Już kolejny rok z rzędu Stowarzyszenie Empatia zroganizowała Tydzień Weganizmu. Jest to tydzień, podczas którego organizowane są różnego rodzaju happeningi, mające zwrócić naszą uwagę na złe traktowanie zwierząt, zmusić do myślenia o tym, o czym, na co dzień nie myśli nawet wegetarianin, nie mówiąc o ‘zwykłym zjadaczu mięsa’ – o problemie wykorzystywania zwierząt celem uzyskania nabiału – jajek i mleka, serów. Dodatkowo prowadzone są zajęcia i wykłady o tym, czym jest dieta wegańska, jak wpływa na człowieka, jak ją skomponować, żeby miała sens, była smaczna i przede wszystkim- dostarczała wszystkich składników odżywczych.
W tym roku Tydzień Weganizmu (13-20 kwietnia), jak zawsze rozpoczął się na Placu Zamkowym w Warszawie wystawą podwójnych portretów- człowieka trzymającego zdjęcie zwierzęcia, wykorzystywanego, na co dzień do celów konsumpcyjnych.
W trakcie trwania TW wiele barów, restauracji i sklepów z żywnością wegańską oferuje promocje i rabaty specjalnie na tę okazję przygotowane. Więcej informacji o nich a także o programie TW można znaleźć na oficjalnej stronie Tygodnia Weganizmu.
Spośród wydarzeń warto wspomnieć o:
- krótkiej prezentacji „Weganizm – dlaczego i jak?” przygotowanej przez Katarzynę Biernacką z Empatii;
- wykładzie o żywieniu w sporcie przygotowany przez Jakuba Sobieckiego, dietetyka z Instytutu HappyMore, współautora badania „Ocena czynników ryzyka chorób krążeniowych u dzieci w wieku 2-10 lat odżywiających się dietą wegańską, wegetariańską i tradycyjną” oraz Damiana Parola, dietetyka, trenera personalnego.
Więcej na: wegetydzien.pl