Kategorie
Dieta naturalna

Jak sprawdzić czy produkt spożywczy jest naprawdę „eko”?

Ekologia stała się modna. I choć sam trend jest dobry, to niestety wiąże się także z tym, że niektóre firmy nadużywają go dla swoich korzyści. Czasem więc podczas zakupów, zamiast zwracać uwagę wyłącznie na informację Bio/Eko/Organic – warto wczytać się w inne szczegóły wyszczególnione na etykiecie danego produktu. I sprawdzić czy certyfikat jest aktualny bądź prawdziwy.

Badania naukowe wykazały, że spożywanie żywności pochodzącej z ekologicznych upraw zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele chorób, dlatego coraz większa liczba osób z przyczyn zdrowotnych chce kupować jedzenie z bezpiecznych źródeł. Pamiętajmy, że jedynie zielony listek na opakowaniu (europejskie logo żywności ekologicznej) i numer jednostki certyfikującej gwarantuje, że produkt jest naprawdę ekologiczny.

Uwaga! Reklama do czytania

Poród naturalny

Świadome przygotowanie się do cudu narodzin.

Karmienie piersią

Twoje mleko to cudowny dar. Naucz się nim dzielić.

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Aby uzyskać prawo do naklejania zielonego listka, producent (rolnik) lub firma oferująca produkty ekologiczne musi przejść proces certyfikacji w jednej z wymienionych poniżej instytucji:

  • PL-EKO-01 EKOGWARANCJA PTRE Sp. z o.o.
  • PL-EKO-02 PNG Sp. z o.o.
  • PL-EKO-03 COBICO Sp. z o.o.
  • PL-EKO-04 BIOEKSPERT Sp. z o.o.
  • PL-EKO-05 BIOCERT MAŁOPOLSKA Sp. z o.o.
  • PL-EKO-06 Polskie Centrum Badań i Certyfikacji. S.A.
  • PL-EKO-07 AGRO BIO TEST Sp. z o.o.
  • PL-EKO-08 TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o.
  • PL-EKO-09 Centrum Jakości AgroEko Sp. z o.o.
  • PL-EKO-10 SGS Polska Sp. z o.o.

Po otrzymaniu certyfikatu, rolnik lub przedsiębiorca kontrolowany jest kilkakrotnie w ciągu roku.

Jak sprawdzić czy certyfikat jest autentyczny?

Aby sprawdzić czy produkt, który chcemy kupić rzeczywiście posiada certyfikat, wystarczy wejść na stronę firmy certyfikującej, której numer (w tabelce powyżej) powinien znajdować się pod zielonym listkiem na opakowaniu i wpisać nazwę firmy (lub nazwisko rolnika) oferującego produkt. Zobaczymy wtedy, czy firma posiada certyfikat, na jakie produkty (czy znajdziemy tam to, co zamierzamy kupić) i czy jest on aktualny.

Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych, działając w oparciu o rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produktów ekologicznych przyjęte dnia 28 czerwca 2007 roku, ma prawo zakwestionować użycie oznaczeń ‘eko’, ‘ekologiczny’, ‘bio’, ‘organic’ stosowane dla produktów, które nie spełniają europejskich standardów produkcji ekologicznej.

Przeprowadzone w 2013 roku kontrole wykazały, że co piąty produkt opisany jako ekologiczny, wcale taki nie był. W takiej sytuacji przedsiębiorcy płacą spore kary, ale amatorów nieuczciwej konkurencji wciąż nie brakuje.

Przynajmniej 95% składników pochodzenia naturalnego

Produkt jest ekologiczny (czyli w jego opisie mogą być użyte określenia eko, ekologiczny, bio, organic), jeżeli – zgodnie z przytaczanym już powyżej rozporządzeniem Rady (WE) nr 834/2007 – zawiera przynajmniej 95% składników pochodzenia naturalnego, do jego wyprodukowania nie zostały zastosowane żadne chemiczne środki ochrony roślin (pestycydy), gleba nawożona była wyłącznie nawozami naturalnymi (a nie syntetycznymi), żadne sztuczne środki przyspieszające wzrost rośliny lub zwierzęcia ani inżynieria genetyczna nie zostały zastosowane w trakcie uprawy lub hodowli. Produkty ekologiczne nie zawierają środków konserwujących, wzmacniaczy smaku ani sztucznych barwników. Prezentują sobą wysoką jakość zdrowotną i są pozbawione wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń.

Uwaga! Reklama do czytania

Uwaga! Złość

Jak zapanować nad reakcją na złość?

Życie seksualne rodziców

Zacznij świadomie budować swoją relację z partnerem

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Oznaczenia eko, ekologiczny, bio, organic – są zarezerwowane wyłącznie dla produktów, które zostały starannie zbadane pod kątem procesu produkcji, przetworzenia, przewożenia i pakowania.

most-food-last

Autor/ka: Maryla Moszyńska

Zajmuje się - w życiu zawodowym i prywatnym - praktyką podejścia systemowego. Pracuje jako coach, trener i doradca organizacji i ludzi, którzy wypracowują narzędzia do budowania systemów społecznych i gospodarczych opartych na podejściu zrównoważonego rozwoju. Współwłaścicielka firmy MOSTFOOD.


Mądry rodzic, bo czyta…

Sprawdź, co dobrego wydaliśmy ostatnio w Natuli.

Czytamy 1000 książek rocznie, by wybrać dla ciebie te najlepsze…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.