Spożywanie czarnego ryżu może łagodzić stany zapalne, objawy alergii, astmy i innych chorób – donoszą naukowcy na łamach tygodnika “Journal of Agrocultural and Food Chemistry”.
Sekret tkwi w otrębach, które sprawiają, że ta odmiana jest znacznie zdrowsza od białego ryżu. W otrębach znajdują się spore ilości dobroczynnych utleniaczy, które neutralizują działanie wolnych rodników. Te z kolei przyśpieszają starzenie się skóry i podnoszą ryzyko zmian nowotworowych.
Przeprowadzone eksperymenty udowodniły, że ekstrakt z czarnego ryżu zmniejsza wydzielanie histaminy, która może powodować stany zapalne i alergie. Udało się ustalić, że ziarna czarnego ryżu leczą podrażnienia i zapalenia skóry zwierząt. Dodane do płatków śniadaniowych, ciasteczek lub napojów mogą zwiększać ich wartość odżywczą. Wiadomo też, że oprócz potrzebnych organizmowi przeciwutleniaczy jedna łyżeczka otrębów czarnego ryżu zawiera mniej cukru i więcej witaminy E, niż np. jedna łyżeczka borówek.
Czarny ryż nazywany jest “zakazanym owocem”, dawniej bowiem mogli go spożywać jedynie chińscy władcy. Dzisiaj można go kupić w wielu sklepach, głównie ze zdrową żywnością.
Źródło: www.sciencedaily.com