Mądre powiedzenie prawi: „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, kolację oddaj wrogowi”. Wartościowe śniadanie to podstawa udanego dnia. Natura oferuje nam bardzo dużo produktów, które nasycą nas oraz nasze dziecko i nie pozostawią organizmu bez niezbędnego wsparcia. Przedstawiamy propozycje śniadań, które zachwycą smakiem, a rodzicowi dadzą pewność, że daje swojemu dziecku to, co najzdrowsze.
1. Mix zbożowych płatków z ogromem suszonych owoców
- szklanka ulubionego mleka roślinnego
- łyżka płatków jęczmiennych
- łyżka płatków jaglanych
- łyżka amarantusa ekspandowanego
- łyżka płatków orkiszowych
- garść suszonych niesiarkowanych owoców (śliwka, morela, jagody goji, żurawina)
- kiwi
- listki melisy
Wszystkie płatki i amarantus zalewamy mlekiem roślinnym (by całość była przykryta mlekiem) i gotujemy na małym ogniu, aż zmiękną. W trakcie gotowania dorzucamy pokrojone na małe kawałki suszone owoce. Całość gotujemy tak długo, aż uzyskamy gęstą, klejącą się konsystencję (to sprawi, że dziecko jedzące rączką z łatwością chwyci garść płatków, a jedzące sztućcami nie będzie miało problemu z nabieraniem pokarmu i utrzymaniem go na łyżce). Po ugotowaniu wrzucamy w masę pokrojone w kostkę kiwi.
Śniadanie jest słodkie, smaczne, zawiera dużo witamin i reguluje pracę układu pokarmowego.
2. Jaglany pasztet bez pieczenia
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 i 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka ziaren amarantusa
- 1/2 cebuli
- 1/4 dużej papryki
- koperek, natka pietruszki
- jajko (można 2)
- oliwa z oliwek
Jajko (jajka) gotujemy na twardo. Kaszę i amarantus gotujemy (razem) do miękkości w wodzie. Cebulę i paprykę kroimy na drobne kawałki i lekko podsmażamy na patelni. Pod koniec gotowania dodajemy do kaszy – gotujemy je razem do wchłonięcia wody. Powinniśmy osiągnąć gęstą konsystencję, ale nie sypką kaszę. Całość przekładamy do miski i mieszamy z drobno posiekanymi koperkiem i natką pietruszki.
Pojemnik lub blachę smarujemy oliwą z oliwek, jajko kroimy na ćwiartki. Wykładamy połowę masy. Na niej, wzdłuż, układamy ćwiartki jajka i przykrywamy pozostałą porcją masy. Uderzamy pojemnikiem lub blaszką o blat, aby masa się zbiła. Pozostawiamy do ostudzenia, a następnie chowamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc) – do całkowitego zastygnięcia.
3. Błyskawiczna pasta z awokado i gruszki
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1/2 miękkiej, słodkiej gruszki
- kilkanaście kropel soku z cytryny do smaku
- łyżeczka sezamu uprażonego na suchej patelni (opcjonalnie)
Awokado i gruszkę rozgniatamy widelcem, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Nakładamy na ulubione pieczywo, posypujemy sezamem i smaczna zdrowa pasta śniadaniowa gotowa.
4. Jaglane naleśniki
- 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 suszone morele
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (np. owsianego, migdałowego)
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- jajko
Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy posiekane suszone morele i gotujemy dalej (dzięki suszonym owocom kasza zyska słodki smak). Ciepłą kaszę mieszamy z mlekiem i mąką, miksujemy blenderem. Dodajemy rozbełtane jajo i nadal miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy patelnię i zaczynamy smażyć naleśniki. Przed usmażeniem pierwszego naleśnika patelnię możemy delikatnie natłuścić, np. oliwą z oliwek czy olejem rzepakowym. Kolejne naleśniki smażymy już na suchej patelni (ważne, by była dobrze rozgrzana). Naleśniki podajemy z ulubionymi owocami.
5. Zielona jajecznica z płatkami owsianymi
- 2 jajka
- łyżka płatków owsianych (lub innych)
- koper
- szczypior
- listek szpinaku
- łyżeczka zmielonych pestek dyni
- oliwa z oliwek
Płatki zalewamy gorącą wodą. Szczypior, koper i szpinak drobno siekamy. Gotujemy wodę w garnku i kładziemy na nim talerzyk z hartowanego szkła. Na talerzyk wlewamy kilka kropel oliwy. Jajka wbijamy na talerzyk i czekamy, aż się zetną pod wpływem pary wodnej (czekamy kilka minut, od czasu do czasu mieszając). Pod koniec dodajemy miękkie już płatki, szczypior, koper i szpinak. Mieszamy i wykładamy na talerz. Posypujemy zmielonymi pestkami dyni, odrobiną koperku i szpinaku.
6. Ziarna amarantusa z płatkami gryczanymi i owocami
- szklanka mleka roślinnego
- 2 łyżki ziaren amarantusa
- 2 łyżki płatków gryczanych
- owoce (np. gruszka, banan, truskawki, mango)
Ziarna amarantusa i płatki gotujemy na mleku do miękkości (ziarna gotują się dość długo, ok. 25 minut, więc płatki można dodać po 10 minutach). Gdy zboża zmiękną, wykładamy masę na talerzyk i dodajemy pokrojone truskawki lub inne owoce.
7. Pasta z ziaren
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1/4 szklanki pestek dyni
- natka pietruszki
- 1/2 cebuli
- oliwa z oliwek
Pestki zalewamy wieczorem wodą. Cebulę drobno siekamy i szklimy chwilkę na patelni. Pestki odsączamy i blendujemy z oliwą z oliwy, cebulką i natką pietruszki. Podajemy na pieczywie (chlebie, bułce, waflu gryczanym czy ryżowym). Pastę posypujemy poppingiem z amarantusa.
Nasze samopoczucie w dużej mierze zależy od tego, jakie śniadanie zjemy. Dlatego jeśli nasze dziecko rozpocznie dzień od posiłku, który go wzmocni i doda energii, nie będziemy musieli martwić się o to, czy jego organizm nadąża za kolejnymi umiejętnościami, które z taką pasją zdobywa.
2 odpowiedzi na “7 przepisów na wartościowe śniadania (nie tylko dla dzieci)”
nr 4 – co to za przepis? czy ktoś w ogóle go wypróbował i zrobił z tej masy choć jednego naleśnika, lub choć cokolwiek przypominającego kształtem naleśnika?… zmarnowałam tylko składniki, a na patelni została mi jakaś kaszaniasta paćka, która nijak nie chce się usmażyć i nijak nie da się obrócić na drugą stronę…. za takie przepisy to ja z góry serdecznie dziękuję! po co komu ta ściema?!?!?!