- W żywności
W 2008 roku przeprowadzono badania, z których wynika, że na 3 430 przebadanych produktów ślady pestycydów znaleziono w 59% owoców i 30% warzyw. W 4% zostały przekroczone dopuszczalne normy bezpieczeństwa - W produktach przemysłu spożywczego
Konserwanty, barwniki, aromaty… są dodawane do żywności, aby przedłużyć trwałość produktu, poprawić konsystencję, nadać kolor, wzmocnić smak. Np. podejrzewany o działanie rakotwórcze przeciwutleniach E320, lub E621 (glutaminian sodu), który podejrzewa się o powodowanie otyłości - W środowisku
Zanieczyszczenia wynikające z procesów przemysłowych znajdują się nie tylko w powietrzu, ale także w wodzie i glebie. Przyjmujemy je wraz z oddychaniem i jedzeniem (np. warzywa rosnące na zanieczyszczonej glebie, przetwory mleczne od krowy jedzącej zanieczyszczoną trawę, ryby pływające w zanieczyszczonych wodach) - W opakowaniach
Tworzywa sztuczne stosowane do pakowania żywnosci mogą zawierać szkodliwe składniki, które przedostają się bezpośrednio do żywności, np. ftalany i BPA. Mogą znajdować się m.in. w foliach spożywczych, metalowych puszkach - W odzieży
Podczas uprawy bawełny stosuje się trujące związki chemiczne, które mają uchronić ją przed szkodnikami, przyspieszyć wzrost… Chemię stosuje się także w samym procesie produkcji odzieży, np. barwienia, a poźniej transportu - Środkach pielęgnacji domu, kosmetykach, lekach, zabawkach, dziecięcych pieluszkach…
tygodnikforum.pl
Foto