Kategorie
Ekowiadomości

Cudowne właściwości oleju z pestek dyni

Rośliny dyniowate to ponad 700 różnych gatunków. Część z nich pełni funkcję ozdobną, np. moja dynia na podwórku oplata wszystko, co stanie jej na drodze, wielkimi liśćmi, spod których nieśmiało wyglądają wielkie pomarańczowe kule. Większość gatunków dyni jest oczywiście jadalna. Dynia zawiera bardzo wartościowe tłuszcze roślinne – ok. 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% – wielokrotnie nienasycone. O właściwościach dyni przeczytaj tutaj: Wszystko co musimy wiedzieć o dyni.

[natuli]

Olej z pestek dyni

Tłoczone na zimno nieprażone pestki dyni dają zielono-brązowy olej roślinny o orzechowym zapachu i smaku. Olej z pestek dyni – podobnie jak olej lniany – zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega3 i omega6. Jest lekkostrawny ze względu na kombinację kwasów tłuszczowych nienasyconych.

Olej z pestek dyni ma szerokie zastosowanie w kosmetyce:

  • jest polecany do cery suchej, pękającej, łuszczącej;
  • pomaga walczyć z rozstępami;
  • wykazuje właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające, dzięki dużej zawartości potasu działa oczyszczająco i rozjaśniająco.

Stosuje się go także w medycynie naturalnej do leczenia objawów wczesnego stadium przerostu gruczołu krokowego, miażdżycy, schorzenia pęcherza i dróg moczowych, regulacji przemian hormonalnych i metabolicznych w organizmie oraz oczywiście w gastronomii jako dodatek do sałatek i zup lud do spożycia na surowo. Ponadto, olej z pestek dyni pomaga w depresjach i osłabieniach psychicznych i mocno stymuluje układ odpornościowy, co jest bardzo istotne szczególnie o tej porze roku.

Olej dla dziecka

Olej z pestek dyni wykazuje niezwykle skuteczne działanie na zaburzenie trawienne u dzieci, likwidując większość pasożytów układu trawiennego i powodując normalizację apetytu u dzieci.

Jak go stosować?

Dzieciom do lat 9 podajemy 1 łyżeczkę oleju dziennie. Starajmy się też jak najczęściej dodawać go do surówek i sałatek. Aby wzmocnić odporność dziecka, warto spróbować smarować olejem gardło, a w razie kataru, wkrapiać go do nosa (4 razy dziennie po 1 kropli).

Olej dla dorosłych

Olej najlepiej stosować tylko na zimno, nie podgrzewać i nie smażyć na nim potraw. Osłonowo, warto spożywać 1 łyżeczkę oleju 3 razy dziennie.

Jak przechowywać?

Olej z pestek dyni posiada właściwości lecznicze jedynie wtedy, gdy jest świeży i właściwie przechowywany. Dlatego należy przechowywać go w temperaturze 5-t.C, w szczelnie zamkniętych, ciemnych oryginalnych butelkach. Olej należy chronić przed działaniem światła. Jeśli przechowujemy go w takich warunkach, swoje właściwości zachowa przez 3 miesiące. Ponieważ to produkt naturalny, zwykle data ważności jest krótka. Ewentualna zawiesina lub osad na dnie butelki jest naturalnym osadem.

Witaminy:

  • Witamina A, E, B1, B2 , C, niacyna, piroksen, Witamina H

Minerały:

  • Żelazo, fluor, jod, potas, wapn, magnez, sód, fosfor, selen, cynk.

Ciekawostki

  • Do wytworzenia jednego litra oleju potrzeba ok. 30 dyń.
  • W Austrii olej jest dodawany do wielu potraw. Według tamtejszych przepisów doskonale smakuje, gdy polejemy nim prawdziwe lody śmietankowe lub sernik wiedeński.

Foto

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.