Jeżyna jest w Polsce łatwo dostępna, choć nadal niedoceniana i przegrywa w starciu z innymi owocami leśnymi: jagodami i malinami. Właśnie rozpoczął się sezon na jeżyny, które w tym roku owocują niezwykle obficie i wcześniej niż w poprzednich latach.
Każda z części jeżyny posiada mnóstwo zastosowań, które nie sposób wymienić w jednym tekście. W zielarstwie wykorzystuje się nie tylko jej owoce, ale i liście oraz jej korzenie. Jeżyny doceniali już starożytni Grecy, którzy stosowali je jako lekarstwo na choroby jamy ustnej i gardła, jak również zapobiegawczo przeciwko wielu dolegliwościom, m.in. dny moczanowej. Przed wiekami liście jeżyny były naturalną farbą do włosów. Starożytni lekarze zalecali żucie liści jeżyny dla wzmocnienia zębów, a okłady z nich radzili stosować w chorobach skórnych.
Warto jeść jeżyny, ponieważ:
- badania na Uniwersytecie w Ohio dowiodły, że jeżyny są najsilniejszą bronią w walce z rakiem spośród wszystkich owoców leśnych,
- nie w pełni dojrzałe, czerwone owoce mają działanie ochładzające i ściągające. Przygotowany z nich syrop pomaga przy nadmiernych miesiączkach oraz biegunkach,
- mają właściwości budujące krew – sok z jeżyn polecany jest anemikom,
- antyoksydanty zawarte w owocach hamują procesy starzenia się skóry, mają dobroczynny wpływ na serce,
- zawierają najwięcej ze wszystkich owoców witaminy E, nazywanej „witaminą młodości”,
- stymulują układ odpornościowy do walki z grzybami oraz bakteriami w organizmie,
- sok z jeżyn ma działanie napotne i wykrztuśne – przynosi ulgę w przeziębieniu i gorączce,
- są źródłem błonnika, przyspieszają przemianę materii,
- dzięki dużej zawartości witamin C i E mają korzystny wpływ na wzrok,
- zawierają dwa oddziałujące na siebie minerały: wapń i magnez, które biorą udział w tworzeniu tkanki kostnej. Magnez jest niezbędny do prawidłowego przyswajania wapnia w kościach, a wapń wspomaga wchłanianie magnezu.
Sok z jeżyn bez cukru
- 1 kg świeżych owoców
- szczypta kwasku cytrynowego
Oczyszczone jeżyny przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż puszczą sok. Następnie dodajemy kwasek cytrynowy i mieszamy. Gorący sok przecedzamy przez sitko, przelewamy do słoików, zamykamy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.
Po otwarciu sok należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni.
Maseczka z jeżyn dla skóry suchej
Rozgniatamy w miseczce kilka jeżyn, dodajemy łyżeczkę śmietany, łyżeczkę miodu i dokładnie mieszamy. Nakładamy maseczkę na twarz, czekamy 15-20 minut. Następnie zmywamy ją zimną wodą.