1. Owsianka ze słodkimi ziemniakami
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 i 3/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki puree ze słodkich ziemniaków (można przygotować dzień wcześniej)
- 2-3 łyżki wybranego słodu, np. syropu klonowego, syropu daktylowego, miodu
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżki siemienia lnianego
- opcjonalnie dla dzieci powyżej 3 r.ż.: 3 łyżki dowolnych orzechów
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki kroimy na pół, smarujemy niewielką ilością oliwy. Układamy przekrojoną stroną do dołu na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 20-30 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Po wystudzeniu ziemniaki blendujemy lub starannie rozgniatamy widelcem.
Owsiankę przygotowujemy w rondelku. Podgrzewamy wodę, a po zagotowaniu dodajemy owies i gotujemy na średnim ogniu, często mieszając, do momentu, aż owies wchłonie większość wody (zwykle ok. 5 minut). Kiedy owsianka jest gotowa, dodajemy do niej pół szklanki puree z ziemniaków, dosładzamy, dodajemy cynamon i nasiona lnu. Mieszamy. Jeśli jest za gęsta, możemy dodać kilka łyżek mleka roślinnego, np. migdałowego. Owsiankę przekładamy do miseczek i posypujemy orzechami.
Inspiracja: minimalistbaker.com
2. Owsiane placuszki
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki ekoproszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego
- 1 białko z dużego jajka
- 1/4 szklanki beztłuszczowego jogurtu greckiego
- 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
Płatki blendujemy dość długo, by uzyskały konsystencję mąki. Wszystkie składniki umieszczamy w wysokiej misce i mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie mieszamy mikserem lub trzepaczką ok. 2-3 minut. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 15 minut. Patelnię z nieprzywierająca powłoką rozgrzewamy (nie natłuszczamy w żaden sposób – jeżeli dobrze rozgrzejemy patelnię, placuszki nie przywrą ani się nie spalą) i chochlą nalewamy ciasto. Smażymy z każdej strony ok. 1,5 minuty (do dwóch). Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Inspiracja: hungryhealthygirl.com
3. Kasza jaglana z jabłkami
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3 szklanki mleka roślinnego
- 1/2 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
- 1 średnie jabłko z wydrążonym środkiem, pokrojone na małe kawałki
- cynamon do smaku
- 1-2 łyżki miodu (lub innego słodu)
- opcjonalnie: posiekane migdały, domowe chipsy jabłkowe
Kaszę zalewamy dwiema szklankami mleka roślinnego, dodajemy do smaku sól i gotujemy na średnim ogniu. Mieszamy od czasu do czasu, podgrzewając do momentu, aż jaglanka wchłonie całe mleko (ok. 15 minut). Po ugotowaniu odstawiamy z ognia, mieszamy z 3/4 ilości posiekanego jabłka, zostawiamy na minutę. Powoli dolewamy trzecią szklankę mleka, delikatnie mieszamy. Dodajemy resztę jabłka i ulubione dodatki.
Inspiracja: mitzyathome.com
4. Kasza z miodem
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej
- 2 łyżeczki miodu
- kilka migdałów
Kaszę gotujemy na parze w proporcji 1:2, czyli na pół szklanki kaszy dajemy szklankę wody. Kaszę można ugotować także w garnku. Parujemy lub gotujemy przez ok. 30 minut. Po tym czasie kaszę wykładamy na talerz, polewamy dwiema łyżkami miodu i dodajemy kilka migdałów.