Tofu kojarzy się również z wegetarianami i weganami, identyfikowane jest jako zamiennik mięsa i być może dlatego nie zawsze wywołuje pozytywne odczucia. Nawet jeśli jesteście dalecy od stosowania zbilansowanej diety roślinnej, to warto – od czasu do czasu – poeksperymentować z tym produktem. Tofu bowiem ma bardzo dużą zawartość białka (w 100 gramach tofu znajduje się 12 gramów białka), jest bogate w aminokwasy i nie zawiera cholesterolu. Do tego jest na tyle plastyczne i na tyle dobrze chłonie przyprawy, że można je z powodzeniem zamienić w smaczne danie.
Co można przyrządzić z tofu?
Z pewnością znalazłyby się osoby, które w odpowiedzi na to pytanie głośno krzyknęłyby – wszystko! Tofu daje całe spektrum możliwości – od dań na śniadanie, obiad, po główny składnik deserów. Sprawdźcie zatem kilka przepisów.
1. Tofucznica
Składniki (porcja na 2 osoby):
- 1 kostka tofu naturalnego (180 g)
- 1 1 pomidor
- 1 1 cebula szalotka
- 1 0,5 łyżeczki czarnej soli (opcjonalnie, czarna sól nadaje nieco jajecznego posmaku, ale można ją pominąć)
- 1 2 łyżki płatków drożdżowych (drożdże nieaktywne, również opcjonalnie)
- 1 szczypta kurkumy lub curry dla żółtego koloru
- 1 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta ostrej papryki
- 1 szczypiorek
- 1 olej rzepakowy lub inny roślinny
Przygotowanie:
- Tofu odsączamy z wody i drobno kruszymy.
- Cebulę kroimy w cienkie plastry.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy najpierw cebulkę, niech lekko się podsmaży. Następnie dodajemy pokruszone tofu. Całość podsmażamy do momentu aż tofu zacznie nabierać złotego, nieco przypalonego koloru.
- Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy. Na koniec wrzucamy pokrojone drobno pomidory, trzymamy na patelni około 5 minut aż zmiękną.
- Całość posypujemy szczypiorkiem.
2. Burgery z tofu
Składniki:
- 2 kostki naturalnego tofu (360 g)
- 2 łyżki uprażonych i zmielonych ziaren sezamu lub tahini
- 1 łyżka dowolnych pestek (ze słonecznika, dyni)
- 1 cebula – drobno poszatkowana
- 3 łyżki startej na grubych oczkach marchewki
- około 4 cm korzenia imbiru – startego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki płatków owsianych lub (w wersji bezglutenowej) kaszki kukurydzianej
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
- Tofu rozdrabniamy widelcem, dodajemy sezam (lub tahini), pestki, cebulę, marchewkę, imbir. Mieszamy.
- Dodajemy skrobię, mąkę (lub kaszkę), solimy.
- Lepimy okrągłe kotleciki – będą wyglądały tak, jakby miały się rozpaść, ale na patelni nie ma z tym problemu, więc lepiąc, ugniatać i szybko wrzucać na rozgrzany olej.
- Podsmażamy chwilę z obu stron.
3. Pasta bezjajeczna
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- kostka tofu naturalnego (180 g)
- 1,5 łyżeczki czarnej soli (Kala Namak)
- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
- szczypta soli i pieprzu
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki sojonezu – wegańskiego majonezu (można zastąpić jogurtem sojowym)
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu (ważne, żeby najpierw sparzyć ją wrzątkiem, opłukać zimną wodą, a dopiero później ugotować – straci dzięki temu smak goryczki).
- Tofu odcedzić, rozdrobnić, obsypać płatkami drożdżowymi i kurkumą, wymieszać dokładnie. Odstawić na chwilę.
- Ostudzoną kaszę zmieszać z tofu i musztardą – całość dokładnie zblendować.
- Dodać czarną sól, zwykłą sól, pieprz. Zmieszać. Dodać posiekamy szczypiorek oraz 2-3 łyżki sojonezu.
Foto: flikr.com/mr_t_in_dc