Dobroczynne działanie oleju lnianego znane już od wieków
Len zwyczajny jest jedną z najstarszych roślin spożywczych i leczniczych. Początkowo uprawiano ją głównie na terenie Bliskiego Wschodu, skąd następnie trafiła do Europy. Niezwykłe właściwości lnu zachwalał sam Hipokrates, zalecając jego stosowanie w przypadku biegunki, bólów brzucha oraz zapalenia błony śluzowej. Nie był on jedyną osobą, która sięgała po olej lniany. Tym naturalnym specyfikiem zachwycał się także Karol Wielki. Przywódca Franków nakazał nawet swoim poddanym regularne spożywanie złocistego płynu w celu wzmocnienia organizmu. Entuzjastką tego środka była także doktor Johanna Budwig, niemiecka naukowiec, która przez większą część życia prowadziła badania nad chorobą nowotworową. Jej zdaniem nierafinowany olej lniany jest najzdrowszy na świecie i powinien być spożywany zarówno samodzielnie, jak i jako składnik pasty, czyli w połączeniu z chudym twarogiem.
Codzienna dawka zdrowia
Zanim sięgniesz po olej lniany, warto wiedzieć, jak powinno wyglądać jego dawkowanie. Wyżej wspomniana doktor Budwig zalecała, aby w celach profilaktycznych spożywać go w ilości dwóch łyżek stołowych dziennie. Taka dawka jest wystarczająca, aby wzbogacić codzienną dietę w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega, a także w witaminy i antyoksydanty, które chronią komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. By cieszyć się dobrym zdrowiem, ważne jest, aby pić go regularnie. Co więcej, należy też pamiętać, że oleju lnianego nie wolno podgrzewać. Obróbka termiczna sprawia, że traci on swoje najcenniejsze właściwości i staje się bezużytecznym tłuszczem.

Zastosowanie oleju lnianego w diecie
Jak już wyżej wspomnieliśmy, nierafinowany olej lniany nie nadaje się do podgrzewania i smażenia. Powinien być spożywany wyłącznie na zimno. Czy to jednak oznacza, że nadaje się wyłącznie do surówek i sałatek? Otóż nie! Ten złocisty płyn rewelacyjnie sprawdzi się jako baza do przygotowywania rozmaitych sosów i dressingów. Wystarczy zmieszać go z ulubionymi przyprawami, pieprzem, odrobiną soku z cytryny i wyśmienity sos winegret gotowy. By wzbogacić dietę w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega, olej lniany możesz również dodawać do:
- owsianek,
- koktajli owocowych i warzywnych,
- twarogu i past kanapkowych,
- chłodnych zup,
- warzyw ugotowanych na parze.
Regularne spożywanie oleju pozyskiwanego z nasion lnu pomaga utrzymać w dobrej kondycji układ krążenia, obniża poziom złego cholesterolu oraz przeciwdziała wrzodom żołądka. Na co jeszcze pomaga olej lniany? Pozytywnie wpływa na nerki, które są ważnym organem oczyszczającym krew z toksyn, zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, a także wspiera zwalczanie infekcji.
Pochodzenie oleju lnianego ma znaczenie!
Aby w pełni cieszyć się dobroczynnym działaniem oleju lnianego, bardzo ważne jest używanie produktu wysokiej jakości. Zanim sięgniesz po ten naturalny środek, zwróć uwagę, w jaki sposób został wyprodukowany i zapakowany. Na rynku znajduje się wiele wyrobów otrzymanych przy użyciu wysokiej temperatury lub ekstrakcji chemicznej. Takie metody eliminują witaminy, kwasy i przeciwutleniacze naturalnie występujących w nasionach lnu. Olej lniany kupuj w ciemnej butelce z grubego szkła, tłoczony na świeżo w temperaturze nieprzekraczającej 35 stopni Celsjusza. Powinien być nierafinowany i nieoczyszczany – tylko wtedy zachowuje swoje wartości odżywcze.
Olej lniany – pij na zdrowie!
Wiesz już, jakie zastosowanie ma olej lniany i do czego go dodawać, by wzbogacić codzienny jadłospis w składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Teraz nie pozostaje Ci nic innego, jak tylko zaopatrzyć się w produkt najwyższej jakości. Jednym z miejsc oferujących świeżo wytłaczane oleje, jest rodzinna olejarnia Olini. Znajdziesz w niej wyłącznie świeże wyroby pozyskiwane ze starannie wyselekcjonowanych ziaren, które pomogą Ci naturalny sposób zadbać o zdrowie i samopoczucie.