1. Owocowe lody
Składniki:
- 1 brzoskwinia pokrojona na cienkie plasterki,
- 1 banan pokrojony na małe kawałki,
- 3/4 szklanki truskawek, drobno posiekanych,
- 1/2 szklanka jagód,
- 1/2 szklanka malin,
- 1 i 1/2 do 2 szklanek naturalnego soku z jabłek,
- foremki do lodów.
Przygotowanie:
Owoce wrzucamy do miski, mieszamy. Napełniamy mieszanką foremki i zalewamy sokiem. Wkładamy do zamrażalki na ok. 6 godzin. Gotowe!
2. Galaretka z agarem
Składniki:
- dowolne owoce, np. maliny, jagody,
- 2 szkl. wody,
- 1 op. agar-agar,
- słód.
Przygotowanie:
Świeże sezonowe owoce dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Agar przyrządzamy według przepisu na opakowaniu. Do gotującego się co najmniej 10 minut agaru wrzucamy przygotowane owoce. Do galaretki możemy wrzucić także suszone owoce, np. brzoskwinie, rodzynki itp. Dosładzamy do smaku. Zdejmujemy galaretkę z ognia. Gdy przestygnie, przelewamy ją do miseczek i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
[reklama id=”70761″]
3. Owocowy kompot
Składniki:
- 2 szklanki grubo posiekanych owoców, np. brzoskwiń, truskawek,
- 2-3 łyżki miodu,
- szczypta soli,
- 2-3 szklanki wody,
- 1 mała laska cynamonu.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz miodu) wkładamy do średniej wielkości garnka. Gotujemy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez 15-20 minut na małym ogniu, aż owoce staną się całkowicie miękkie. Po przestygnięciu dosładzamy miodem.
4. Fioletowy koktajl
Składniki:
- 2-3 filiżanki szpinaku,
- 1 szklanka mleka roślinnego, np. owsianego, ryżowego, kokosowego,
- pół szklanki jagód,
- 3 kostki lodu.
Przygotowanie:
Jagody myjemy. Wszystkie składniki (poza kostkami lodu) umieszczamy w blenderze i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Podajemy z lodem.
5. Owocowa owsianka
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich,
- 1 łyżka nasion chia,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- 300 ml mleka migdałowego,
- 1/4 szklanki naturalnego jogurtu typu greckiego,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka wanilii,
- 1/2 szklanki świeżych owoców, np. jagód, malin, truskawek,
- posiekane płatki migdałów do dekoracji.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki poza migdałami łączymy w misce lub słoiku. Mieszamy. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na całą noc. W porze deseru, choć owsiankę można jeść także na śniadanie, wyjmujemy pojemnik z lodówki, wykładamy do miseczek i dekorujemy migdałami lub świeżymi owocami.