Dawniej kasze były podstawą posiłków, potem zeszły na dalszy plan. Dziś odkrywamy je na nowo. To najbardziej wartościowe produkty, jakie możemy znaleźć w spiżarni! Kasze wytwarza się z popularnych zbóż, których ziarna są łuskane, dalej rozdrabniane i prażone. Procesy te pozwalają na zachowanie w nich ważnych składników odżywczych.
Kasze w kuchni
Kasze są smaczne, łatwo je przygotować. Warto zastąpić popularne ziemniaki lub makaron własnie kaszą. Pęczak, jaglana czy gryczana stanowią zdrową alternatywę.
Rodzaje kasz
Jaglana – otrzymywana jest z prosa, ma lekko słodki smak. Można ugotować ją na wodzie, zapiekać z owocami, dodawać do warzyw. Zawartość głównych składników odżywczych kaszy jaglanej jest zbliżona do kaszy jęczmiennej i innych zbóż, z wyjątkiem błonnika, którego w kaszy jęczmiennej jest znacznie mniej niż w innych kaszach. Kasza jaglana jest dobrym składnikiem energetycznym (320-340 kcal/100 g).
Pęczak – należy do kasz o dużych grubych krupach. Otrzymuje się go z jęczmienia, przy czym ziarna pozostają całe, są tylko oczyszczone i wypolerowane. To doskonała kasza do sałatek, pyszna z grzybami czy warzywami.
Gryczana – gotowana na sypko świetnie komponuje się z pieczonym mięsem czy sosami. W medycynie ludowej ceniona jako pokarm rozgrzewający i ograniczający zbyt obfite miesiączkowanie. Odwar z tej kaszy podawano przy biegunkach.
Jęczmienna perłowa – zwana również mazurską, to sortowane, obłuszczone, krojone i polerowane ziarna jęczmienia. Jęczmień jest najstarszą rośliną uprawną, znaną już w okresie neolitu. Kasza jęczmienna perłowa jest smaczna, delikatna i lekkostrawna. Może być dodatkiem do zup (np. krupniku) czy kleików.
Kukurydziana – jest wytwarzana z ziaren kukurydzy, dlatego ma intensywny żółty kolor. Jest bogata w związki mineralne: magnez, selen i potas. Obecność magnezu sprawia, że kasza kukurydziana poprawia humor równie dobrze jak czekolada, wspomaga także koncentrację. Selen natomiast oczyszcza organizm z toksyn i podnosi odporność. Świetna do deserów, ale dobrze smakuje także z rybą.
Kuskus – ta kasza pozyskiwana z ziaren pszenicy twardej (durum) przywędrowała do nas z krajów arabskich i zrobiła błyskawiczną karierę. Zawiera więcej białka niż kasza manna i ryż, jest także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kuskus posiada mniej błonnika niż inne kasze, przez co jest lekkostrawna.
Manna – pozyskuje się ją w czasie przemiału ziaren pszenicy, jest bardzo lekkostrawna, dlatego tak chętnie podaje się ją dzieciom i osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego. Wyróżnia ją na tle innych kasz duża zawartość jodu, który zapewnia odpowiednie funkcjonowanie tarczycy.
O innych rodzajach zbóż przeczytaj tutaj: Rodzaje zbóż
Kasze wpływają na… urodę
Jedząc różne rodzaje kasz dwa razy w tygodniu dbamy o zdrowie, ponieważ kasze:
- wzmacniają włosy i paznokcie – kasza jaglana to cenne źródło krzemu;
- zapobiega zmarszczkom – dzięki obecnej w nich niacynie;
- każdy gatunek jest bogatym źródłem skrobi łatwo przyswajalnej, która daje energię;
- są bezpieczne dla diabetyków: szczególnie polecane są dla nich jęczmienna, jaglana i gryczana;
- są źródłem witaminy B, która korzystnie wpływa na pamięć, koncentrację, łagodzi stresy;
- dzięki zawartości magnezu i potasu, chronią serce;
- kasza gryczana zawiera sporo rutyny, która uszczelnia naczynia krwionośne.