Trzy posiłki dziennie = zdrowe odżywianie. Taka opinia – od ponad 3 lat – przeważa wśród Polaków. Niestety, spora część z nas nie utożsamia zdrowej diety z produktami nieprzetworzonymi, ekologicznymi, pełnoziarnistymi. IPSOS opublikował raport: „Trendy w zwyczajach żywieniowych Polaków”.
Prawie 80% Polaków uważa, że odżywia się bardzo dobrze. Co mają na myśli, mówiąc „bardzo dobrze” lub „dość zdrowo”? Otóż pod tymi pojęciami kryje się, wedle ankietowanych, różnorodność diety oraz przestrzeganie zasad piramidy żywieniowej.
Od kilku lat maleje odsetek badanych, którzy zdrową dietę ściśle wiążą z produktami pochodzącymi z pewnego źródła, ekologicznymi, pozbawionymi pestycydów i inych nawozów.
Od wielu lat Polacy kupują jedzenie, biorąc pod uwagę jego wpływ na zdrowie, wysoką wartość kaloryczną, sprawdzoną jakości, wolą produkt świeży oraz wart swojej ceny. Ostatnio doszły kolejne kryteria – wygoda użycia, czyli np. funkcjonalne opakowanie oraz kraj pochodzenia. Na szczęście liczy się dla nas fakt, że żywność jest produkowana w Polsce. Tym samym wspieramy gospodarkę na szczeblu krajowym i lokalnym, choć jeszcze w niewielkim stopniu.