Filip, 10 lat: gotowa mini pizza (dostępna w supermarketach albo piekarniach), jabłko, sok jabłkowy 100% z koncentratu
Zosia, 7 lat: precel, banan, 6 krakersów, woda
Kasia, 7 lat: 4 wafle ryżowe, kanapka z szynką i ogórkiem, sok „Kubuś”
Hubert, 8 lat: kanapka z żółtym serem i pomidorem, „Mleczna kanapka”, woda smakowa
Zakładamy, że podobnie wyglądają śniadaniówki większości dzieci w Polsce. Dzieci są całkowicie uzależnione od węglowodanów, i to dzięki nam – rodzicom.
Produkty, które niesłusznie oceniamy jako zdrowe, a często proponujemy dzieciom, to m.in.:
- kupne batony musli,
- kanapki przygotowane z białego pieczywa,
- soki owocowe,
- słone przekąski, np. krakersy, paluszki,
- drożdżówki.
Dzieci potrzebują pożywienia, które dostarczy im energii do nauki i zabawy. Tę energię znajdą w węglowodanach. Niestety, najczęściej sięgają po produkty z węglowodanami wysokoprzetworzonymi, z tzw. „pustymi kaloriami”, które są szybko trawione. Takich węglowodanów trzeba zjeść dużo, by poczuć się sytym. To krótka droga do tego, by czuć się przejedzonym. Jednak pokarm jest trawiony bardzo szybko i dlatego tuż po powrocie do domu zwykle słyszymy: „Mamo, jestem głodny”.
[natuli2]
Co pakować do szkoły?
Więcej produktów bogatych w białko. Pieczywo – tylko ciemne, razowe. Kanapki z jajkiem, pastami na bazie warzyw strączkowych czy ryb. Jeśli jesteśmy mięsną rodziną – to wybierajmy wędliny chude, najlepiej przygotowane w domu. Do picia wyłącznie woda. I zawsze jeden owoc lub warzywo. Polecamy także bakalie i orzechy, domowy popcorn, pieczone w domu babeczki albo chlebki owocowe. Poniżej kilka pomysłów.
1. Batoniki orzechowe
Składniki:
- 4 jabłka
- szklanka płatków jaglanych
- 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 1/2 szklanki płatków ryżowych
- łyżka siemienia lnianego
- łyżka sezamu
- 2 łyżki miodu
- białko
- szczypta cynamonu
- mieszanka dowolnych orzechów
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Suche składniki mieszamy w misce i wsypujemy do drugiej, z jabłkami. Dodajemy ubite na sztywno białko jajka, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w temp. 180 stopni około 40 minut. Po przestygnięciu masę kroimy na batony.
2. Bułeczki kukurydziane
Składniki:
- 200 g mąki bezglutenowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki curry
- 2 jajka
- 150 ml mleka roślinnego (np. sojowego, migdałowego, ryżowego)
- 100 ml wody
- 50 ml oleju
Przygotowanie:
W misce mieszamy składniki mokre, w drugiej – suche. Łączymy je, mieszamy. Masę wkładamy do foremek na muffinki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15 minut.
3. Ciasteczka marchewkowe
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki żytniej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżka maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki dowolnego słodu, np. miodu, syropu daktylowego, melasy
- 1 duża marchewka
- 1 jajko
- 3 kostki gorzkiej czekolady z wysoką zawartością kakao
- 60 g masła
- 1 łyżka słonecznika łuskanego
Przygotowanie:
Masło roztapiamy, odstawiamy do ostygnięcia. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Jajko ucieramy ze słodem. Dodajemy posiekaną czekoladę, marchewkę i masło. Mieszamy, po czym dosypujemy mąkę, mak, słonecznik, siemię, proszek do pieczenia i sodę. Z ciasta formujemy małe kuleczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w temp. 200 stopni około 20 minut.