- Marchew:
od dawna wiadomo, że ma korzystny wpływ na ludzki wzrok, ale mało kto wie, że pomaga także w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu. Badania, które to potwierdzają opublikowano w czasopiśmie “Nutrition”. Marchew zawiera spore ilości luteoliny – żółtego barwnika roślinnego, który może zmniejszać związane z wiekiem zaburzenia pamięci i stany zapalne mózgu. Luteolinę możemy też znaleźć w papryce, selerze i oliwie z oliwek
- Jagody:
jagody nie tylko poprawiają pamięć, ale też mogą działać antydepresyjnie – donoszą naukowcy na łamach pisma Journal of Agricultural and Food Chemistry. Osoby starsze, u których pojawiły się lekkie problemy z pamięcią, codziennie przez 12 tygodni spożywały sok z dzikich jagód. Okazało się, że wykazywały lepsze możliwości uczenia się, przypominały sobie więcej szczegółów i miały lepszą orientację przestrzenną niż osoby, które nie piły soku. Jagody i truskawki są bogate w przeciwutleniacze, które mogą zmniejszać wysokość stresu i tym samym opóźniać starzenie się komórek - Ryby:
spożywanie ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 może spowolnić osłabienie funkcji poznawczych mózgu, które jest naturalną konsekwencją procesu starzenia się. Wyniki badań zamieszczonych w naukowym piśmie Archives of Neurology pokazują, że posiłki rybne zawierające dużo witaminy B12 mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. U osób, które przez sześć lat jadły dwa posiłki rybne w tygodniu, zanotowano osłabienie funkcji poznawczych mózgu o 13% mniejszą niż u osób, które nie jadły ryb regularnie. Ci natomiast, którzy spożywali tylko jeden posiłek rybny w tygodniu mięli mniejszy spadek funkcji poznawczych o 10%. - Szpinak:
nie tylko szpinak, ale też inne zielone warzywa liściaste zawierają sporo witaminy C i E – zdaniem naukowców (badania w Journals of Gerontology) – przyczyniają się do poprawy funkcji poznawczych. Badania były prowadzone na zwierzętach, których dieta była wzbogacona o witaminę E (karmiono je m.in. szpinakiem). U szczurów zanotowano znaczny przyrost masy mózgu i tkanki mózgowej w czasie 8 miesięcy. Zauważono też, że gryzonie zaczęły wydzielać więcej dopaminy – hormonu odpowiedzialnego za odczuwanie przyjemności i kontrolującego przepływ informacji między dwoma półkulami mózgu - Kawa i herbata
nie tylko doskonale rozbudzają rano, ale mogą też zapobiegać chorobie Alzheimera. Na łamach pisma Journal of Alzheimer’s Disease opublikowano badania, których wyniki wskazują na dobroczynne działanie kofeiny. W odpowiednich ilościach może ona zapobiegać, spowalniać lub leczyć objawy choroby Alzheimera i poprawiać funkcje poznawcze. Herbata również wykazuje ochronne działanie na mózg. Pijący herbatę lepiej radzili sobie w testach pamięci i lepiej przetwarzali informacje niż ci, którzy nie mają w zwyczaju pić herbaty.
Źródło: www.myhealthnewsdaily.com