Profilaktyczna dieta antynowotworowa u dzieci
| Profilaktyczna dieta antynowotworowa u dzieci

Profilaktyczna dieta antynowotworowa u dzieci

W Polsce nowotwory są najczęstszą chorobową przyczyną zgonów u dzieci. Ze statystyk wynika, że rocznie na polskich oddziałach onkologii dziecięcej leczy się ok. 2000–2200 osób, a ok. 10 000 jest onkologicznie monitorowanych. Średnio co rok notuje się niewielki, ale jednak wzrost zachorowań na nowotwory złośliwe u dzieci.

Dziecięce nowotwory różnią się od tych występujących u dorosłych – są prawie zawsze złośliwe i szybko rozwijające się. Niestety przyczyny ich powstawania u najmłodszych w dużej mierze pozostają nieznane. Istnieje jednak sporo czynników zwiększających ryzyko raka: genetyka, kilka chorób związanych z układem odpornościowym, pokarmowym i rozrodczym, leki przyjmowane podczas ciąży, promieniowanie, wirusy. Organizm człowieka (jak każdy inny żywy organizm) produkuje komórki wadliwe. To właśnie z nich u niektórych powstają np. guzy. Istnieją jednak warte wspomagania mechanizmy obronne. Bardzo ważnym elementem zarówno podczas choroby, jaki i profilaktyki antynowotworowej jest dieta. Według badań epidemiologów brytyjskich (R. Doll i R. Peto) zła dieta odpowiada za szacunkowo 30% zachorowań.

Najlepsze książki dla dzieci i rodziców - księgarnia Natuli.pl

Białko zwierzęce

W 2015 roku WHO oficjalnie potwierdziło, że czerwone mięso sprzyja ryzyku nowotworowemu. To częściowe, ale wielkie zwycięstwo naukowców, którzy już od lat 70 XX wieku posiadają dowody na to, że to zwierzęce białko (a dokładnie kazeina) jest ogromnym czynnikiem kancerogennym (patrz: „Nowoczesne zasady odżywiania” T.C. Campbell, T.M. Campbell II, wyd. Galaktyka, Łódź 2011, rozdział 3, str. 58). Im mniejsze spożycie białka zwierzęcego, tym ryzyko nowotworowe jest mniejsze. Te same badania udowodniły, że reguła rakotwórczych białek nie stosuje się do tych pochodzenia roślinnego. Istnieje jednak mleko ssaka, które jest najlepszym pożywieniem, a jednocześnie lekarstwem i pomocą dla organizmu w stanach nowotworowych – mleko matki. W żadnym wypadku nie należy przerywać karmienia piersią dziecka chorego na raka czy leczonego chemioterapeutycznie. Mleko matki daje bowiem jego organizmowi siłę do walki z chorobą oraz do przetrwania agresywnego leczenia.

Produkty bogate w białko roślinne:

  • soczewica,
  • orzechy
  • fasola,
  • groch,
  • soja,
  • migdały,
  • nieoczyszczone zboża,
  • komosa ryżowa,
  • amarantus,
  • wodorosty,
  • ciecierzyca,
  • jarmuż.

Cukier i biała mąka

W XIX wieku roczne spożycie cukru na osobę wynosiło 5 kg. Szacuje się, że w 2000 r. było to już 70 kg. To oczywiście tylko statystyka, ale różnica jest ogromna. Cukier oczyszczony pochodzący z trzciny cukrowej, buraków, syropu kukurydzianego oraz wysokoenergetyczna skrobia, w którą bogate są produkty z białej mąki, powodują gwałtowny przyrost glukozy we krwi. To ona podczas wchłaniania się do organizmu stymuluje komórki (również te wadliwe) do wzrostu. Rak (podobnie jak pasożyty czy grzyby) żywi się cukrem. Za to odkrycie niemiecki naukowiec Otto Heinrich Warburg w 1931 r. został uhonorowany Noblem. Spożycie cukru hamuje również skuteczność chemioterapii. Absolutnie należy unikać takich jego zamienników jak aspartam i syrop glukozowo-fruktozowy.

Zdrowsze i słodkie:

  • stewia,
  • ksylitol,
  • fruktoza (tylko z prawdziwych owoców),
  • nektar z agawy (nie mylić z syropem),
  • miód.

Białą mąkę zamień na:

  • produkty pełnoziarniste,
  • mąkę nieoczyszczoną,
  • otręby,
  • pieczywo na zakwasie,
  • kasze.

Czynniki kancerogenne związane z dietą:

  • nadwaga, otyłość,
  • sól (i wszelkie pierwiastki  z grupy sodu Na),
  • związki chemiczne służące konserwacji żywności,
  • pestycydy,
  • azotyny.

Inne:

  • nadużywanie alkoholu,
  • tytoń,
  • brak aktywności fizycznej,
  • nadmiar stresu.

Z większości eksperymentów naukowych płyną podobne wnioski – by ograniczyć ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych o blisko 80%, nie należy palić, nie nadużywać alkoholu, być szczupłym, ćwiczyć, jeść właściwą (dużą!) ilość owoców i warzyw.

Zielona żywność

Zielona żywność dotlenia organizm, doprowadza do jego odkwaszenia i detoksu, czym zmniejsza ryzyko nowotworu. Chlorofil ma zbliżona budowę do cząsteczki krwi, dlatego nazwany jest krwią roślin. Jego zalety to:

  • obniżanie zapotrzebowania organizmu na insulinę,
  • neutralizowanie pierwiastków ciężkich,
  • neutralizowanie szkodliwego wpływu białka,
  • oczyszczanie z toksyn,
  • stymulowanie immunologii organizmu,
  • aktywizowanie jelit,
  • regulowanie ciśnienia tętniczego,
  • pomoc w anemii i hemofilii,
  • hamowanie rozwoju guzów (zawiera TNF – Tumor Necrosis Factor – występujący też w bardzo dojrzałych bananach).

Chlorofil jest lekarstwem. Największą jego zawartość mają zielone rośliny. Najlepiej pozyskiwać go z:

  • lucerny,
  • młodych, niespełna 2-tygodniowych traw pszenicy i jęczmienia (w sklepach ze zdrową żywnością dostępne są ziarna, wystarczy wysypać na talerz z wodą, czekać aż wyrosną i zebrać żniwo),
  • zielonych części kalafiora,
  • brokułów,
  • liści sałat.

Świeże soki

Świeżo wyciśnięte, niepasteryzowane soki warzywne, owocowe czy roślinne są bogate w witaminy, minerały, a ubogie w kalorie. W profilaktyce antynowotworowej szczególnie ważne jest uzupełnianie wszelkich niedoborów. Soki pełnią tutaj ogromną rolę ochronną i terapeutyczną. Są najszybciej przyswajane przez organizm – w ciągu 15 min. od spożycia składniki odżywcze znajdują się w ludzkim krwiobiegu i mogą służyć jako budulec zdrowych komórek. Soki to najbardziej efektywna forma przyswajania warzyw i owoców. 1 l to ok. 1,5–2 kg składników. Taką ilość ciężko by było zjeść. Soki pozwalają też na większą różnorodność diety. Można w nich z powodzeniem ukryć to, czego dzieci nie lubią. Warzywa i owoce neutralizują kancerogenne wolne rodniki (aktywne molekuły tlenu powodujące uszkodzenia DNA w komórkach). W świeżych sokach nie doszło jeszcze do przemiany zdrowych azotanów w kancerogenne azotyny. Ważne jednak, by były one uzyskiwane w odpowiedni sposób. Sokowirówki niestety nie zapewniają ich najwyższej jakości. Najlepszym narzędziem są wolnoobrotowe wyciskarki, zbudowane z bezpiecznego plastiku lub nierdzewnego metalu.

Zioła i napary

Istnieje wiele ziół, które wspomogą profilaktykę lub pomogą osłabionemu organizmowi. Warto sporządzać z nich napary.

  • Artemisia annua – bylica roczna, wspomaga przyjmowanie żelaza,
  • czarnuszka siewna,
  • czystek,
  • kurkuma,
  • widłak goździsty,
  • zielona herbata.

Przykłady diet antynowotworowych:

Dieta Gersona

Jedna z diet, które uznawane są za alternatywę dla leczenia konwencjonalnego. Skupia się na oczyszczeniu organizmu, regeneracji i uzupełnieniu o zdrowy budulec. Jest w niej sporo kontrowersyjnych metod (np. lewatywy z kawy), ale część zasad można zastosować w codziennej diecie dziecka: Ważne, by była

  • bezsolna,
  • beztłuszczowa.
  • uboga w białko zwierzęce,
  • bogata w minerały z grupy potasu i selenu,
  • bogata w węglowodany z roślin i owoców (szczególnie z jabłek),
  • obfita w płyny (zupy warzywne, świeże soki),
  • bogata w witaminy (soki).

Dieta dr Budwig

Ta dieta opiera się na dostarczaniu organizmowi tłuszczów omega-3. Jej podstawowym składnikiem jest nieoczyszczony, tłoczony na zimno olej z lnu. Zabrania praktycznie tych samych składników, co dieta Gersona, z dużym naciskiem na zastąpienie  “złych” tłuszczów tymi “dobrymi” – olejem lnianym, kokosowym, z awokado, siemieniem lnianym, a także kiszonkami i pełnymi zbożami. Dr Budwig opracowała formułę specjalnej pasty o nazwie oleolux. W jej skład wchodzi:

  • 250 g oleju kokosowego,
  • 1 cebula,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 125 ml oleju lnianego.

Cebulę i czosnek należy lekko podsmażyć na oleju kokosowym, następnie używając sitka przelać uzyskany płyn do szklanego pojemnika ze schłodzonym olejem lnianym. Przechowywać w lodówce, używać jako smarowidło do pieczywa lub dodawać do kasz i warzyw.

Dieta prof. Khayata

Znacznie różni się od poprzednich. Francuski prof. Khayat twierdzi, że działanie żadnej z diet nazwanych antynowotworowymi tak naprawdę nie zostało udowodnione. Zwraca uwagę na ilość oraz jakość spożywanego czerwonego mięsa. Twierdzi, że we Francji jest ono lepsze niż w USA. Przestrzega przed tłuszczami omega-3, a dokładnie przed wystawianiem ich na światło słoneczne, które powoduje przekształcenie się ich w substancje szkodliwe dla zdrowia. Owoce i warzywa są według niego głównym źródłem wchłanianych drogą pokarmową substancji kancerogennych – azotanów, pestycydów i innych toksyn. Francuski specjalista przedstawia kilka składników i produktów spożywczych, które oprócz aktywności fizycznej mają udowodnione działanie antyrakowe:

  • sok z granatów (antyoksydanty),
  • zielona herbata (antyoksydanty),
  • wino w umiarkowanych ilościach,
  • selen (orzechy brazylijskie, nasiona słonecznika, czosnek i cebula, kiełki pszenicy, otręby pszenne, ziarna kukurydzy, drożdże),
  • pomidory (zawierają likopen),
  • kwercetyna (występuje w kaparach, lubczyku, ostrej papryce i kakao).

Zbilansowana dieta jest ogromna pomocą w profilaktyce antynowotworowej, a dodatkowo może być silnym wsparciem dla organizmu podczas agresywnego leczenia chorego dziecka. Nie należy zapominać, że 70% leków onkologicznych (np. chemioterapeutyków) pochodzi z natury. Ważne, by zmuszać lekarzy i samego siebie do poszukiwania dodatkowych możliwości leczenia i zapobiegania chorobom. Zdrowe nawyki żywieniowe naszych dzieci będą procentować w kolejnych pokoleniach.

Bibliografia:

  •  „Nowoczesne zasady odżywiania” T. C. Campbell, T. M. Campbell II, wyd. Galaktyka, Łódź 2011,
  • terapiagersona.com.pl/index.html,
  • cancer-research.net/DietaryConsiderations.pdf,
  • www.who.int/en/,
  • bip.stat.gov.pl/files/gfx/bip/pl/defaultstronaopisowa/461/1/1/zachorowalnosc_na_nowotwory.pdf,
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7017215,
  • cancertutor.com/budwig,
  • ewadabrowska.pl.

Karolina Kowalczyk

Mama dwóch córek, żona jednego męża, wojowniczka o zdrowie fizyczne i psychiczne swojej rodziny. Humanistka, ateistka, gaduła i zwolenniczka terapii śmiechem (nawet przez łzy). Organizatorka, której marzeniem jest napisanie książki, otwarcie restauracji i przespanie ośmiu godzin.
Odwiedź stronę autorki/autora:


Przeczytaj więcej:

natuli.pl
Uważność – najlepsze książki dla dzieci i dorosłych

OKULARY
Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci

wychowanie
Dziecko idzie do przedszkola. Adaptacja dziecka

wychowanie
Dziecko idzie do przedszkola. Adaptacja rodziców

wywiady
“W kontakcie z dziećmi wybieram uwagę i ciekawość”. Rozmowa z Anną Kasprzycką

edukacja alternatywna
6 mitów na temat nauki języków obcych

POLECAMY
Podziemne jeziora i solne komnaty – ekscytująca podróż po Kopalni Soli w Wieliczce

ciąża i poród
Narodziny oczami dziecka

wychowanie
Jak nauczyć dzieci przeżywać złość?

ciąża i poród
Dlaczego dotykamy brzucha ciężarnej bez pytania jej o zgodę?

POLECAMY
Dzieci lubią kiedy jest mięciutko i przytulnie. 5 inspiracji do dziecięcego pokoju od Yellow Tipi

karmienie piersią
Nie jesteś lepszą matką. Nie jesteś gorszą matką!