8 listopada - Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
| 8 listopada – Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

8 listopada – Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Od 2007 roku kraje europejskie obchodzą Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”).

Nawyki żywieniowe z dzieciństwa mają wpływ na późniejszy styl życia i odżywiania. Dzieci, które poznają zalety zbilansowanego odżywiania i wiedzą, jak świadomie wybierać produkty żywnościowe, będą w dorosłym życiu prowadzić zdrowy styl życia.

Liczba dzieci cierpiących na nadwagę w Europie zwiększa się każdego roku o 400 tysięcy! To bardzo niepokojące zjawisko, które jest wynikiem głównie złej diety. Nadwaga powoduje spore problemy ze zdrowiem, takie jak cukrzyca czy schorzenia wątroby. Także w dorosłym życiu dzieci z nadwagą narażone są na choroby serca, raka, nadciśnienie, udar mózgu i depresję. Należy pamiętać, że zdrowe odżywianie to przede wszystkim profilaktyka chorób a także inwestycja w prawidłowy rozwój układu odpornościowego dziecka.

Foto


Dzieci są ważne

Redakcja serwisu dziecisawazne.pl.
Odwiedź stronę autorki/autora: https://dziecisawazne.pl/


Przeczytaj więcej:

natuli.pl
8 książek o Porozumieniu bez Przemocy (NVC)

olini
Zamiast balsamów – naturalne oleje do pielęgnacji niemowląt i wymagającej skóry małych dzieci

POLECAMY
Milk & love – stworzone przez mamę

wychowanie
Jak wspierać motywację wewnętrzną dziecka?

POLECAMY
Szkoła narciarska dla dzieci – czy warto?

odżywianie naturalne
Zdrowa i wzmacniająca odporność dieta zimowa dziecka (przepisy)

olini
Zdrowa zima – jakie produkty warto mieć w swojej spiżarni?

POLECAMY
Skąd czerpać energię zimową porą, czyli co zamiast kawy?

wywiady
Mądre, piękne, CUDowne 9 miesięcy. Rozmowa z Dorotą Mirską – Królikowską

POLECAMY
Rosie & Lou – slow fashion dla dzieci

POLECAMY
Jak prawidłowo mierzyć temperaturę ciała dziecka?