Kategorie
Dieta naturalna

Domowe łakocie… na każdą okazję;)

W moim domu zawsze pachnie ciastem. Co roku nie mogę doczekać się rodzinnego malowania pierniczków, a kiedy myślę o dzieciństwie, od razu widzę duży stół i ciasteczka-zwierzątka, których uczyła mnie robić mama. Własnoręcznie pieczone i ozdabiane słodycze to od dawna mój pomysł na prezent dla bliskich.

Staram się zawsze przygotowywać coś z myślą o konkretnej osobie: olbrzymie pudełko przeróżnych ciasteczek na urodziny przyjaciółki, cupcake w kształcie ciasteczkowego potwora dla przyjaciela, wielka blacha brownies dla przeziębionego chłopaka, śliwkowa drożdżówka dla uczącej się do egzaminu siostry, truskawkowy tort ozdobiony jadalnymi kwiatami dla mamy, kilka świątecznych pierniczków dla każdego z licznych znajomych, eleganckie muffinki na dzień babci i dziadka…

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz w księgarni Natuli.pl

Wszystkie uśmiechy, które zobaczyłam, wszystkie słowa zachwytu, które usłyszałam, utwierdziły mnie w przekonaniu, że wypieki to naprawdę dobry sposób na sprawianie innym małych radości.

Domowe wypieki zamiast batoników

Domowe łakocie to świetna alternatywa dla słodyczy kupionych w sklepie – zarówno dla tych, które podjadamy w domu, szkole czy pracy (w końcu od czasu do czasu każdemu się to zdarza), jak i tych, które wykorzystujemy jako małe prezenty dla innych. Lepiej (zdrowiej i smaczniej) spakować do śniadaniowego pudełka owsianą muffinkę niż czekoladowego batona. Lepiej przynieść komuś w podziękowaniu pudełko ładnie ozdobionych ciasteczek niż kolejną bombonierkę, która wyląduje w kuchennej szufladzie lub posłuży jako prezent. Dzieci na przedszkolne czy szkolne urodziny zamiast nudnych cukierków mogą zabrać babeczki w kształcie ulubionych bajkowych bohaterów. Urodzinowy tort, aby robić wrażenie, nie musi wyglądać jak plastikowy, nie musi też składać się z samego lukru i barwników. Pierniczki to dobry pomysł na mały świąteczny upominek dla znajomych w pracy, a malutkie wielkanocne mazurki będą jak znalazł do obdarowania liczną rodzinę podczas świątecznego spotkania. Wiklinowy koszyk pełen muffinek świetnie sprawdza się podczas niedzielnego pikniku lub imprezy na działce.

Oczywiście codzienne zajadanie się słodyczami do najzdrowszych nie należy. Nie zachęcam nikogo do opychania się kilogramami cukru i masła. Jednak nie sądzę, by udało się od łakoci tak zupełnie uciec. Zawsze przyjdą Święta, które przecież muszą pachnieć piernikiem. Dzieci co roku będą czekały na urodzinowe torty, ktoś zawsze ucieszy się z czekoladowego serduszka w walentynki, a ktoś inny będzie chciał poczęstować weselnych gości czymś wyjątkowym. W tym względzie domowe wypieki o niebo przewyższają każde inne, gdyż składają się z samych naturalnych produktów. Co więcej, można dostosować je do nawet najbardziej rygorystycznej diety – zawsze można zastąpić cukier naturalnym słodem czy miodem, wyeliminować mleko lub wykorzystać pełnoziarnistą mąkę. Co najważniejsze jednak, można wybrać wszystkie składniki i dodatki samemu, wedle smaku i zasad naszej diety.

Przepisy na jesienne muffinki

1. Dyniowe muffinki z żurawiną

Składniki:

  • 200g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ½ łyżeczki gałki muszkatałowej
  • ½ łyżeczki goździków
  • 2 jajka
  • szklanka puree dyniowego (dynię ugotować lub upiec do miękkości i zmiksować)
  • 120g stopionego masła
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • pół szklanki suszonej żurawiny.

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem. W misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy oraz żurawinę. W drugiej misce jajka ubić na lekką pianę. Dodać puree dyniowe, stopione masło oraz cukier. Delikatnie wymieszać. Suche składniki połączyć z mokrymi – wymieszać (delikatnie, bez użycia miksera). Przełożyć ciasto do formy. Piec około 25 minut – do suchego patyczka.

2. Muffinki jabłkowo-cynamonowe

Składniki:

  • 375g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżka przyprawy korzennej
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 150g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 170 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 jabłka (obrane i pokrojone na małe kawałki)
  • dodatkowo: cynamon, cukier puder.

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem. W dużej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy oraz brązowy cukier. Masło stopić wraz z miodem na małym ogniu. Przestudzić. Jajka rozbić z mlekiem. Do miski z suchymi składnikami wlać jednocześnie masę maślaną i jajeczną. Dodać jabłka. Szybko wymieszać – tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być grudkowate. Przełożyć ciasto do formy. Posypać cukrem i cynamonem. Piec ok. 20-25 minut – do suchego patyczka.

3. Muffinki czekoladowo-orzechowe

Składniki:

  • 300g mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 150g masła
  • 165g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 170 ml mleka
  • 100g posiekanych orzechów włoskich
  • 100g posiekanej gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem. W dużej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao. Dodać orzechy i czekoladę. Masło stopić wraz z cukrem na małym ogniu. Jajka robić z mlekiem. Do miski z suchymi składnikami wlać masę jajeczną oraz maślaną. Szybko wymieszać (tylko do połączenia składników). Ciasto powinno być grudkowate. Następnie ciasto przełożyć do formy. Piec ok. 15-20 minut – do suchego patyczka.

Smacznego!

Autor/ka: Ola Machniak

Studentka psychologii. Lubi czas, kiedy zmieniają się pory roku. Marzy o domku na wsi i wyhodowaniu idealnej sałaty. Od lat żyje w bliskiej zażyłości z Panem Piekarnikiem, a efekty tej przyjaźni można obejrzeć i nabyć na stronie Domowa Piekarenka.

2 odpowiedzi na “Domowe łakocie… na każdą okazję;)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.