Kategorie
Zdrowie

Naturalne sposoby na suchy kaszel

Kiedy nas lub nasze dzieci męczy suchy kaszel, warto sięgnąć po przepisy na dania i napoje, które w łagodny i skuteczny sposób rozrzedzą wydzielinę w płucach i ułatwią wykrztuszanie.

Kompot z gruszek

  • 4-5 gruszek razem ze skórką (ma ona działanie nawilżające!)
  • 1 garść migdałów
  • ok. 3 niepełnych szklanek wody

Migdały zalać wrzątkiem i obrać ze skórki. Gruszki umyć i pokroić na niewielkie kawałki razem ze skórką. Gotować gruszki razem z migdałami ok. 10-15 minut na niewielkim ogniu.
Gotowy kompot pijemy 2-3 razy dziennie i zjadamy gruszki z migdałami.

Kasza manna z koglem moglem

  • 4-5 łyżek kaszy manny
  • ok. 1 i 1/2 szkl. mleka krowiego
  • 1 żółtko
  • ok. 1 łyżka miodu
  • szczypta kurkumy

Zagotować powoli 1 szklankę mleka, pozostałe pół szklanki wymieszać z kaszą manną i powoli wlewać do gorącego mleka, energicznie mieszając. Gotować na malutkim ogniu przez ok. 1-2 minuty aż do zgęstnienia. Żółtko utrzeć z miodem i dodać do gorącej kaszy i wymieszać (nie gotować)! Na koniec można dodać szczyptę kurkumy.

Kisiel migdałowy

  • 100 g migdałów
  • ok. 1 i 1/2 szkl. wody
  • 1-1,5 łyżki kuzu (skrobia roślinna)
  • 1-1,5 łyżki miodu lub cukru trzcinowego

Migdały zalać wrzątkiem i obrać ze skórki, następnie zalać wodą i zostawić na 3-4 godziny, a najlepiej na noc. Zmiksować blenderem migdały wraz z wodą. Powoli zagotować, dodać kuzu rozmieszane w niewielkiej ilości zimnej wody, energicznie mieszając. Gotować ok. pół minuty. Na koniec dodać do smaku miód lub cukier trzcinowy oraz szczyptę kurkumy (nie gotować).
W podobny sposób można przygotować mleko migdałowe, wówczas po lekkim podgrzaniu dodajemy nieco miodu do smaku i szczyptę kurkumy.

Kisiel gruszkowy

  • 2 gruszki ze skórką
  • ok. 1,5 szkl. wody
  • ok. 1-1,5 łyżki
  • cukier trzcinowy lub miód do smaku

Gruszki umyć i pokroić na małe kawałki, gotować w wodzie ok. 5 – 8 minut (na małym ogniu). Następnie zagęścić kuzu wymieszanym wcześniej z odrobiną zimnej wody, gotować ok. 1 min. Następnie dodać miód lub cukier trzcinowy do smaku.

Autor/ka: Marta Markowska

Dyplomowany dietetyk, doradca żywieniowy z zakresu dietetyki według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, chirurg fantomowy, mama 6-letniego Franka, pasjonuje się filozofią i kulturą Tybetu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.