Kategorie
Dieta naturalna

Co można przyrządzić z tofu?

Jak przekonać się do tofu? Czy warto je jeść? A jeśli tak, to jak i z czym? Niewielkie białe kostki o gumowej konsystencji i dziwnym smaku – tak większości osób kojarzy się twarożek sojowy, czyli tofu. I nic dziwnego, w końcu najczęściej spotykane jest w kuchni chińskiej, praktycznie wcale nie przyprawione, zatopione w gęstym sosie.

Tofu kojarzy się również z wegetarianami i weganami, identyfikowane jest jako zamiennik mięsa i być może dlatego nie zawsze wywołuje pozytywne odczucia. Nawet jeśli jesteście dalecy od stosowania zbilansowanej diety roślinnej, to warto – od czasu do czasu – poeksperymentować z tym produktem. Tofu bowiem ma bardzo dużą zawartość białka (w 100 gramach tofu znajduje się 12 gramów białka), jest bogate w aminokwasy i nie zawiera cholesterolu. Do tego jest na tyle plastyczne i na tyle dobrze chłonie przyprawy, że można je z powodzeniem zamienić w smaczne danie.

Co można przyrządzić z tofu?

Z pewnością znalazłyby się osoby, które w odpowiedzi na to pytanie głośno krzyknęłyby – wszystko! Tofu daje całe spektrum możliwości – od dań na śniadanie, obiad, po główny składnik deserów. Sprawdźcie zatem kilka przepisów.

1. Tofucznica

Składniki (porcja na 2 osoby):

  • 1 kostka tofu naturalnego (180 g)
  • 1 1 pomidor
  • 1 1 cebula szalotka
  • 1 0,5 łyżeczki czarnej soli (opcjonalnie, czarna sól nadaje nieco jajecznego posmaku, ale można ją pominąć)
  • 1 2 łyżki płatków drożdżowych (drożdże nieaktywne, również opcjonalnie)
  • 1 szczypta kurkumy lub curry dla żółtego koloru
  • 1 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta ostrej papryki
  • 1 szczypiorek
  • 1 olej rzepakowy lub inny roślinny

Przygotowanie:

  1. Tofu odsączamy z wody i drobno kruszymy.
  2. Cebulę kroimy w cienkie plastry.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy najpierw cebulkę, niech lekko się podsmaży. Następnie dodajemy pokruszone tofu. Całość podsmażamy do momentu aż tofu zacznie nabierać złotego, nieco przypalonego koloru.
  4. Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy. Na koniec wrzucamy pokrojone drobno pomidory, trzymamy na patelni około 5 minut aż zmiękną.
  5. Całość posypujemy szczypiorkiem.

2. Burgery z tofu

Składniki:

  • 2 kostki naturalnego tofu (360 g)
  • 2 łyżki uprażonych i zmielonych ziaren sezamu lub tahini
  • 1 łyżka dowolnych pestek (ze słonecznika, dyni)
  • 1 cebula – drobno poszatkowana
  • 3 łyżki startej na grubych oczkach marchewki
  • około 4 cm korzenia imbiru – startego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki płatków owsianych lub (w wersji bezglutenowej) kaszki kukurydzianej
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Tofu rozdrabniamy widelcem, dodajemy sezam (lub tahini), pestki, cebulę, marchewkę, imbir. Mieszamy.
  2. Dodajemy skrobię, mąkę (lub kaszkę), solimy.
  3. Lepimy okrągłe kotleciki – będą wyglądały tak, jakby miały się rozpaść, ale na patelni nie ma z tym problemu, więc lepiąc, ugniatać i szybko wrzucać na rozgrzany olej.
  4. Podsmażamy chwilę z obu stron.

3. Pasta bezjajeczna

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • kostka tofu naturalnego (180 g)
  • 1,5 łyżeczki czarnej soli (Kala Namak)
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • szczypta soli i pieprzu
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki sojonezu – wegańskiego majonezu (można zastąpić jogurtem sojowym)

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu (ważne, żeby najpierw sparzyć ją wrzątkiem, opłukać zimną wodą, a dopiero później ugotować – straci dzięki temu smak goryczki).
  2. Tofu odcedzić, rozdrobnić, obsypać płatkami drożdżowymi i kurkumą, wymieszać dokładnie. Odstawić na chwilę.
  3. Ostudzoną kaszę zmieszać z tofu i musztardą – całość dokładnie zblendować.
  4. Dodać czarną sól, zwykłą sól, pieprz. Zmieszać. Dodać posiekamy szczypiorek oraz 2-3 łyżki sojonezu.

Foto: flikr.com/mr_t_in_dc

Autor/ka: Joanna Rutkowska

Autorka kulinarnego bloga Vegeszamanka.pl. Weganka, popularyzatorka kuchni roślinnej i miłośniczka zwierząt. Na jej stronie można znaleźć przepisy na danie proste, zainspirować się kuchnią orientalną i odkryć nowe sposoby na wykorzystanie warzyw. Zawodowo od kilku lat związana z marketingiem i nowymi mediami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.