Kategorie
ekowiadomości

BLW kształtuje zdrowe nawyki żywieniowe

Sposób przejścia z karmienia mlekiem mamy na produkty stałe ma wpływ na preferencje żywieniowe i stan zdrowia w przyszłości

Badania przeprowadzone przez psychologów z Uniwersytetu w Nottingham wykazały, że dzieci, które są odstawiane od piersi za pomocą stałych pokarmów spożywanych samodzielnie (metoda BLW), w późniejszym czasie mają zdrowsze preferencje żywieniowe i są mniej skłonne do nadwagi niż dzieci jedzące potrawy rozdrobnione i zmiksowane (puree).

Zobacz projekt: Baby Led-Weaning. Jak nie wychować niejadka?

Psychologowie uważają, że zrozumienie czynników, które przyczyniają się do zdrowego odżywiania we wczesnym dzieciństwie ma kluczowe znaczenie, gdyż może to być najlepszy czas na zmianę preferencji żywieniowych na zdrowsze.

Badania na grupie 155 dzieci w wieku od 6 miesięcy do 20 miesięcy miały na celu zbadanie wpływu stylu karmienia na preferencje żywieniowe oraz na wskaźnik masy ciała. Rodzice sami zgłaszali swoją gotowość do wzięcia udziału w badaniach, wypełniając kwestionariusz dotyczący doświadczeń żywieniowych dziecka i stylu karmienia. 92 rodziców dzieci powyżej 6-go miesiąca życia stosowało metodę BLW, natomiast 63 rodziców karmiło dzieci przecierami.

Współautorka badania, profesor w Wyższej Szkole Psychologii Ellen Townsend uważa, że: “mimo, iż wiele badań koncentruje się na momencie wprowadzenia stałych pokarmów do diety dziecka, to brak jest dowodów na temat wpływu różnych metod karmienia niemowląt na ich preferencje żywieniowe i perspektywy zdrowotne. Wierzymy, że nasz raport jest pierwszym krokiem w tych badaniach i jego wyniki mogą wpływać na preferencje żywieniowe i stan zdrowia dziecka w przyszłości”.

Dr Nicola Pitchford dodała: “wyniki naszych badań sugerują, że samodzielny wybór dziecka pozytywnie wpływa na kształtowanie się jego zdrowych upodobań do produktów, które stanowią zdrowy budulec organizmu (dzieci chętnie wybierają produkty bogate w węglowodany). Baby-Led Weaning promuje zdrowe preferencje żywieniowe we wczesnym dzieciństwie, które mogą chronić przed otyłością w przyszłości”.

Analizowano także preferencje dzieci odnośnie rodzajów żywności z danych kategorii, m.in. węglowodanów, nabiału, tłuszczy. Brano pod uwagę również częstotliwość spożywania każdego rodzaju żywności oraz wpływ wieku dziecka na te preferencje. Co zaobserwowano? Różnice w upodobaniach nie były drastyczne, dotyczyły właściwie tylko jednej kategorii – węglowodanów. Dzieci, które same decydowały o wyborze pokarmu, chętnie sięgały po produkty bogate w węglowodany nieoczyszczone (pochodzące np. z ciemnego pieczywa czy kasz) oraz te pochodzące z warzyw i owoców, które stanowią istotne źródło energii i są ważnym budulcem ich organizmu. Natomiast produkty serwowane w postaci puree (także słoiczkowe) są zwykle za słodkie i są podawane zbyt często.

Wniosek: sposób przejścia z karmienia mlekiem mamy na produkty stałe ma wpływ na preferencje żywieniowe i stan zdrowia w przyszłości. Wyniki sugerują, że odstawianie dzieci dzięki od piersi zgodne z metodą BLW pozwala dziecku samodzielnie regulować częstotliwość spożywania pokarmów, co prowadzi do obniżenia wskaźniku masy ciała (BMI) i zdrowych nawyków żywieniowych w życiu dorosłym.

Pełne sprawozdanie z badania pt. „Kochanie wie najlepiej. Wpływ stylu karmienia na preferencje żywieniowe i wskaźnik masy ciała we wczesnym dzieciństwie w przypadku kontrolowanej próby” można znaleźć na stronie: bmjopen.bmj.com.

Źródło: www.sciencedaily.com

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *