Od 2007 roku kraje europejskie obchodzą Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”).
Nawyki żywieniowe z dzieciństwa mają wpływ na późniejszy styl życia i odżywiania. Dzieci, które poznają zalety zbilansowanego odżywiania i wiedzą, jak świadomie wybierać produkty żywnościowe, będą w dorosłym życiu prowadzić zdrowy styl życia.
Liczba dzieci cierpiących na nadwagę w Europie zwiększa się każdego roku o 400 tysięcy! To bardzo niepokojące zjawisko, które jest wynikiem głównie złej diety. Nadwaga powoduje spore problemy ze zdrowiem, takie jak cukrzyca czy schorzenia wątroby. Także w dorosłym życiu dzieci z nadwagą narażone są na choroby serca, raka, nadciśnienie, udar mózgu i depresję. Należy pamiętać, że zdrowe odżywianie to przede wszystkim profilaktyka chorób a także inwestycja w prawidłowy rozwój układu odpornościowego dziecka.