Kategorie
Dieta naturalna

4 pomysły na ciepłe śniadania

4 pomysły na ciepłe śniadania dla całej rodziny, które można przygotować maksymalnie w 30 minut.

1. Owsianka ze słodkimi ziemniakami

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 i 3/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki puree ze słodkich ziemniaków (można przygotować dzień wcześniej)
  • 2-3 łyżki wybranego słodu, np. syropu klonowego, syropu daktylowego, miodu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżki siemienia lnianego
  • opcjonalnie dla dzieci powyżej 3 r.ż.: 3 łyżki dowolnych orzechów

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki kroimy na pół, smarujemy niewielką ilością oliwy. Układamy przekrojoną stroną do dołu na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 20-30 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Po wystudzeniu ziemniaki blendujemy lub starannie rozgniatamy widelcem.

Owsiankę przygotowujemy w rondelku. Podgrzewamy wodę, a po zagotowaniu dodajemy owies i gotujemy na średnim ogniu, często mieszając, do momentu, aż owies wchłonie większość wody (zwykle ok. 5 minut). Kiedy owsianka jest gotowa, dodajemy do niej pół szklanki puree z ziemniaków, dosładzamy, dodajemy cynamon i nasiona lnu. Mieszamy. Jeśli jest za gęsta, możemy dodać kilka łyżek mleka roślinnego, np. migdałowego. Owsiankę przekładamy do miseczek i posypujemy orzechami.

Inspiracja: minimalistbaker.com

2. Owsiane placuszki

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki ekoproszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego
  • 1 białko z dużego jajka
  • 1/4 szklanki beztłuszczowego jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii

Płatki blendujemy dość długo, by uzyskały konsystencję mąki. Wszystkie składniki umieszczamy w wysokiej misce i mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie mieszamy mikserem lub trzepaczką ok. 2-3 minut. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 15 minut. Patelnię z nieprzywierająca powłoką rozgrzewamy (nie natłuszczamy w żaden sposób – jeżeli dobrze rozgrzejemy patelnię, placuszki nie przywrą ani się nie spalą) i chochlą nalewamy ciasto. Smażymy z każdej strony ok. 1,5 minuty (do dwóch). Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Inspiracja: hungryhealthygirl.com

3. Kasza jaglana z jabłkami

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka roślinnego
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
  • 1 średnie jabłko z wydrążonym środkiem,  pokrojone na małe kawałki
  • cynamon do smaku
  • 1-2 łyżki miodu (lub innego słodu)
  • opcjonalnie: posiekane migdały, domowe chipsy jabłkowe

Kaszę zalewamy dwiema szklankami mleka roślinnego, dodajemy do smaku sól i gotujemy na średnim ogniu. Mieszamy od czasu do czasu, podgrzewając do momentu, aż jaglanka wchłonie całe mleko (ok. 15 minut). Po ugotowaniu odstawiamy z ognia, mieszamy z 3/4 ilości posiekanego jabłka, zostawiamy na minutę. Powoli dolewamy trzecią szklankę mleka, delikatnie mieszamy. Dodajemy resztę jabłka i ulubione dodatki.

Inspiracja: mitzyathome.com

4. Kasza z miodem

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • 2 łyżeczki miodu
  • kilka migdałów

Kaszę gotujemy na parze w proporcji 1:2, czyli na pół szklanki kaszy dajemy szklankę wody. Kaszę można ugotować także w garnku. Parujemy lub gotujemy przez ok. 30 minut. Po tym czasie kaszę wykładamy na talerz, polewamy dwiema łyżkami miodu i dodajemy kilka migdałów.

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.