Kategorie
Ekowiadomości

Kolorowe cukierki a nadpobudliwość

Spożywanie dużych ilości kolorowych słodyczy przez wrażliwe genetycznie dzieci może powodować nadpobudliwość

Niemal każde dziecko prędzej czy później spróbuje słodyczy i, albo je polubi, albo potraktuje obojętnie. Często dzieci, które są wychowywane od chwili narodzin bez udziału słodyczy wolą naturalnie słodką marchewkę czy porcję suszonych owoców od cukierka.

Tymczasem naukowcy ostrzegają, że spożywanie dużych ilości kolorowych słodyczy przez wrażliwe genetycznie dzieci może powodować nadpobudliwość. Za taką reakcję odpowiadają geny stanowiące kontrolę histaminy, która pełni rolę łącznika pomiędzy komórkami nerwowymi.

Nie ma jasnych regulacji prawnych w sprawie obecności barwników syntetycznych w żywności, dlatego producenci nie zrezygnują z nich dobrowolnie. Jednak my – konsumenci, możemy świadomie wybierać produkty naturalne i zmniejszać popyt na produkty, które niekorzystnie wpływają na organizm dziecka. Warto uważnie czytać etykiety i unikać barwników z grupy E100Chemia w żywnosci. Lista szkodliwych E.

Foto

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.