Kategorie
Ekowiadomości

Podgrzewanie żywności w pojemnikach z tworzywa sztucznego w mikrofalówce jest szkodliwe

Przygotowując lub podgrzewając żywność w kuchence mikrofalowej w pojemnikach z tworzywa sztucznego, np. celofanu, kartonu i styropianu, gwałtownie kumuluje się liczba toksyn w podgrzewanym jedzeniu. Gołym okiem nie dostrzeżemy, że większość pojemników pod wypływem temperatury topi się. Konsumenci często nie są świadomi, że syntetyczne pudełka i opakowania uwalniają do żywności bardzo niebezpieczne toksyny.

Kilka ważnych wskazówek:

  • ogranicz do minimum korzystanie z mikrofalówki
  • nie podgrzewaj jedzenia w plastikowych opakowaniach – migracja substancji chemicznych z opakowań do żywności nie wymaga bezpośredniego kontaktu
  • nigdy nie podgrzewaj jedzenia na tackach (np. z mięsem), piankowych pojemnikach, powlekanej tekturze, nawet jeśli mają informację, że można je stosować w kuchence mikrofalowej
  • niektóre z tworzyw sztucznych oznaczone symbolem recyklingu 3 lub 7 w rzeczywistości mogą być wykonane ze szkodliwego BPA
  • gotuj potrawy w garnku – w kilkanaście minut możesz zrobić tzw. szybki obiad, np. makaron pełnoziarnisty z gotowanymi warzywami – szybko i zdrowo!
Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

2 odpowiedzi na “Podgrzewanie żywności w pojemnikach z tworzywa sztucznego w mikrofalówce jest szkodliwe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.