Kategorie
Dieta naturalna

5 tradycyjnych potraw wielkanocnych (w wersji wegańskiej)

1. Pasztet z soczewicy i warzyw

Składniki:

  • 
1 szklanka czerwonej soczewicy,
1/3 szklanki kaszy jaglanej (około 3 łyżek),
  • 
4 średnie marchewki,
  • 
1 średnia cebula,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła orzechowego (bez soli i cukru),
  • 2 łyżki nierafinowanej oliwy z oliwek,
  • 1,5 – 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 
1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 
1-2  łyżeczka curry,
  • 
1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 
1/2 łyżeczki lub kawałek suszonego imbiru,
  • sól,
  • płatki migdałowe.

Kaszę jaglaną wypłukać, przelać wrzątkiem i ugotować w około 1,5 szklanki wody. Soczewicę wypłukać i ugotować w około 2 szklankach wody. Marchew obrać, pokroić w mniejsze kawałki i ugotować na parze. Cebulę (w łupinie) pokroić w ćwiartki i wraz z czosnkiem (też w łupinie) upiec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180°C (czosnek upiecze się wcześniej, należy uważać, aby nie piec go zbyt długo). Ugotowaną marchew wraz z upieczoną cebulą i czosnkiem zmiksować na drobne cząstki. Dodać do tego soczewicę i chwilę miksować (to nie ma być gładka masa).
Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.
Tak powstałą masę przelać do formy keksówki wysmarowanej oliwą i posypanej otrębami lub razową bułką tartą.
Piec przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pod koniec pieczenia wierzch pasztetu posypać płatkami migdałowymi. Pasztet jest gotowy, gdy zacznie odchodzić od formy. Można go kroić, gdy całkowicie ostygnie.

2. Pascha z migdałów i kaszy jaglanej

Składniki:

  • 1 szklanka migdałów (wcześniej namoczonych i obranych ze skórki),
  • 3-4 kopiaste łyżki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • skórka z cytryny eko,
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii lub ziarenka z dwóch lasek wanilii lub 1 łyżeczka esencji waniliowej (ewentualnie cukier trzcinowy z prawdziwą wanilią),
  • 1 szklanka namoczonych wcześniej daktyli,
  • 2 łyżki masła migdałowego,
  • 1/3 szklanki wody z namoczonych daktyli,
  • 1-2 garście ulubionych bakalii np. rodzynek, żurawiny, wiśni, orzechów włoskich itp.

Wszystkie składniki zmiksować w robocie kuchennym na gładką masę. Gdyby masa była zbyt gęsta, należy dodać odrobinę mleka roślinnego lub wody po namoczonych daktylach. Na końcu dodać ulubione bakalie, całość delikatnie wymieszać. Następnie durszlak lub sitko włożyć do miseczki. Na jego dnie ułożyć czystą ściereczkę, kawałek pieluchy tetrowej lub gazę. Wlać masę, odcisnąć. Zawinąć ściereczką/pieluchą i obciążyć, kładąc na wierzch talerzyk, a na nim np. słoik napełniony wodą. Całość wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjąć paschę z formy i ozdobić bakaliami.

[natuli2]

3. Babka wielkanocna bez jajek z puree z dyni

Składniki:

  • 150 g mąki orkiszowej razowej drobno mielonej typ 2000,
  • 100 g mąki orkiszowej typ 550,
  • 5 g drożdży suszonych instant,
  • 1/2 szklanki puree z dyni,
  • 60 g syropu z agawy,
  • 50 g oleju jednonienasyconego np. ryżowego,
  • skórka z pomarańczy eko,
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego np. migdałowego, ryżowego,
  • ziarenka z dwóch lasek wanilii lub 1 łyżeczka esencji waniliowej lub mielonej wanilii,
  • szczypta soli,
  • garść suszonej żurawiny lub rodzynek wcześniej chwilę namoczonych.

Mąki przesiać, połączyć z drożdżami, solą i wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko (ma być ciepłe, ale nie gorące), dodać do niego puree z dyni, syrop z agawy i olej, wymieszać. Całość wlać do suchych składników i wyrabiać ciasto. Gdyby było zbyt klejące, należy dodać do niego jeszcze trochę mąki. Następnie włożyć ciasto do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1-1,5 h do podwojenia objętości. Wyrobić jeszcze raz, dodać suszone owoce, jeszcze chwilkę wyrabiać i przełożyć do natłuszczonej olejem formy. Przykryć folią spożywczą i odstawić do ponownego wyrośnięcia (ciasto ponownie ma podwoić swoją objętość) na około 30-40 minut. Następnie ściągnąć folię, wierzch ciasta nasmarować za pomocą pędzelka syropem z agawy wymieszanym z wodą (1 łyżeczka syropu i 1 łyżeczka wody). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 30-35 minut, aż ciasto zarumieni się. Studzić 10 minut w formie, następnie na kratce.

4. Żurek

Składniki:

  • 2 szklanki zakwasu żytniego na żur,
  • 2 marchewki (obrane i pokrojone w 1-2 cm kawałki),
  • 1 pietruszka (obrana i pokrojona w 1-2 cm kawałki),
  • 1/2 średniego selera (obrany i pokrojony w 1-2 cm kawałki),
  • kawałek pora (biała część, obrana i pokrojona w 2 cm kawałki),
  • 2 cebule w łupinach (pokrojone w ćwiartki),
  • 5 ząbków czosnku w łupinach,
  • 3-4 suszone grzyby,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • otarty lubczyk,
  • majeranek suszony,
  • sól,
  • 2 ugotowane ziemniaki,
  • Dodatki: wędzone tofu, ziemniaki, świeży majeranek.

Marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę i czosnek wymieszać w misce z 1-2 łyżkami oliwy. Wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C od czasu do czasu mieszając, aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie i zarumienią się. Upieczone warzywa  przełożyć do dużego garnka (cebulę i czosnek obrać z łupin). Całość zalać 1250 ml wrzątku. Dodać ziele, angielskie i namoczone wcześniej suszone grzyby. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 45 minut. Gotowy wywar przecedzić pozbywając się warzyw, dodać do niego zakwas, 2 pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Całość zmiksować na gładki krem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i lubczykiem. Podawać z ziemniakami, tofu i świeżym majerankiem.

5. Sałatka jarzynowa

Składniki:

  • 5-6 ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka
  • 1/2 dużego selera,
  • 1 szklanka mrożonego groszku,
  • 3 ogórki kiszone,
  • szczypiorek,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz.

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler dokładnie umyć i zalać wrzątkiem. Gotować do miękkości. W osobnym garnku ugotować również groszek. Następnie warzywa wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Dodać groszek, posiekany szczypiorek i 2-3 łyżki oliwy, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Autor/ka: Magdalena Gembacka

Psycholog, autorka bloga kulinarnego Am mniam, propagatorka zdrowego żywienia dzieci, prowadząca warsztaty kulinarne dla dorosłych i dzieci. Miłośniczka zdrowej kuchni, fotografii i wszystkiego, co naturalne. Prywatnie mama Kacperka i zakochana po uszy żona.

2 odpowiedzi na “5 tradycyjnych potraw wielkanocnych (w wersji wegańskiej)”

Chciałam się upewnić, że do ugotowania 1/3 szklanki kaszy jaglanej potrzeba aż 1,5 szklanki wody (chodzi o przepis na pasztet).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.