Kategorie
Ekowiadomości

Kwasy omega 3 i omega 6 ważne dla kobiet w ciąży!

Dzieci matek, których dieta w czasie ciąży była bogata w kwasy omega 3, zdobywają lepsze wyniki w testach inteligencji słownej, umiejętności motorycznych i zachowań prospołecznych

W Madrycie odbyła się niedawno konferencja Komisji Europejskiej, podczas której podjęto temat „Odżywianie i funkcje poznawcze.” Dr Eva Lattka z Niemieckiego Centrum Badań Środowiska i Zdrowia przedstawiła wyniki pracy nad projektami “Nutrimenthe Projekt” i ALSPAC. W ramach badań poddano bliższej analizie zmiany zachodzące w organizmie matki i dziecka pod wpływem obecności niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Obserwowano, jak zaliczany do grona NNKT kwas dokozaheksaenowy (DHA) oddziałuje na organizm kobiety w ciąży i jej dziecka (pozytywnie i negatywnie).

Uwaga! Reklama do czytania

Ciąża i poród – poradniki

Książki, które wspierają w ciąży, porodzie i przy karmieniu piersią.

Zobacz w księgarni Natuli.pl

Do badania zaangażowano ponad 2000 matek i ich dzieci. W ramach badań dwukrotnie pobierano od kobiet próbki krwi: w 20 tygodniu ciąży oraz od pępowiny po urodzeniu. Analizowano obecność kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Stwierdzono, że zarówno u matki i u dziecka genotyp wpływa na skład kwasów tłuszczowych w krwi pępowinowej. Genotyp matki jest pod silnym wpływem kwasów omega 6, ten wpływ oddziałuje także na dziecko. Poziom DHA jest równy w genotypie matki i dziecka.

Kwasy omega 3 i omega 6 są niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Oznacza to, że nie mogą być syntetyzowane przez organizm i muszą być przyjmowane z pokarmem. Głównym źródłem odżywczych kwasów tłuszczowych omega 3 są tłuste ryby, choć niektóre rośliny, takie jak len i soja, również zawierają ten niezbędny składnik odżywczy (dowiedz się więcej o źródłach i znaczeniu kwasów tłuszczowych).

Obecność w diecie różnych enzymów, witamin i minerałów (w tym cynku i witaminy C) jest równie ważna, ponieważ są one zaangażowane w przemiany kwasów omega 3 i omega 6 w inne substancje, których potrzebuje nasze ciało. Różnice w poszczególnych genotypach wpływają na produkcję enzymów, biorących udział w tym procesie.

Dla niemowląt podstawowym źródłem kwasów omega 3 i omega 6 jest pokarm matki. Wykazano, że synteza kwasów tłuszczowych, powiązana z karmieniem piersią przez co najmniej 6 pierwszych miesięcy, odgrywa ważną rolę w rozwijaniu i kształtowaniu IQ.

Stwierdzono również, że dzieci matek, których dieta w czasie ciąży była bogata w kwasy omega 3, zdobywają lepsze wyniki w testach inteligencji słownej, umiejętności motorycznych i zachowań prospołecznych. Odnotowano także wysoki poziom procesów pamięciowych.

Nie możemy zmienić naszego genotypu, ale możemy wpłynąć na swoją dietę. Wszystkie kobiety w ciąży powinny spożywać odpowiednie ilości omega 3 obecnych w żywności w celu maksymalizacji funkcji mózgu w rozwoju ich dziecka. Karmienie piersią jest również niezwykle ważne, aby zapewnić dziecku wciąż odpowiedni poziom kwasów tłuszczowych omega 3, zanim sięgniemy po produkty stałe, rozszerzając dietę dziecka.

Uwaga! Reklama do czytania

Poród naturalny

Świadome przygotowanie się do cudu narodzin.

Cesarskie cięcie i poród po cięciu cesarskim

Pomoc i wsparcie przy CC i VBAC

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Źródło: www.naturalnews.com, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed, www.medpagetoday.co/OBGYN/P
Foto

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne


Mądry rodzic, bo czyta…

Sprawdź, co dobrego wydaliśmy ostatnio w Natuli.

Czytamy 1000 książek rocznie, by wybrać dla ciebie te najlepsze…

2 odpowiedzi na “Kwasy omega 3 i omega 6 ważne dla kobiet w ciąży!”

Ja nawet miałam taki zapis na wypisie ze szpitala, dlatego jak tylko zniego wyszłam zaopatrzyłam się w pregnofery dha z Oloefarm i biorę codziennie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.