Kategorie
Ekowiadomości

5 produktów spożywczych dobrych dla mózgu

Marchew, jagody, szpinak, a nawet kawa mogą pomagać w procesie prawidłowego funkcjonowania mózgu

  1. Marchew:
    od dawna wiadomo, że ma korzystny wpływ na ludzki wzrok, ale mało kto wie, że pomaga także w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu. Badania, które to potwierdzają opublikowano w czasopiśmie “Nutrition”. Marchew zawiera spore ilości luteoliny – żółtego barwnika roślinnego, który może zmniejszać związane z wiekiem zaburzenia pamięci i stany zapalne mózgu. Luteolinę możemy też znaleźć w papryce, selerze i oliwie z oliwek
  2. Jagody:
    jagody nie tylko poprawiają pamięć, ale też mogą działać antydepresyjnie – donoszą naukowcy na łamach pisma Journal of Agricultural and Food Chemistry. Osoby starsze, u których pojawiły się lekkie problemy z pamięcią, codziennie przez 12 tygodni spożywały sok z dzikich jagód. Okazało się, że wykazywały lepsze możliwości uczenia się, przypominały sobie więcej szczegółów  i miały lepszą orientację przestrzenną niż osoby, które nie piły soku. Jagody i truskawki są bogate w przeciwutleniacze, które mogą zmniejszać wysokość stresu i tym samym opóźniać starzenie się komórek
  3. Ryby:
    spożywanie ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 może spowolnić osłabienie funkcji poznawczych mózgu, które jest naturalną konsekwencją procesu starzenia się.  Wyniki badań zamieszczonych w naukowym piśmie Archives of Neurology pokazują, że posiłki rybne zawierające dużo witaminy B12 mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. U osób, które przez sześć lat jadły dwa posiłki rybne w tygodniu, zanotowano osłabienie funkcji poznawczych mózgu o 13% mniejszą niż u osób, które nie jadły ryb regularnie. Ci natomiast, którzy spożywali tylko jeden posiłek rybny w tygodniu mięli mniejszy spadek funkcji poznawczych o 10%.
  4. Szpinak:
    nie tylko szpinak, ale też inne zielone warzywa liściaste zawierają sporo witaminy C i E – zdaniem naukowców (badania w Journals of Gerontology) – przyczyniają się do poprawy funkcji poznawczych. Badania były prowadzone na zwierzętach, których dieta była wzbogacona o witaminę E (karmiono je m.in. szpinakiem). U szczurów zanotowano znaczny przyrost masy mózgu i tkanki mózgowej w czasie 8 miesięcy. Zauważono też, że gryzonie zaczęły wydzielać więcej dopaminy – hormonu odpowiedzialnego za odczuwanie przyjemności i kontrolującego przepływ informacji między dwoma półkulami mózgu
  5. Kawa i herbata
    nie tylko doskonale rozbudzają rano, ale mogą też zapobiegać chorobie Alzheimera. Na łamach pisma Journal of Alzheimer’s Disease opublikowano badania, których wyniki wskazują na dobroczynne działanie kofeiny. W odpowiednich ilościach może ona zapobiegać, spowalniać lub leczyć objawy choroby Alzheimera i poprawiać funkcje poznawcze. Herbata również wykazuje ochronne działanie na mózg. Pijący herbatę lepiej radzili sobie w testach pamięci i lepiej przetwarzali informacje niż ci, którzy nie mają w zwyczaju pić herbaty.
Źródło: www.myhealthnewsdaily.com
Foto
Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.