Kategorie
Dieta naturalna

Prozdrowotne działanie czosnku

Czosnek to roślina, która posiada korzystne właściwości zdrowotne. Jest jednym z najstarszych środków leczniczych, stosowanych już w XVI wieku p.n.e. Wiele źródeł podaje, że starożytni lekkoatleci przed olimpiadą żuli ząbek czosnku, natomiast Indianie wykorzystywali czosnek do gojenia ran

Co to jest allicyna, czy czosnek zawiera mangan i selen, jak wykorzystać czosnek dla zdrowia – dowiesz się, czytając poniższy artykuł.

czosnek

Szczypta historii

Czosnek to roślina, która posiada korzystne właściwości zdrowotne. Jest jednym z najstarszych środków leczniczych, stosowanych już w XVI wieku p.n.e. Wiele źródeł podaje, że starożytni lekkoatleci przed olimpiadą żuli ząbek czosnku, natomiast Indianie wykorzystywali czosnek do gojenia ran. Chińczycy stosowali herbatę czosnkową do łagodzenia objawów cholery i czerwonki. Był on również składnikiem „octu czterech złodziei”, stosowanego w zwalczaniu zarazy w Marsylii w latach 70-tych XVIII wieku.

Właściwości czosnku

Czosnek ma wiele właściwości leczniczych wynikających z jego składu. Wśród istotnych składników ważną rolę odgrywają związki siarkowe, które pochodzą z przemiany aminokwasów, nadające charakterystyczny zapach.

Najważniejsze z związki siarkowe to:

  • allicyna – ma postać płynnego oleju o charakterystycznym zapachu. Hamuje skupienie płytek krwi, obniża poziom tłuszczów w surowicy krwi, zwiększa rozpuszczalność białka osocza krwi oraz działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie. Trafiając od krwiobiegu i płuc wydostaje się z organizmu z wydychanym powietrzem oraz potem.
  • ajoene – olejek, który posiada silne działanie podobne do aspiryny w zapobieganiu zlepiania się czerwonych krwinek.

Skład czosnku

W czosnku znajdują się również witaminy i mikroelementy, spełniające rolę biokatalizatorów. Zwarte olejki lotne, w których występują organiczne związki siarki, biorą udział w procesach odtruwających organizm m.in. w wątrobie, regulują wiele reakcji enzymatycznych w ustroju ludzkim.

Skład 100g czosnku

czosnektab

Czosnek zapobiega i leczy

Ze względu na bogactwo występujących w nim związków traktujemy czosnek jako specyficzny środek spożywczy i leczniczy. Pamiętajmy jednak, że podczas przechowywania zmienia się skład chemiczny, a co za tym idzie aktywność biologiczna.

Przedłużenie długości ludzkiego życia jako nieodłączne następstwo postępów w medycynie zmusza nas do podejmowania różnorodnej działalności profilaktycznej. Preparaty czosnkowe w sposób pośredni wpływają zapobiegawczo na postępy procesu starzenia lub schorzeń dotykających osoby starsze. Mówimy o nim jako o środku odmładzającym i hamującym starość. Jednak do osiągnięcia tych efektów wymagane jest dłuższe stosowanie w odpowiednich dawkach.

Czosnek jest rośliną pomagającą przy objawach wielu schorzeń, ma działanie antyoksydacyjne, przywraca pamięć, dodatnio wpływa na układ odpornościowy, zapobiega złośliwym nowotworom. Udowodniono, że przynosi poprawę w astmie, gruźlicy, zapaleniu oskrzeli, owrzodzeniu żołądka, grzybicy, chorobach układu oddechowego. Działa jako antyoksydant (związek chemiczny wykazujący zdolność neutralizowania wolnych rodników), zawiera mangan, selen, german, witaminę A oraz C, a także cynk.

Wsparcie dla odporności

Czosnek jest ważnym stymulatorem układu obronnego naszego organizmu. Zawiera związki siarki, które pobudzają czynność białych krwinek. Jest to skuteczne w momencie, gdy organizm prawidłowo zaopatruje się w środki antyoksydacyjne, a zwłaszcza związki siarki. Pobudzeniu ulegają również komórki wspomagające układ odpornościowy. Zapobiega grypie, kaszlowi, przeziębieniu, ponadto skutecznie obniża gorączkę i koi bóle głowy. Usuwa toksyczne metale ciężkie, takie jak rtęć czy ołów, które uszkadzają układ odpornościowy. Jedną z najpopularniejszych właściwości czosnku jest działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze.

Czosnek dla serca

Zdrowie naszemu sercu zapewnia podwyższony poziom HDL, czyli lipoprotein o niskiej gęstości i organicznego LDL, lipoprotein o wysokiej gęstości. Podczas IV Międzynarodowego Kongresu Fitoterapii w Monachium w 1992r. Jorg Gren Wald stwierdził, że czosnek ochrania serce i tętnice poprzez zmniejszenie ilości wolnych rodników, które wywołują szkodliwą przemianę cholesterolu. Niezmienny cholesterol LDL nie jest szkodliwy, natomiast postać utleniona uszkadza ściany tętnic wywołując miażdżycę. Czosnek hamuje osadzanie się w ścianie tętnic zmienionych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, co zapobiega miażdżycy.

Czosnek działa również skutecznie w innych chorobach serca. Podczas badań przeprowadzonych w Indiach codziennie podawano czosnek pacjentom, którzy przeżyli zawał serca. Po 3 latach stwierdzono, iż owi pacjenci mieli mniejszą liczbę ponownych zawałów serca, niższe ciśnienie krwi oraz niższy poziom cholesterolu. Czosnek w tym przypadku powodował rozpuszczenie blaszek miażdżycowych zatykających naczynia wieńcowe serca. Natomiast w grupie kontrolnej niestosującej czosnku w czasie prowadzenia badania zmarło dwukrotnie więcej osób. Badania przeprowadzone w Centrum Chorób Serca w Heidelbergu pokazywały, że systematyczne stosowanie czosnku zmniejszyło sztywność aorty, która narasta wraz z wiekiem.

Czosnek wspomaga prawidłowy przepływ krwi i proces krzepnięcia, co wpływa na zapobieganie zawałom serca i udarom mózgu.

Czosnek a tłuszcze

Tłuszcze znajdujące się we krwi działają niekorzystnie na nasz metabolizm. Jednak spożywając czosnek wspomagamy na metabolizm na trzy sposoby:

  • hamuje lub zmniejsza endogenną lipogenzę,
  • zwiększa rozpad tłuszczów i eliminację produktów owego rozpadu przez przewód pokarmowy,
  • uruchamia przepływ tłuszczów z zapasów tkankowych do strumienia krwi, co następnie prowadzi do ich eliminacji z organizmu.

W przypadku złego krążenia krwi w kończynach dolnych dochodzi do chromania przestankowego, czyli ostrego bólu lub osłabienia kończyn. Czosnek jest skuteczny w poprawie krążenia obwodowego, które może być zmniejszone w wyniku zatkania tętnic.

Źródło: sztukaodzywiania.pl
Foto

Autor/ka: Mariola Natanek

Jest absolwentką Technologii Żywności i Żywienia Człowieka, specjalność: Żywienie Człowieka z Dietetyką na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Ukończyła również studia podyplomowe z zakresu psychodietetyki na SWPS. Kierunku studiów nie wybrała przypadkowo, gdyż jest to jej wielka pasja, którą pogłębia uczestnicząc w kursach, szkoleniach, konferencjach z zakresu dietetyki, psychodietetyki, medycyny chińskiej. W swojej pracy stara się wykorzystać holistyczne oraz indywidualne podejście do pacjenta.


Mądry rodzic, bo czyta…

Sprawdź, co dobrego wydaliśmy ostatnio w Natuli.

Czytamy 1000 książek rocznie, by wybrać dla ciebie te najlepsze…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.