Kategorie
Dieta naturalna

Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) a rozwój dziecka

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) są konieczne do prawidłowej pracy mózgu i odpowiedniego funkcjonowania układu nerwowego. Organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie ich wyprodukować, dlatego muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.

Do NNKT zalicza się kwasy omega-3, omega-6 i omega-9. Dwa pierwsze należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wśród kwasów omega-3 wyróżnia się: kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) oraz kwas alfa-linolenowy (ALA).

Kwasy omega-3 i omega-6 spełniają wiele ważnych funkcji w organizmie:

  • wspomagają pracę serca i działanie układu krążenia,
  • pomagają łagodzić stany zapalne stawów i kręgosłupa,
  • stanowią niezbędnik dla prawidłowej pracy mózgu oraz centralnego układu nerwowego,
  • mają działanie antydepresyjne (dzięki udziałowi w budowie hormonu szczęścia),
  • wspomagają odchudzanie – nie odkładają się w komórkach tłuszczowych,
  • podnoszą odporność organizmu i wspomagają procesy regeneracyjne po przebytej chorobie,
  • dobrze wpływają na na skórę, włosy i paznokcie.

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-9), podobnie jak kwasy omega-3 i omega-6, zmniejszają stężenie „złego cholesterolu” LDL, podwyższając jednocześnie poziom „dobrego” –  HDL. Chronią więc serce przed chorobą niedokrwienną i zawałem.

[ksiazki id=”17,18,24″]

NNKT a rozwój dziecka

O rozwój układu nerwowego i mózgu dziecka trzeba dbać od samego początku, czyli już w łonie matki. Dlatego też ważna jest odpowiednia dawka kwasów omega u kobiet ciężarnych. Kwasy omega-3 znajdują się już w mleku matki, a w momencie rozszerzania diety należy zadbać o to, by znalazły się także w pozostałych pokarmach podawanych dziecku.

Kwasy omega są w diecie dziecka niezbędne przede wszystkim ze względu na swój udział w prawidłowym rozwoju mózgu oraz układu nerwowego. Ich niedobór może nawet zahamować rozwój psychoruchowy dziecka. Kwasy te wpływają także na prawidłowy rozwój siatkówki oka, procesy widzenia oraz układ krążenia. Wzmacniają odporność dziecka, łagodzą stany zapalne, zapobiegają nadciśnieniu i miażdżycy.

Eksperci zalecają, by łączna ilość kwasów omega-3 w codziennej diecie dziecka wynosiła 150-200 mg.

Stosunek kwasów omega-6 do omega-3

Pierwotnie stosunek kwasów omega-6 do omega-3 wynosił w diecie człowieka 1:1, obecnie zaś wynosi… 15:1. Nasza dieta jest uboga w kwasy omega-3, zawiera zaś zbyt dużo kwasów omega-6. Taki stan rzeczy może powodować wiele schorzeń, takich jak choroby układu krążenia, nowotwory, choroby układu immunologicznego. Dlatego warto zadbać o odpowiednie proporcje dobroczynnych składników w naszej diecie.

12 źródeł kwasów omega-3 w pokarmach:

  1. ryby (np. łosoś, sardela, sardynki, śledź, makrela, pstrąg, miecznik, flądra)
  2. skorupiaki (małże, ostrygi, krewetki)
  3. siemię lniane
  4. orzechy włoskie
  5. pestki dyni
  6. orzeszki piniowe
  7. tofu
  8. migdały
  9. fasola Jaś
  10. edamame (przystawka przygotowana z niedojrzałych strąków soi, bardzo popularna w Japonii, Chinach i na Hawajach; strąki są gotowane w wodzie wraz z solą i podawane w całości jako przekąska)
  11. nasiona chia
  12. olej lniany, arachidowy i rzepakowy

Jak spożywać?

NNKT ulegają zniszczeniu podczas podgrzewania. Spełniają więc swe funkcje jedynie wtedy, gdy nie są poddawane procesom obróbki cieplnej. Wyjątek stanowią jednonienascyone kwasy tłuszczowe (omega-9 – obecne m.in. w oleju rzepakowym i oliwie z oliwek), które mogą być poddawane działaniu wysokich temperatur nie tracąc przy tym swych właściwości. Pozostałe tłuszcze utleniają się podczas smażenia.

Foto: flikr.com/morberg

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.