),
  • 400 g ugotowanej fasoli,
  • 2 mocno dojrzałe banany,
  • 14–15 suszonych daktyli bez pestek,
  • 7–8 łyżeczek ciemnego kakao,
  • 3 jaja,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Fasolę z bananami i daktylami zblendować albo zmielić w maszynce. Dodać kakao, roztopioną czekoladę, jaja, sól, cynamon oraz sodę i wymieszać do połączenia składników. Wyłożyć ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45–50 minut.

Seler

7. Korzenne ciasto selerowe

  • 2 szklanki selera startego na tarce o dużych oczkach,
  • 5 łyżek syropu daktylowego lub 5 łyżek zmiksowanych daktyli,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • 1 szklanka mąki ryżowej,
  • ½ szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 szklanka mleka roślinnego,
  • 1 kopiasta łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 1 niepełna łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli.

Wymieszać wszystkie składniki, następnie przełożyć do foremki i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 60 minut.

Pietruszka

8. Ciasto pietruszkowe bez pieczenia

  • 2 szklanki kaszy jaglanej ekspandowanej,
  • szklanka płatków owsianych,
  • łyżka nasion chia,
  • 1 pietruszka starta na tarce o małych oczkach,
  • ziarenka z laski wanilii,
  • ½ szklanki wrzątku,
  • ½ szklanki daktyli,
  • ½ szklanki mleka migdałowego,
  • ½ szklanki rodzynek.

Daktyle zalać wrzątkiem na ok. 8 minut, następnie dokładnie zblendować i dodać do pozostałych składników. Wszystko wymieszać, przełożyć do formy i odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny.

9. Ciasto pietruszkowe

  • 400 g pietruszki obranej i startej na tarce o dużych oczkach,
  • 4 jaja,
  • ¾ szklanki oleju,
  • ½ szklanki słodu,
  • 2 niepełne szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka: cynamonu, przyprawy do piernika, imbiru,
  • ¼ łyżeczki soli.

Mąkę z proszkiem, sodą, solą oraz przyprawami przesiać do miski. W osobnym naczyniu zmiksować jaja, słód i olej, aż do uzyskania puszystej konsystencji. Stopniowo dodawać suche składniki. Na końcu dodać pietruszkę. Wyłożyć do foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40–50 minut.

Szpinak

10. Ciasto szpinakowe

  • 1½ szklanki mąki ryżowej,
  • 5 jaj,
  • niecała szklanka syropu daktylowego,
  • ½ szklanki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 g świeżego szpinaku.

Jaja wymieszać z syropem daktylowym, dodać mąką, proszek do pieczenia i olej. Umyty szpinak zmielić, dodać do ciasta, dokładnie zamieszać. Ciasto wylać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut. Zamiast świeżego szpinaku można dodać mrożony, jednak wcześniej należy go rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.

Dynia

11. Korzenne ciasto dyniowe

  • 3 szklanki (400 g) mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 4 szklanki (500 g) dyni startej na tarce o grubych oczkach,
  • ¾ szklanki oleju,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 2¼ łyżeczki sody,
  • 250 g daktyli bez pestek,
  • przyprawy: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, przyprawa do piernika – w zależności od upodobań.

Daktyle przekroić na pół, zalać wodą i podgrzać na małym ogniu aż uzyskają konsystencję dżemu, co jakiś czas mieszając. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, sodę oraz przyprawy i zamieszać. Dodać startą dynię, wlać olej i wyrobić ciasto. Na końcu dołożyć daktyle i jeszcze raz dokładnie wymieszać składniki. Przełożyć do formy, piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około godzinę lub do „suchego patyczka”.

Foto: flikr.com/michaelphams

Autor/ka: Agnieszka Szczurzydlo

Mieszka w betonowym świecie, ale wierzy, że kiedyś uda jej się zamieszkać w drewnianym domku blisko lasu. Uważa, że w życiu można osiągnąć wszystko, kiedy osiągnie się harmonię między ciałem, duchem i umysłem. Mama niespełna 3-letniej córeczki. W wolnych chwilach lubi dyskutować "o życiu" ze swoim mężem i córeczką. Jest autorką bloga afterkorpo.pl.


Bestsellery księgarni NATULI

Tematy, którymi się zajmujemy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *