Kategorie
Dieta naturalna

Co kryją śniadaniówki dzieci? 3 przepisy na zdrowe drugie śniadania

Co kryją śniadaniówki, które dzieci zabierają ze sobą do szkoły? Przyjrzymy się drugim śniadaniom dzieci z jednej z krakowskich podstawówek.

Filip, 10 lat: gotowa mini pizza (dostępna w supermarketach albo piekarniach), jabłko, sok jabłkowy 100% z koncentratu

Zosia, 7 lat: precel, banan, 6 krakersów, woda

Kasia, 7 lat: 4 wafle ryżowe, kanapka z szynką i ogórkiem, sok „Kubuś”

Hubert, 8 lat: kanapka z żółtym serem i pomidorem, „Mleczna kanapka”, woda smakowa

Zakładamy, że podobnie wyglądają śniadaniówki większości dzieci w Polsce. Dzieci są całkowicie uzależnione od węglowodanów, i to dzięki nam – rodzicom.

Produkty, które niesłusznie oceniamy jako zdrowe, a często proponujemy dzieciom, to m.in.:

  • kupne batony musli,
  • kanapki przygotowane z białego pieczywa,
  • soki owocowe,
  • słone przekąski, np. krakersy, paluszki,
  • drożdżówki.

Dzieci potrzebują pożywienia, które dostarczy im energii do nauki i zabawy. Tę energię znajdą w węglowodanach. Niestety, najczęściej sięgają po produkty z węglowodanami wysokoprzetworzonymi, z tzw. „pustymi kaloriami”, które są szybko trawione. Takich węglowodanów trzeba zjeść dużo, by poczuć się sytym. To krótka droga do tego, by czuć się przejedzonym. Jednak pokarm jest trawiony bardzo szybko i dlatego tuż po powrocie do domu zwykle słyszymy: „Mamo, jestem głodny”.

[natuli2]

Co pakować do szkoły?

Więcej produktów bogatych w białko. Pieczywo – tylko ciemne, razowe. Kanapki z jajkiem, pastami na bazie warzyw strączkowych czy ryb. Jeśli jesteśmy mięsną rodziną – to wybierajmy wędliny chude, najlepiej przygotowane w domu. Do picia wyłącznie woda. I zawsze jeden owoc lub warzywo. Polecamy także bakalie i orzechy, domowy popcorn, pieczone w domu babeczki albo chlebki owocowe. Poniżej kilka pomysłów.

1. Batoniki orzechowe

Składniki:

  • 4 jabłka
  • szklanka płatków jaglanych
  • 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 1/2 szklanki płatków ryżowych
  • łyżka siemienia lnianego
  • łyżka sezamu
  • 2 łyżki miodu
  • białko
  • szczypta cynamonu
  • mieszanka dowolnych orzechów

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Suche składniki mieszamy w misce i wsypujemy do drugiej, z jabłkami. Dodajemy ubite na sztywno białko jajka, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w temp. 180 stopni około 40 minut. Po przestygnięciu masę kroimy na batony.

2. Bułeczki kukurydziane

Składniki:

  • 200 g mąki bezglutenowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka roślinnego (np. sojowego, migdałowego, ryżowego)
  • 100 ml wody
  • 50 ml oleju

Przygotowanie:

W misce mieszamy składniki mokre, w drugiej – suche. Łączymy je, mieszamy. Masę wkładamy do foremek na muffinki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15 minut.

3. Ciasteczka marchewkowe

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki żytniej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki dowolnego słodu, np. miodu, syropu daktylowego, melasy
  • 1 duża marchewka
  • 1 jajko
  • 3 kostki gorzkiej czekolady z wysoką zawartością kakao
  • 60 g masła
  • 1 łyżka słonecznika łuskanego

Przygotowanie:

Masło roztapiamy, odstawiamy do ostygnięcia. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Jajko ucieramy ze słodem. Dodajemy posiekaną czekoladę, marchewkę i masło. Mieszamy, po czym dosypujemy mąkę, mak, słonecznik, siemię, proszek do pieczenia i sodę. Z ciasta formujemy małe kuleczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w temp. 200 stopni około 20 minut.

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.