Jedzenie granoli jest sposobem na to, by w naszej diecie znalazły się zboża. Są cenne – pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, stopniowo uwalniają energię. Jeśli wybieramy granolę gotową, sklepową – uważnie czytajmy etykietę. Bezpieczniejszą wersją jest granola domowa. Można ją jeść na wiele sposobów, a trzy z nich poniżej.

1. Granola słodko-pikantna – przepis na litrowy słoik
- 3 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych, najlepiej górskich)
- opcjonalnie: 1 szklanka amarantusa
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1/4 filiżanki oleju rzepakowego lub kokosowego
- 1/2 szklanki miodu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mielonego anyżu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka suszonych żurawin, suszonych moreli, rodzynek lub innych ulubionych owoców
- opcjonalnie: 1 szklanka posiekanych kawałków ciemnej, gorzkiej czekolady
W małej misce łączymy olej, miód i wanilię. W dużej misce łączymy płatki owsiane, amarantus, orzechy, anyż, cynamon, kardamon, dodajemy szczyptę soli. Do suchych składników stopniowo dolewamy mokre. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C, na blachę wyłożoną pergaminem wylewamy masę. Pieczemy ok. 30 minut, do zezłocenia granoli. Mieszamy co 10 minut, by uniknąć przypalenia. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie łączymy z ulubionymi suszonymi owocami i ewentualnie kawałkami czekolady.
Dobrym rozwiązaniem jest umieszczanie granoli w słoikach. Dzięki temu możemy zabrać ją ze sobą do pracy. A jeśli dzieci polubią jej słodko-pikantny smak, to umieszczając granolę w plastikowym pojemniku czy termosie na jedzenie, mogą zabrać danie ze sobą do szkoły.
2. Granola bezglutenowa – przepis na litrowy słoik
- 4 szklanki orzechów (np. makadamia, orzechy nerkowca lub włoskie)
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 1 szklanka suszonych owoców (np. po pół szklanki żurawiny i moreli)
- 1 szklanka nasion słonecznika
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- pół filiżanki organicznego syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Połowę porcji orzechów umieszczamy w blenderze, posiekaj. Dodajemy drugą część i blendujemy całość. W misce mieszamy orzechy, wiórki kokosowe, nasiona i owoce suszone. Na małym ogniu topimy umieszczony w rondelku olej kokosowy. Po zdjęciu z ognia dodajemy syrop klonowy, całość ubijamy trzepaczką. Dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy. Dolewamy do miski z suchymi składnikami. Starannie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C, masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy ok. 35 minut, zaglądając do granoli co 10 minut, by kontrolować, czy się nie przypala. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.
3. Granola z suszonymi śliwkami – przepis na litrowy słoik
- 1 szklanka płatków owsianych (np. górskie)
- 1 szklanka płatków żytnich
- pół szklanki ziaren (np. pestki słonecznika, dyni, siemię lniane, sezam)
- pół szklanki dowolnych orzechów (np. orzechy laskowe lub włoskie)
- po 2 łyżki zarodków pszennych i ulubionych otrębów
- 1 starte jabłko
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki miodu, ksylitolu lub syropu z daktyli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szklanka suszonych śliwek bez pestek
Orzechy drobno siekamy, możemy zmielić je w blenderze. Śliwki kroimy na drobne kawałki. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki, poza śliwkami. Całość przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C. Pieczemy ok. 35-40 minut, co 10 minut mieszając widelcem całość, aby granola się nie przypaliła. Po wystudzeniu dodajemy śliwki.
2 odpowiedzi na “3 przepisy na domową granolę”
A w orzechach i olejach które proponujecie w tak wysokiej temperaturze nie wytwarzają się tłuszcze trans?
ile to jest filiżanka a ile szklanka?