Witamina A (retinol)
Odpowiada za wzmacnianie odporności, działa przeciwzapalnie. Dzięki niej zęby, oczy i kości pozostają zdrowe, skóra staje się gładka i elastyczna, a włosy zachowują blask. Beta-karoten zawarty w tej witaminie walczy z wolnymi rodnikami. Retinol chroni przed chorobami serca oraz nowotworami.
Największe stężenie witaminy A w pokarmie posiadają:
- ryby morskie,
- wątroba wieprzowa i wołowa,
- żółtko jaj,
- masło,
- oleje roślinne,
- warzywa i owoce: szpinak, marchewka, zielony groszek, sałata, morele, brokuły, cykoria, kapusta, pietruszka, grejpfrut, brzoskwinie, wiśnie, jarmuż, szczaw, botwina, dynia, mango.
Witaminy z grupy B
B1 (tiamina)
Odgrywa niezwykle znaczącą rolę w naszym organizmie, gdyż wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Wspomaga przemianę węglowodanów i ułatwia regenerację układu nerwowego po wysiłku. Ma wpływ na produkcję czerwonych krwinek. Stabilizuje apetyt. Wspomaga nasz nastrój. Wpływa na płodność, oraz zdolność do karmienia piersią.
Witaminę B1 zawierają:
- płatki owsiane,
- drożdże piwne,
- kiełki pszenicy,
- orzechy,
- pieczywo pełnoziarniste,
- słonecznik,
- sezam
- ryby,
- ostrygi,
- wątróbka wieprzowa, wołowa i cielęca,
- pierś z kurczaka,
- warzywa i owoce: owoce suszone, szparagi, groch, fasola, ziemniaki, warzywa liściaste.
Witamina B2 (ryboflawina)
Odpowiada za metabolizm, szczególnie za dostarczanie energii do komórek. Zapewnia również prawidłowe funkcjonowanie skóry i błon śluzowych. Chroni nasz układ odpornościowy i system nerwowy. Tę witaminę można znaleźć w:
- mleku i jego przetworach,
- białym chlebie,
- mięsie wieprzowym,
- płatkach owsianych,
- kakao,
- orzechach włoskich i migdałach,
- makreli.
B3 (PP, niacyna)
Odpowiada za redukcję poziomu cukru we krwi oraz za procesy utleniania i redukcji w organizmie. Reguluje poziom cholesterolu. Jest pomocna przy zaburzeniach snu i bólach głowy. Reguluje przepływ krwi w naczyniach krwionośnych. Jest niezbędna w procesie trawienia glukozy, tłuszczu i alkoholu. Dużą dawkę tej witaminy znajdziesz w produktach takich jak:
- czerwone mięso, indyk, cielęcina i łosoś,
- produkty zbożowe,
- drożdże piwne,
- orzeszki ziemne,
- warzywa i owoce: marchew, groszek, szpinak, jabłko, kapusta, pomarańcze, ziemniaki, kapusta, szparagi,
- grzyby.
B5 (kwas pantotenowy)
Ta witamina chroni nas przed infekcjami oraz bierze udział w odtruwaniu organizmu. Ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie skóry i włosów. Odpowiada za metabolizm tłuszczów, węglowodanów i białek. Witamina B5 znajduje się w prawie wszystkich produktach. Co ważne, witamina ta jest neutralizowana przez mrożenie i przez wpływ konserwantów.
B6 (pirydoksyna, adermina)
Odgrywa ważną rolę w procesie odchudzania, gdyż bierze udział w metabolizmie aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Wspomaga produkcję czerwonych i białych krwinek. Odpowiada za syntezę i regulację ponad 60 białek organizmu, głównie związanych z prawidłowym funkcjonowaniem układu nerwowego. Witamina B6 zwiększa wchłanianie magnezu. Jest pomocna w walce z dolegliwościami miesiączkowymi, chorobami skóry i depresją.
Pirydoksyny szukaj w:
- drożdżach,
- czerwonym mięsie, rybach i drobiu,
- kiełkach i ziarnach z pełnego przemiału,
- mleku,
- marchewce i ziemniakach.
B8 (H, biotyna)
Wspomaga funkcje tarczycy, odpowiada za prawidłową budowę i funkcjonowanie skóry oraz włosów. Bierze udział w syntezie aminokwasów, białek i kwasów tłuszczowych. Znajdziemy ją w:
- kurczaku, wieprzowinie i wołowinie,
- mleku i jajach,
- śledziach,
- warzywach i owocach: kalafiorze, grochu, szpinaku, cebuli, sałacie, marchewce, burakach, grzybach, pomarańczach, winogronach i bananach.
B9 (kwas foliowy, folacyna)
Odpowiada za procesy metaboliczne w organizmie oraz tworzenie kwasów nukleinowych DNA i RNA. Zapobiega chorobom serca i miażdżycy. Tworzy czerwone krwinki. Wspólnie z witaminą B12 zapobiega anemii. Jest szczególnie ważna w okresie ciąży i karmienia piersią oraz w okresie dojrzewania organizmu. Dobre źródła kwasu foliowego to:
- zielone warzywa liściaste, szczególnie surowe i świeże,
- wątróbka,
- jaja i produkty mleczne,
- kasza jęczmienna,
- pełnoziarnisty chleb,
- soja,
- marchew, zielony groszek, truskawki i pomarańcze.
B12 (kobalamina)
Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, tworzenie materiału genetycznego, produkcję czerwonych krwinek. Występuje prawie wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Znajdziemy ją także w rybach: śledziu, flądrze, łososiu, makreli, dorszu.
Witamina C (kwas askorbinowy)
Jest antyutleniaczem. Zwiększa odporność organizmu. Bierze udział w procesie powstawania kolagenu i podstawowych białek w organizmie, niezbędnych do budowy kości, zębów, chrząstek, ścięgien i więzadeł. Przyspiesza gojenie się ran. Wspiera wchłanianie żelaza. Witamina C jest wrażliwa na działanie temperatury, światło, wilgoć i długotrwałe przechowywanie. Spora dawka tej witaminy znajduje się w:
- warzywach i owocach: brokułach, kalarepie, papryce, szparagach, rabarbarze, bobie, szczypiorku, cebuli, porze, groszku zielonym, rzepie, kapuście czerwonej, kapuście włoskiej, chrzanie, rzodkiewce, brukselce, porzeczkach (białej i czerwonej), agreście, grejpfrucie, pomarańczach, cytrynie, malinie, truskawkach.
Witamina D (kalciferol)
Odpowiada przede wszystkim za mineralizację kości. Usprawnia pracę mięśni. Ma wpływ na odporność organizmu, przeciwdziała nowotworom. Źródłem witaminy D w pokarmie są:
- ryby morskie,
- tran,
- wątróbka
- jaja, masło i sery żółte,
- awokado, słonecznik, grzyby i borówki.
Witamina E (tokoferol)
To przeciwutleniacz. Chroni organizm przed rozwojem miażdżycy. Pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych w przypadku reumatyzmu. Likwiduje przebarwienia skóry. Odpowiada za energię i witalność organizmu. Należy pamiętać, że ta witamina ulega zniszczeniu pod wpływem ciepła. Witamina E znajduje się w:
- olejach roślinnych,
- ziarnach i orzechach,
- jajach, maśle, mleku,
- gorzkiej czekoladzie,
- kiełkach zbóż,
- kaszach – jęczmiennej i gryczanej,
- warzywach: szparagach, kapuście – czerwonej i włoskiej, jarmużu, groszku zielonym, brukselce, fasoli białej, grochu i płatkach owsianych.
Witamina K
Głównym zadaniem witaminy K w organizmie jest utrzymywanie prawidłowego krzepnięcia krwi. Odpowiada również za gojenie ran po złamaniach kości, a w połączeniu z witaminą D przeciwdziała osteoporozie.
Największą dawkę tej witaminy posiadają zielone warzywa: brokuły, szpinak, jarmuż, brukselka, kapusta, kalarepa, a także lucerna, marchew, pomidory, groch, truskawki, ziemniaki, a także sery żółte, żółtka jaj kurzych, wątroba.
Warto na co dzień komponować posiłki w taki sposób, aby znalazło się w nich jak najwięcej witamin, gdyż te pełnią w naszym organizmie szereg bardzo ważnych funkcji. Niedobory witamin mogą prowadzić do wielu schorzeń, dlatego pamiętajmy o świadomym dobieraniu produktów, które zjadamy.
Foto: flikr.com/mr_t_in_dc
1 odpowiedź na “Witaminy – naturalne zamiast syntetycznych”
Kiedyś pewien sportowiec powiedział, że ” olimpiadę wygrywa się w kuchni”, zapamiętałam i staram się w życie rodzinne wcielać, świadomie wybieram polskie produkty z wiadomych źródeł, kasze, brązowe ryże a zimą w czasie infekcji wybieram syropy ziołowe z bzem czarnym, pelargonią afrykańską np. Sampelin i naturalną wit.C z owoców aceroli, ważne aby nasze działania były spójne i konsekwentne, w ten sposób możemy skutecznie budować odporność dzieci.