Badania naukowe wykazały, że spożywanie żywności pochodzącej z ekologicznych upraw zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele chorób, dlatego coraz większa liczba osób z przyczyn zdrowotnych chce kupować jedzenie z bezpiecznych źródeł. Pamiętajmy, że jedynie zielony listek na opakowaniu (europejskie logo żywności ekologicznej) i numer jednostki certyfikującej gwarantuje, że produkt jest naprawdę ekologiczny.
Uwaga! Reklama do czytania
Poród naturalny
Świadome przygotowanie się do cudu narodzin.
Karmienie piersią
Twoje mleko to cudowny dar. Naucz się nim dzielić.
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
Aby uzyskać prawo do naklejania zielonego listka, producent (rolnik) lub firma oferująca produkty ekologiczne musi przejść proces certyfikacji w jednej z wymienionych poniżej instytucji:
- PL-EKO-01 EKOGWARANCJA PTRE Sp. z o.o.
- PL-EKO-02 PNG Sp. z o.o.
- PL-EKO-03 COBICO Sp. z o.o.
- PL-EKO-04 BIOEKSPERT Sp. z o.o.
- PL-EKO-05 BIOCERT MAŁOPOLSKA Sp. z o.o.
- PL-EKO-06 Polskie Centrum Badań i Certyfikacji. S.A.
- PL-EKO-07 AGRO BIO TEST Sp. z o.o.
- PL-EKO-08 TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o.
- PL-EKO-09 Centrum Jakości AgroEko Sp. z o.o.
- PL-EKO-10 SGS Polska Sp. z o.o.
Po otrzymaniu certyfikatu, rolnik lub przedsiębiorca kontrolowany jest kilkakrotnie w ciągu roku.
Jak sprawdzić czy certyfikat jest autentyczny?
Aby sprawdzić czy produkt, który chcemy kupić rzeczywiście posiada certyfikat, wystarczy wejść na stronę firmy certyfikującej, której numer (w tabelce powyżej) powinien znajdować się pod zielonym listkiem na opakowaniu i wpisać nazwę firmy (lub nazwisko rolnika) oferującego produkt. Zobaczymy wtedy, czy firma posiada certyfikat, na jakie produkty (czy znajdziemy tam to, co zamierzamy kupić) i czy jest on aktualny.
Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych, działając w oparciu o rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produktów ekologicznych przyjęte dnia 28 czerwca 2007 roku, ma prawo zakwestionować użycie oznaczeń ‘eko’, ‘ekologiczny’, ‘bio’, ‘organic’ stosowane dla produktów, które nie spełniają europejskich standardów produkcji ekologicznej.
Przeprowadzone w 2013 roku kontrole wykazały, że co piąty produkt opisany jako ekologiczny, wcale taki nie był. W takiej sytuacji przedsiębiorcy płacą spore kary, ale amatorów nieuczciwej konkurencji wciąż nie brakuje.
Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka
Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie.
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.
Przynajmniej 95% składników pochodzenia naturalnego
Produkt jest ekologiczny (czyli w jego opisie mogą być użyte określenia eko, ekologiczny, bio, organic), jeżeli – zgodnie z przytaczanym już powyżej rozporządzeniem Rady (WE) nr 834/2007 – zawiera przynajmniej 95% składników pochodzenia naturalnego, do jego wyprodukowania nie zostały zastosowane żadne chemiczne środki ochrony roślin (pestycydy), gleba nawożona była wyłącznie nawozami naturalnymi (a nie syntetycznymi), żadne sztuczne środki przyspieszające wzrost rośliny lub zwierzęcia ani inżynieria genetyczna nie zostały zastosowane w trakcie uprawy lub hodowli. Produkty ekologiczne nie zawierają środków konserwujących, wzmacniaczy smaku ani sztucznych barwników. Prezentują sobą wysoką jakość zdrowotną i są pozbawione wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń.
Uwaga! Reklama do czytania
Uwaga! Złość
Jak zapanować nad reakcją na złość?
Życie seksualne rodziców
Zacznij świadomie budować swoją relację z partnerem
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
Oznaczenia eko, ekologiczny, bio, organic – są zarezerwowane wyłącznie dla produktów, które zostały starannie zbadane pod kątem procesu produkcji, przetworzenia, przewożenia i pakowania.