Kompot z gruszek
- 4-5 gruszek razem ze skórką (ma ona działanie nawilżające!)
- 1 garść migdałów
- ok. 3 niepełnych szklanek wody
Migdały zalać wrzątkiem i obrać ze skórki. Gruszki umyć i pokroić na niewielkie kawałki razem ze skórką. Gotować gruszki razem z migdałami ok. 10-15 minut na niewielkim ogniu.
Gotowy kompot pijemy 2-3 razy dziennie i zjadamy gruszki z migdałami.
Kasza manna z koglem moglem
- 4-5 łyżek kaszy manny
- ok. 1 i 1/2 szkl. mleka krowiego
- 1 żółtko
- ok. 1 łyżka miodu
- szczypta kurkumy
Zagotować powoli 1 szklankę mleka, pozostałe pół szklanki wymieszać z kaszą manną i powoli wlewać do gorącego mleka, energicznie mieszając. Gotować na malutkim ogniu przez ok. 1-2 minuty aż do zgęstnienia. Żółtko utrzeć z miodem i dodać do gorącej kaszy i wymieszać (nie gotować)! Na koniec można dodać szczyptę kurkumy.
Kisiel migdałowy
- 100 g migdałów
- ok. 1 i 1/2 szkl. wody
- 1-1,5 łyżki kuzu (skrobia roślinna)
- 1-1,5 łyżki miodu lub cukru trzcinowego
Migdały zalać wrzątkiem i obrać ze skórki, następnie zalać wodą i zostawić na 3-4 godziny, a najlepiej na noc. Zmiksować blenderem migdały wraz z wodą. Powoli zagotować, dodać kuzu rozmieszane w niewielkiej ilości zimnej wody, energicznie mieszając. Gotować ok. pół minuty. Na koniec dodać do smaku miód lub cukier trzcinowy oraz szczyptę kurkumy (nie gotować).
W podobny sposób można przygotować mleko migdałowe, wówczas po lekkim podgrzaniu dodajemy nieco miodu do smaku i szczyptę kurkumy.
Kisiel gruszkowy
- 2 gruszki ze skórką
- ok. 1,5 szkl. wody
- ok. 1-1,5 łyżki
- cukier trzcinowy lub miód do smaku
Gruszki umyć i pokroić na małe kawałki, gotować w wodzie ok. 5 – 8 minut (na małym ogniu). Następnie zagęścić kuzu wymieszanym wcześniej z odrobiną zimnej wody, gotować ok. 1 min. Następnie dodać miód lub cukier trzcinowy do smaku.