Szacuje się, że jednorazowa pielucha rozkłada się od około 300 do 500 lat. Uczeni z Uniwersytetu w Meksyku znaleźli sposób, który może przyspieszyć ten proces. Według ich badań grzyb boczniak (w warunkach naturalnych spotykany najczęściej na pniakach wierzbowych i topolowych) jest w stanie w ciągu dwóch miesięcy rozłożyć substancje wchodzące w skład pieluchy jednorazowej w 90%, a po czterech miesiącach dokonać tego procesu niemal w całkowitym stopniu. Dzieje się tak ze względu na to, że boczniaki posiadają zdolność wchłaniania surowców (będących składem podłoża na którym rosną) i gromadzenia ich w sobie.
Boczniaki posiadają również inne właściwości (pod warunkiem, że nie rosły na podłożu skażonym substancjami chemicznymi):
- są cennym źródłem witamin (zwłaszcza z grupy B: B2, B6), kwasu foliowego oraz minerałów (zawierają między innymi potas, sód, fosfor, magnez, cynk, żelazo, miedź)
- obniżają poziom cukru we krwi oraz cholesterolu w organizmie; wzmacniają naczynia krwionośne
- stanowią smakowite urozmaicenie potraw, można je dodawać do zup, pierogów oraz naleśników.
Bez względu na wynik powyższych badań, warto wybierać pieluszki wielorazowe, które są nie tylko przyjazne środowisku, ale przede wszystkim zdrowiu dziecka. Przeczytaj: Zalety pieluszek wielorazowych oraz Cała prawda o pieluchach jednorazowych