Kategorie
Dieta naturalna

Witaminy – naturalne zamiast syntetycznych

Aby zachować dobrą kondycję i cieszyć się zdrowiem powinniśmy na co dzień dbać o to, co gości na naszych talerzach. W spożywanych przez nas produktach znajdują się cenne dla zdrowia witaminy. Zamiast suplementować je w postaci tabletek, możemy przyswajać je z tego, co zjadamy. Aby mądrze zbilansować swoją dietę, warto wiedzieć, za co odpowiadają poszczególne witaminy i w jakich produktach można je znaleźć.

Witamina A (retinol)

Odpowiada za wzmacnianie odporności, działa przeciwzapalnie. Dzięki niej zęby, oczy i kości pozostają zdrowe, skóra staje się gładka i elastyczna, a włosy zachowują blask. Beta-karoten zawarty w tej witaminie walczy z wolnymi rodnikami. Retinol chroni przed chorobami serca oraz nowotworami.

Największe stężenie witaminy A w pokarmie posiadają:

  • ryby morskie,
  • wątroba wieprzowa i wołowa,
  • żółtko jaj,
  • masło,
  • oleje roślinne,
  • warzywa i owoce: szpinak, marchewka, zielony groszek, sałata, morele, brokuły, cykoria, kapusta, pietruszka, grejpfrut, brzoskwinie, wiśnie, jarmuż, szczaw, botwina, dynia, mango.

Witaminy z grupy B

B1 (tiamina)

Odgrywa niezwykle znaczącą rolę w naszym organizmie, gdyż wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Wspomaga przemianę węglowodanów i ułatwia regenerację układu nerwowego po wysiłku. Ma wpływ na produkcję czerwonych krwinek. Stabilizuje apetyt. Wspomaga nasz nastrój. Wpływa na płodność, oraz zdolność do karmienia piersią.

Witaminę B1 zawierają:

  • płatki owsiane,
  • drożdże piwne,
  • kiełki pszenicy,
  • orzechy,
  • pieczywo pełnoziarniste,
  • słonecznik,
  • sezam
  • ryby,
  • ostrygi,
  • wątróbka wieprzowa, wołowa i cielęca,
  • pierś z kurczaka,
  • warzywa i owoce: owoce suszone, szparagi, groch, fasola, ziemniaki, warzywa liściaste.

Witamina B2 (ryboflawina)

Odpowiada za metabolizm, szczególnie za dostarczanie energii do komórek. Zapewnia również prawidłowe funkcjonowanie skóry i błon śluzowych. Chroni nasz układ odpornościowy i system nerwowy. Tę witaminę można znaleźć w:

  • mleku i jego przetworach,
  • białym chlebie,
  • mięsie wieprzowym,
  • płatkach owsianych,
  • kakao,
  • orzechach włoskich i migdałach,
  • makreli.

B3 (PP, niacyna)

Odpowiada za redukcję poziomu cukru we krwi oraz za procesy utleniania i redukcji w organizmie. Reguluje poziom cholesterolu. Jest pomocna przy zaburzeniach snu i bólach głowy.  Reguluje przepływ krwi w naczyniach krwionośnych. Jest niezbędna w procesie trawienia glukozy, tłuszczu i alkoholu. Dużą dawkę tej witaminy znajdziesz w produktach takich jak:

  • czerwone mięso, indyk, cielęcina i łosoś,
  • produkty zbożowe,
  • drożdże piwne,
  • orzeszki ziemne,
  • warzywa i owoce: marchew, groszek, szpinak, jabłko, kapusta, pomarańcze, ziemniaki, kapusta, szparagi,
  • grzyby.

B5 (kwas pantotenowy)

Ta witamina chroni nas przed infekcjami oraz bierze udział w odtruwaniu organizmu. Ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie skóry i włosów. Odpowiada za metabolizm tłuszczów, węglowodanów i białek. Witamina B5 znajduje się w prawie wszystkich produktach. Co ważne, witamina ta jest neutralizowana przez mrożenie i przez wpływ konserwantów.

B6 (pirydoksyna, adermina)

Odgrywa ważną rolę w procesie odchudzania, gdyż bierze udział w metabolizmie aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Wspomaga produkcję czerwonych i białych krwinek. Odpowiada za syntezę i regulację ponad 60 białek organizmu, głównie związanych z prawidłowym funkcjonowaniem układu nerwowego. Witamina B6 zwiększa wchłanianie magnezu. Jest pomocna w walce z dolegliwościami miesiączkowymi, chorobami skóry i depresją.

Pirydoksyny szukaj w:

  • drożdżach,
  • czerwonym mięsie, rybach i drobiu,
  • kiełkach i ziarnach z pełnego przemiału,
  • mleku,
  • marchewce i ziemniakach.

B8 (H, biotyna)

Wspomaga funkcje tarczycy, odpowiada za prawidłową budowę i funkcjonowanie skóry oraz włosów. Bierze udział w syntezie aminokwasów, białek i kwasów tłuszczowych. Znajdziemy ją w:

  • kurczaku, wieprzowinie i wołowinie,
  • mleku i jajach,
  • śledziach,
  • warzywach i owocach: kalafiorze, grochu, szpinaku, cebuli, sałacie, marchewce, burakach, grzybach, pomarańczach, winogronach i bananach.

B9 (kwas foliowy, folacyna)

Odpowiada za procesy metaboliczne w organizmie oraz tworzenie kwasów nukleinowych DNA i RNA. Zapobiega chorobom serca i miażdżycy. Tworzy czerwone krwinki. Wspólnie z witaminą B12 zapobiega anemii. Jest szczególnie ważna w okresie ciąży i karmienia piersią oraz w okresie dojrzewania organizmu. Dobre źródła kwasu foliowego to:

  • zielone warzywa liściaste, szczególnie surowe i świeże,
  • wątróbka,
  • jaja i produkty mleczne,
  • kasza jęczmienna,
  • pełnoziarnisty chleb,
  • soja,
  • marchew, zielony groszek, truskawki i pomarańcze.

B12 (kobalamina)

Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, tworzenie materiału genetycznego, produkcję czerwonych krwinek. Występuje prawie wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Znajdziemy ją także w rybach: śledziu, flądrze, łososiu, makreli, dorszu.

Witamina C (kwas askorbinowy)

Jest antyutleniaczem. Zwiększa odporność organizmu. Bierze udział w procesie powstawania kolagenu i podstawowych białek w organizmie, niezbędnych do budowy kości, zębów, chrząstek, ścięgien i więzadeł. Przyspiesza gojenie się ran. Wspiera wchłanianie żelaza. Witamina C jest wrażliwa na działanie temperatury, światło, wilgoć i długotrwałe przechowywanie.  Spora dawka tej witaminy znajduje się w:

  • warzywach i owocach: brokułach, kalarepie, papryce, szparagach, rabarbarze, bobie, szczypiorku, cebuli, porze, groszku zielonym, rzepie, kapuście czerwonej, kapuście włoskiej, chrzanie, rzodkiewce, brukselce, porzeczkach (białej i czerwonej), agreście, grejpfrucie,  pomarańczach, cytrynie, malinie, truskawkach.

Witamina D (kalciferol)

Odpowiada przede wszystkim za mineralizację kości. Usprawnia pracę mięśni. Ma wpływ na odporność organizmu, przeciwdziała nowotworom. Źródłem witaminy D w pokarmie są:

  • ryby morskie,
  • tran,
  • wątróbka
  • jaja, masło i sery żółte,
  • awokado, słonecznik, grzyby i borówki.

Witamina E (tokoferol)

To przeciwutleniacz. Chroni organizm przed rozwojem miażdżycy. Pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych w przypadku reumatyzmu. Likwiduje przebarwienia skóry. Odpowiada za energię i witalność organizmu. Należy pamiętać, że ta witamina ulega zniszczeniu pod wpływem ciepła. Witamina E znajduje się w:

  • olejach roślinnych,
  • ziarnach i orzechach,
  • jajach, maśle, mleku,
  • gorzkiej czekoladzie,
  • kiełkach zbóż,
  • kaszach – jęczmiennej i gryczanej,
  • warzywach: szparagach, kapuście – czerwonej i włoskiej, jarmużu, groszku zielonym, brukselce, fasoli białej, grochu i płatkach owsianych.

Witamina K

Głównym zadaniem witaminy K w organizmie jest utrzymywanie prawidłowego krzepnięcia krwi.  Odpowiada również za gojenie ran po złamaniach kości, a w połączeniu z witaminą D przeciwdziała osteoporozie.

Największą dawkę tej witaminy posiadają zielone warzywa: brokuły, szpinak, jarmuż, brukselka, kapusta, kalarepa, a także lucerna, marchew, pomidory, groch, truskawki, ziemniaki, a także sery żółte, żółtka jaj kurzych, wątroba.

Warto na co dzień komponować posiłki w taki sposób, aby znalazło się w nich jak najwięcej witamin, gdyż te pełnią w naszym organizmie szereg bardzo ważnych funkcji. Niedobory witamin mogą prowadzić do wielu schorzeń, dlatego pamiętajmy o świadomym dobieraniu produktów, które zjadamy.

Foto: flikr.com/mr_t_in_dc

Autor/ka: Oriana Kozioryńska-Jurowicz

Szczęśliwa żona i przyszła mama Maksa. Fanka dzieci. Z wykształcenia i z zamiłowania dyplomowana opiekunka dziecięca i pedagog przedszkolny. Od niedawna właścicielka sklepu lababy.pl. Nałogowa czytelniczka książek różnorakich. Ogromna zwolenniczka rodzicielstwa bliskości, naturalnego karmienia piersią, pieluchowania wielorazowego
i kangurowania. Uwielbia: swoją rodzinę, przyjaciół i pracę, odpoczynek na łonie natury, gry planszowe, podróże, owoce, zieloną herbatę, oraz kawę z mlekiem autorstwa męża.

1 odpowiedź na “Witaminy – naturalne zamiast syntetycznych”

Kiedyś pewien sportowiec powiedział, że ” olimpiadę wygrywa się w kuchni”, zapamiętałam i staram się w życie rodzinne wcielać, świadomie wybieram polskie produkty z wiadomych źródeł, kasze, brązowe ryże a zimą w czasie infekcji wybieram syropy ziołowe z bzem czarnym, pelargonią afrykańską np. Sampelin i naturalną wit.C z owoców aceroli, ważne aby nasze działania były spójne i konsekwentne, w ten sposób możemy skutecznie budować odporność dzieci.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.