Kategorie
Ekowiadomości

8 produktów o wysokim poziomie soli

Sól jest głównym źródłem sodu – niezmiernie ważnego dla naszego zdrowia pierwiastka, którego zarówno niedobór, jak i nadmiar może być bardzo groźny. Sól jest dodawana do żywności już na etapie produkcji. Często przygotowując potrawy w domu, solimy je ponownie. Wiele osób jest tak przyzwyczajonych do słonego smaku, że potrawa bez soli im nie smakuje. Solimy także potrawy serwowane dzieciom, przecież zwykle po pierwszych urodzinach maluchy dostają pierwsze „dorosłe jedzenie”…

produkty-z-duza-zawartoscia-soli

Nie więcej niż 5 g?

Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g łącznie z produktów spożywczych (chleba, serów, wędlin) i dodanej osobno (solenie zup, warzyw). Ilość zalecana przez ekspertów to zaledwie ok. 1 g.

Według raportu Survey on Members States’ Implementation of the EU Salt Reduction Framework spożycie soli w Polsce w 2012 r. wyniosło aż 11,5 g u dorosłych (na podstawie próby populacji wynoszącej ponad 37 tys. osób). Oznacza to ponad dwukrotne przekroczenie dopuszczalnej, a ponad dziesięciokrotnie zalecanej normy.

Sól znajduje się niemal w każdym produkcie, ale w niektórych jest jej wyjątkowo dużo.

8 produktów z dużą zawartością soli:

  1. pieczywo – zawartość soli w pieczywie jest bardzo zróżnicowana: od 0,32 g/100 g (strudle tureckie) do 1,78 g/100 g (bagietki francuskie). W tej grupie niewiele jest wyrobów o małej zawartości soli, mniejszej niż 0,9 g/100 g (np. bułki drożdżowe, chałki, chleb żytni razowy na miodzie, chleb żytni wileński). Przeważająca część pieczywa zawiera znacznie więcej soli, np. w bułkach pszennych czy bagietkach wynosi ona 1,4–1,8%,
  2. przekąski śniadaniowe – zboża i inne produkty przetworzone mogą zapewnić nam do 75% dziennego spożycia sodu. Produkty o małej zawartości soli, poniżej 0,05 g/100 g, to np. płatki owsiane, otręby pszenne, ryż preparowany. Produkty o stosunkowo dużej jej zawartości, 1,6–3 g/100 g, to np. płatki żytnie, płatki pszenne, płatki kukurydziane zwykłe i smakowe,
  3. gotowe soki warzywne – tak, są bardzo zdrowe, ale możliwe, że sok będzie miał 0,8 g/100 g soli. Przykładowo szklanka soku pomidorowego ma ok. 0,66 g soli. Optymalny poziom to 0,15 g. Na pewno znacznie ograniczymy poziom tego pierwiastka, jeśli będziemy przygotowywać soki w domu. Mały pomidor ma tylko 0,01 g soli,
  4. ser – najmniej soli zawierają sery twarogowe i homogenizowane: 0,09–0,12 g/100 g. Ok. 1 g soli w 100 g zawierają sery typu fromage i serki ziarniste. Zawartość soli w serach podpuszczkowych dojrzewających, tzw. żółtych, i topionych jest znacznie większa i waha się od ok. 1,5 g/100 g do ponad 4,7 g/100 g produktu,
  5. wędliny – zawartość soli jest podobnie duża jak w serach dojrzewających i waha się od ok. 1,2 g/100 g (pasta kanapkowa z kurczaka) do prawie 4 g/100 g (polędwica luksusowa). Dla większości asortymentów wędlin zawartość soli waha się w granicach około 2–3%,
  6. warzywa w puszkach – świeże warzywa zawierają śladowe ilości. Gotowe, w puszkach – wręcz przeciwnie. Sztuczne aromaty, przyprawy, duża ilość konserwantów sprawiają, że kubek kukurydzy z puszki zawiera 0,73 g sodu. 6 g/100 g sodu znajdziemy w oliwkach zielonych marynowanych. Jeśli kupujemy warzywa w puszce, przed zjedzeniem przepłuczmy je wodą, to pomoże usunąć chociaż część soli,
  7. gotowe sosy – jedna filiżanka gotowego sosu pomidorowego zawiera prawie 1 g sodu. Łyżka gotowego sosu z kuchni chińskiej teriyaki ma ok. 0,7 g. Dla porównania łyżka sosu barbecue zawiera 0,175 g. Domowy winegret może nie mieć wcale soli – wystarczy zrezygnować z jej dodania, a zastąpić ją większą ilości ziół,
  8. ryby wędzone – mają sporo soli, ponad 3 g/100 g produktu. W przypadku przetworów rybnych zawartość soli jest zróżnicowana i wynosi od ok. 0,6 g/100 g (śledzie marynowane, tzw. rolmopsy, śledzie w śmietanie) do ok. 2,7 g/100 g (śledź marynowany). Większość konserw rybnych zawiera ok. 1,3–1,7% soli.

Źródło: wallstcheatsheet.com
Foto

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.