Istnieje szereg naturalnych substancji, które posiadają udowodnione naukowo działanie antynowotworowe. Takimi pociskami w walce z nowotworowym wrogiem są świeżo wyciskane soki.
Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
Dlaczego soki?
Ostateczne przyczyny chorób nowotworowych nie są znane, jednak wiadomo, że człowiek słaby, źle odżywiony, korzystający z używek, otyły, zestresowany i niewypoczęty ma duże predyspozycje chorobowe (oczywiście nie tylko nowotworowe). Domowo wyciskane soki są częścią profilaktycznej diety antynowotworowej oraz służą jako terapia alternatywna (np. terapia Gersona) lub terapia uzupełniająca w stosunku do leczenia konwencjonalnego osób chorych na raka.
Przeczytaj: Profilaktyczna dieta antynowotworowa u dzieci
Oto kilka powodów, dla których soki powinny być niezbędnym składnikiem diety zarówno u dzieci, jak i dorosłych, chorych oraz zdrowych:
- objętość – sok jest mniejszy objętościowo niż owoc czy warzywo, łatwiej wypić pół kilograma marchewek, niż je zjeść, dzięki czemu można dostarczyć organizmowi więcej dobroczynnych składników,
- szybkość działania – składniki domowego soku, który wypije się niezwłocznie po wyciśnięciu, znajdą się w krwiobiegu w ciągu kwadransa, organizm dostanie solidną porcję zdrowego budulca w bardzo szybkim czasie,
- różnorodność – w sokach można ukryć składniki, których nie jada się na co dzień – liście, trawy, kiełki czy warzywa w asyście zdrowego i słodkiego np. jabłka są do wypicia nawet przez dzieci,
- surowe superzdrowe – nieprzetworzone termicznie jedzenie jest zdrowsze, ponieważ nie zostało w ten sposób pozbawione wielu witamin,
- zasada to zasada – optymalny zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35–7,45, czyli zasadowy; niebezpieczne dla organizmu zachwianie równowagi występuje przy pH mniejszym niż 6,8 i większym niż 7,8 (dla krwi), komórki nowotworowe rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy w prawidłowym giną; soki (szczególnie warzywne) są wysoko zasadotwórcze,
- witaminy – soki to wręcz bomby witaminowe, nie należy ich dostarczać do organizmu codziennie (badania potwierdzają większe ryzyko nadciśnienia i cukrzycy tupu II u osób pijących je codziennie), ważna jest systematyczność i zdrowy nawyk,
- oczyszczanie – domowe soki (bo te posiadają przyzwoitą ilość błonnika) wymiatają z organizmu resztki zalegające w jelitach.
[reklama id=”45960″]
Naukowcy potwierdzają
Istnieje wiele badań potwierdzających profilaktyczny, a nawet leczniczy wpływ substancji pochodzenia roślinnego na nowotwory oraz profilaktykę antynowotworową. Nie istnieje jedna substancja, która na pewno uchroni przed rakiem lub go wyleczy. Kluczem do sukcesu jest różnorodność spożywanych pokarmów. Najważniejszymi składnikami zdrowej diety są warzywa i owoce, ponieważ zawierają związki o udowodnionym naukowo działaniu antyrakowym:
Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
- fitohormony (fitoestrogeny) – roślinne związki, które dzięki swojej budowie uniemożliwiają dostarczanie hormonu do nowotworów, czyli po prostu hamują ich dalszy wzrost; występują w: grapefruitach, olejach z nasion (zwłaszcza w oleju lnianym), nasionach słonecznika, siemieniu lnianym, czosnku, cebuli, wiśniach, gruszkach, jabłkach oraz w piwie chmielowym, czerwonym winie i winogronach,
- przeciwutleniacze (antyoksydanty) – chronią organizm przed działaniem wolnych rodników powodujących nowotwory; najwięcej można ich znaleźć w owocach jagodowych (jagodach goji, malinach, żurawinie, truskawkach, porzeczkach), w granacie (lepszy jest przemysłowy niż domowy, ponieważ jest wyciskany cały, przez co ilość antyoksydantów jest większa), cytrusach, ciemnych winogronach,
- kwas foliowy – zapobiega nowotworom jelita grubego, odbytu i piersi; znajduje się w takich owocach jak: pomarańcze, melony i truskawki, a także w szpinaku,
- likopen – czerwony barwnik, który blokuje wolne rodniki, zmniejsza ryzyko raka prostaty i szyjki macicy; najbogatsze są w niego pomidory, występuje też w innych czerwonych warzywach i owocach: w papryce, arbuzie, czerwonym grejpfrucie, czerwonej gujawie; co ciekawe, najwięcej likopenu znajduje się w przetworach pomidorowych, jak koncentrat, keczup czy sok, ponieważ obróbka termiczna sprzyja zwiększeniu jego ilości,
- witaminy – są podstawowym źródłem wspomagania układu odpornościowego, działają najskuteczniej, gdy są przyswajane z naturalnych i świeżych źródeł, dlatego tak ważne w diecie osób chorujących na nowotwory są soki – są pochodzenia naturalnego i można je spożyć zaraz po wyciśnięciu,
- błonnik – reguluje pracę jelit, a dodatkowo chroni przed rakiem jelita grubego; jedynie soki wyściskane w wyciskarce ślimakowej zawierają błonnik, te ze ze sklepowej półki (nawet nfc, czyli nie z koncentratu) są go pozbawione,
- glukozynolany – to związki pochodzenia siarkowego, które działają przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie; chronią przed nowotworami pęcherza, płuc, nerek, piersi, jajnika, występują w: kapuście białej, czerwonej, włoskiej, rzepie, brukselce, kalafiorze i kapuście pekińskiej,
- naturalne barwniki – im bardziej intensywny kolor, tym więcej cennych składników, prym wiodą tutaj czarne porzeczki, jeżyny, borówki, jagody, czerwone porzeczki, papryka, czerwony grejpfrut, truskawki, maliny i wszystkie inne owoce o intensywnym kolorze,
- zieleń – barwnikiem zasługującym na dodatkową wzmiankę jest chlorofil, który hamuje rozwój nowotworów żołądka i wątroby, a nawet leczy guzy (terapia PDT); występuje w zielonych częściach (liściach) roślin takich jak: sałata, jarmuż, cykoria, a także w młodych trawach lucerny czy pszenicy,
- naturalne aromaty – jak np. kwercetyna, znajdująca się w kaparach, lubczyku, kakao, truskawkach i ostrej papryce, oraz kurkumina, występująca w kurkumie, działają antynowotworowo,
- selen – ma udowodnione działania antynowotworowe, znajduje się prawie we wszystkich grupach produktów żywnościowych, najwięcej jest go w pestkach, szparagach, czosnku i cebuli.
By dzieci mogły czerpać jak najwięcej korzyści z soków, należy przestrzegać kilku reguł:
- dziecko powinno pić tylko soki mętne, domowo wyciśnięte, najlepiej z warzyw i owoców uprawianych ekologicznie,
- soki dla dzieci powinny być mieszane: owocowo-warzywne,
- można rozcieńczać je wodą,
- najlepiej podawać dzieciom soki w okresie jesienno-zimowym oraz podczas choroby, by wspomóc układ odpornościowy,
- najlepiej sporządzać soki z “najbliższych” produktów – jabłek, marchwi, śliwek, pietruszki, gruszek, pomidorów itp.,
- nie należy spożywać soków codziennie,
- sok, przez swoją wysoką kaloryczność, jest raczej posiłkiem niż napojem,
- soki są bardzo energetyczne, więc najlepiej podawać je w porze śniadaniowej, najpóźniej obiadowej.
Bibliografia:
- biotechnologia.pl/biotechnologia/artykuly/zbawienne-dzialanie-roslinnych-fitohormonow-profilaktyka-antynowotworowa,146
- 70.32.91.59/facts/pdf/nutition_physical_activity.pdf
- prostate-cancer-today.org/fulltext/2006/pantuck_aj060701.pdf
- portalaktywni.com/aktualnosci/zywnosc-w-profilaktyce-antynowotworowej/
- zwrotnikraka.pl/czynniki-rakotworcze-co-powoduje-raka/
- zwrotnikraka.pl/owoce-antyrakowe/
- lionfitness.pl/artykuly,21,dieta-antynowotworowa,953.chtm
- bip.stat.gov.pl/files/gfx/bip/pl/defaultstronaopisowa/461/1/1/zachorowalnosc_na_nowotwory.pdf
- soki-z-natury.pl/czy-dzieci-moga-pic-wszystkie-soki/
Foto: flikr.com/shutterbean