| Sztuczne jaja w chińskich supermarketach

Sztuczne jaja w chińskich supermarketach

Chiński skandal żywnościowy ma swój ciąg dalszy. Po podrobionym ryżu i mleku zatrutym melaminą, sztucznie wyprodukowane jaja nie powinny już dziwić. Można je wyprodukować w domowych warunkach używając m.in. sody, wody, żelatyny, benzoesanu sodu (działa drażniąco na śluzówkę żołądka), laktonów (organicznych związków chemicznych), chlorku wapnia i innych substancji chemicznych. Żaden element takiego jajka (żółtko, białko, skorupka) nie pochodzi od kury.

Stworzone w ten sposób jaja, mogą być bardzo niebezpieczne dla człowieka, zwłaszcza dla dzieci. Ich spożycie grozi zatruciem układu pokarmowego.

Sztuczne jaja można odróżnić prawdziwych po charakterystycznym zapachu i szczególnych właściwościach. Po ugotowaniu żółtko będzie przypominać masę podobną do kauczuku, potrafi też odbijać się jak piłeczka. Produkcja sztucznej żywności w Chinach to próba rozwiązania problemu wciąż rosnącej liczby ludności i zmniejszających się zasobów żywnościowych w tym kraju.

www.weirdasianews.com

Foto


Dzieci są ważne

Redakcja serwisu dziecisawazne.pl.
Odwiedź stronę autorki/autora: https://dziecisawazne.pl/


Czytaj na dziecisawazne.pl

wywiady
Instrukcja obsługi dziecka nie istnieje. Rozmowa z Joanną Dronką-Skrzypczak

karmienie piersią
Piersi – także (przede wszystkim) do karmienia dzieci!

wychowanie
Pozytywna dyscyplina – czy to w ogóle możliwe?

karmienie piersią
D-MER – kiedy karmienie piersią powoduje psychiczny ból

rodzina
Jak przekonać dziadków do Rodzicielstwa Bliskości i Porozumienia bez Przemocy

edukacja alternatywna
Nauka języka obcego zwiększa rozmiar mózgu

niemowlę
Noszenie w chuście wpływa pozytywnie na zdrowie psychiczne rodzica

wychowanie
High Need Babies – wyjątkowe dzieci o wyjątkowych potrzebach

rodzina
15 pomysłów na zabawy sensoryczne

wychowanie
Niedaleko pada jabłko od jabłoni – jak to się dzieje, że dziedziczymy wzorce zachowań naszych rodziców?