| 7 powodów, dla których warto pić Rooibos

7 powodów, dla których warto pić Rooibos

Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów świata, ale  w różnych regionach pije się ją w rozmaity sposób. W Wielkiej Brytanii koniecznie z mlekiem i cukrem, Japończycy najchętniej sięgają po zieloną herbatę, Afrykańczycy wybierają Rooibos.

rooibos

Rooibos jest bardzo zdrowym, podobnym do herbaty, napojem z liści czerwonokrzewu aspalathus linearis rosnącego w południowej Afryce, w górach Rooiberge. Pierwszą sprawą, na którą warto zwrócić uwagę wybierając tę herbatę, jest jej charakterystyczny zapach, który albo nam się od razu spodoba, albo będziemy musieli się do niego przekonywać z każdą kolejną filiżanką. Rooibos („czerwony krzew”) charakteryzuje się szczególną delikatnością smaku i oryginalnym zapachem oraz wieloma właściwościami leczniczymi:

  1. zawiera polifenole – organiczne związki chemiczne wykazujące działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, antywirusowe (ma 50 razy więcej przeciwutleniaczy niż herbata zielona);
  2. nie zawiera kofeiny, stąd zaleca się ją w przypadku rozdrażnień, zaburzeń snu, podwyższonego ciśnienia, doskonale rozluźnia i odpręża;
  3. wspaniale wpływa na trawienie, łagodzi mdłości, zgagę, wrzody, skurcze (stosuje się ją też podczas kolek u dzieci w postaci lekkiego naparu);
  4. łagodzi objawy alergii: kataru siennego, astmy i egzemy;
  5. stymuluje pracę gruczołów mlecznych, dlatego śmiało mogą po nią sięgnąć kobiety karmiące;
  6. przyspiesza regenerację komórek;
  7. napar nie zawiera kwasu szczawiowego, dlatego mogą go pić osoby mające kamienie nerkowe.

Napój Rooibos posiada wiele cech przypisywanych herbatom ziołowym. I tak, może być podawany w postaci lekkiego naparu niemowlętom, małym dzieciom, mamom karmiącym. Jest źródłem przeciwutleniaczy, korzystnie wpływa na kondycję skóry, szczególnie tej mającej problemy z trądzikiem, wypryskiem czy oparzeniami słonecznymi.  Dodam, iż nie są znane żadne skutki uboczne związane ze spożyciem napoju.

Napój jest też bogatym źródłem minerałów niezbędnych w:

  • przemianie materii: żelazo, potas, miedź;
  • wzmacnianiu zębów i kości: wapno, mangan, fluor;
  • prawidłowym działaniu systemu nerwowego: cynk, magnez.

Rooibos zielona i czerwona

Rooibos (czyt. roy-boss) to krzew kwitnący z czerwonawo-brązowymi łodygami i zielonymi, igłowymi liśćmi. Można mówić o dwóch rodzajach herbat: zielonej i czerwonej. Zazwyczaj gałązki są zbierane, utlenione i suszone na słońcu. To decyduje o intensywnym kolorze czerwonym i ma naturalnie słodki smak, czasem określany jako owocowy lub orzechowy. Zielone rooibos trudniej otrzymać. Proces tworzenia wymaga więcej pracy, jest zatem droższy. Nie utlenia się, ma łagodny, słodowy i lekko trawiasty smak, ale za to aż dwa razy więcej flawonoidów.

Konsultacja merytoryczna: Emilia Lorenc

Foto


Karolina Ślusarczyk

Filolog, pedagog, redaktorka serwisu Dzieci są ważne. Mieszka z rodziną na wsi. Miłuje książki, ubóstwia naturę i aktywny tryb życia. Kocha polskie Tatry i Bieszczady. Mama Alicji i Igi.
Odwiedź stronę autorki/autora:


Przeczytaj więcej:

natuli.pl
8 książek o Porozumieniu bez Przemocy (NVC)

wychowanie
Dlaczego nuda jest potrzebna?

wychowanie
O pożytkach płynących z konfliktów między rodzeństwem

olini
Zdrowa wiosna – 4 produkty, które chronią przed przeziębieniem

wychowanie
Jak zorganizować przestrzeń domową w duchu pedagogiki Marii Montessori?

wywiady
“Kiedy o uczniu zaczniemy myśleć, jak o człowieku…”. Rozmowa z Anną Szulc

wychowanie
Rodzice się kłócą. Jak sobie radzić z konfliktami, gdy zostajemy rodzicami?

This error message is only visible to WordPress admins

Error: The account for natuli_dziecisawazne needs to be reconnected.
Due to recent Instagram platform changes this Instagram account needs to be reconnected in order to continue updating. Reconnect on plugin Settings page

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.