Kategorie
Dieta naturalna

Zamień fast food na slow food. 8 przepisów na zdrowe dania

Zamień fast food na slow czyli chipsy, orzeszki, frytki i burgery w nowym wydaniu bez glutenu, jaj i mleka

Zamień fast food na slow czyli chipsy, orzeszki, frytki i burgery w nowym wydaniu bez glutenu, jaj i mleka.

1. Jarmużowe chipsy

  • kilka dużych liści jarmużu,
  • oliwa
  • przyprawy: curry, czosnek, papryka, kminek, sól.
czipsy

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz w księgarni Natuli.pl

Jarmuż należy porwać na mniejsze kawałki i powycinać grubsze łodyżki. Liście wymieszać z oliwą i ulubionymi przyprawami. Upiec w piekarniku w temp 140 C przez ok.10 minut. Można też zrobić sos na bazie nerkowców (zmiksować orzechy z curry i mlekiem ryżowym) do maczania listków. I rozpocząć chrupanie:)

2. Burgery wersja I

  • 1/2 dużego kalafiora,
  • 1 szklanka quinoa (komosa ryżowa),
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżeczki sosu sojowego,
  • 3/4 szklanki płatków jaglanych,
  • 4 łyżki mielonego siemienia lnianego,
  • 1/2 pęczka natki,
  • kozieradka, papryka czerwona, sól, pieprz.
burgery1

Surowego kalafiora (poza sezonem gotowanego) siekamy pulsacyjnie w malakserze do osiągnięcia konsystencji przypominającej kaszę. Dodajemy do niego ugotowaną komosę ryżową  i resztę składników. Odkładamy na bok na 30 min. Po tym czasie formujemy małe kotleciki i zapiekamy w piekarniku albo smażymy (na oleju ryżowym lub kokosowym).

3. Frytki

  • 2 duże bataty,
  • oliwa,
  • tymianek, sól,
  • kaszka kukurydziana, mielone orzechy laskowe.
frytki

Ziemniaki obieramy i kroimy w paseczki. Kaszkę kukurydzianą oraz orzechy mieszamy i dodajemy do oliwy. Ziemniaki obtaczamy w przygotowanej mieszance i wykładamy na papier do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C do zarumienienia.

4. Zielona Pizza

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki gryczanej.
  • 5 łyżek oleju,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ok. 1 szklanki wody,
  • 1 łyżka  drożdży suchych.
  • Pesto: bazylia, słonecznik, oliwa z oliwek, ząbek czosnku, sok z cytryny, parmezan (opcjonalnie).
pizza

Nadzienie:

  • 1 duża cukinia,
  • ser kozi (owczy, tofu),
  • rukola,
  • pestki dyni,
  • sól, pieprz.

Rozwałkowane ciasto smarujemy pesto. Na to ścieramy ser kozi i układamy plasterki cukini, zapiekamy w 190 stopniach Celsjusza do zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy rukolą i podprażonymi pestkami dyni. Posypujemy kolorowym pieprzem.

Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka

Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie. 
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.

CHCESZ? KLIKNIJ!

5. Burgery wersja II

  • 200g naturalnego tofu,
  • 2 średnie buraki,
  • 3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1 cebula czerwona,
  • 6 średnich pieczarek,
  • ¼ szklanki orzechów włoskich,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych,
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego tamari,
  • papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz.
burgery-2

Buraki ścieramy na drobnych oczkach tarki i razem z poszatkowaną cebulką podsmażamy do miękkości. Pieczarki kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię z olejem. Wrzucamy do miski buraki z cebulką, pieczarki, rozdrobnione tofu oraz kaszę. Dokładnie mieszamy, najlepiej ręką:) Dorzucamy orzechy, siemię, płatki i przyprawy. Formujemy kotleciki. Możemy upiec w piekarniku lub na patelni. Są bardzo sycące i pyszne.

6. Orzeszki

Takie chrupaki możecie jeść zamiast chipsów, paluszków czy prażonych orzeszków ziemnych.

czipsy2

Wystarczy namoczyć na noc ciecierzycę, a kolejnego dnia ją ugotować. Następnie włożyć do miski, polać dobrą oliwą/olejem i dodać ulubione przyprawy, np. papryka ostra/słodka, kminek, kurkuma, zioła prowansalskie, czosnek, troszkę różowej soli. Wszystko dokładnie wymieszać. Dzięki oliwie kuleczki ciecierzycy otulą się dokładnie przyprawami:) Taką mieszankę wkładamy do piekarnika o temperaturze ok. 170 stopni Celsjusza na ok. 30 minut i chrupiemy! UWAGA! Można się uzależnić:))

7. Burgery wersja III

  • 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
  • ½ szklanki ugotowanej kaszy quinoa,
  • 1 cebula drobno posiekana,
  • 2 marchewki starte na drobnych oczkach,
  • 1 starta pietruszka,
  • ¼ szklanki mąki kukurydzianej,
  • tymianek, gałka muszkatołowa, kminek, kolendra, sól, pieprz,
  • ½  pęczka natki.
burgery3

Do misy blendującej wrzucić ciecierzycę, marchew, cebulę, przyprawy. Zmiksować delikatnie, tak aby pozostały kawałki ciecierzycy. Połączyć masę z kaszą quinoa, dodać mąkę i zagniatać małe kotleciki. Upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. Smacznego!

Na zdjęciu podane z razowym kuskusem z gomasio oraz potrawką-duszona dynia z jarmużem.

8. A’la Wrap

  • papier ryżowy,
  • kapusta czerwona (poszatkowana),
  • ogórek,
  • łodyga selera naciowego,
  • ½  papryki,
  • szczypior,
  • marchewka,
  • kostka tofu,
  • awokado, czosnek, sok z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • sezam (czarny),
  • kiełki.
wrap

Warzywa pokroić w słupki. Rozgnieść z awokado i wymieszać z sokiem z cytryny i czosnkiem. Namoczyć papier ryżowy i rozsmarować na nim awokado. Ułożyć słupki warzyw, posypać przyprawami i czarnym sezamem, dołożyć kiełki i zawijać.

Na zdrowie!

zdrowy-przedszkolak

Autor/ka: Marta Grzybek

Konsultant medyczny, biotechnolog, doświadczony wykładowca, specjalista żywienia w Akademii Żywienia Naturalnego „Sattwa” oraz w Instytucie Psychodietetyki we Wrocławiu. Propagatorka świadomego i zdrowego trybu życia, hołduje idei Slow Foods. Uczestniczka wielu konferencji i szkoleń z zakresu makrobiotyki, kuchni pięcioprzemianowej i dietetyki TCM. Jest certyfikowaną terapeutką metody R.E.S.E.T. oraz moderatorką ogólnopolskiego projektu Zdrowy Przedszkolak. Pasjonatka dobrej sztuki kulinarnej. Autorka bloga kulinarnego- www.kuchnianaturalna.blogspot.com. Stworzyła program wspólnych eko-zakupów tzw. Good Choice oraz Wrocławską Kooperatywę Spożywczą. Współpracuje z kilkoma portalami o tematyce zdrowotnej, pisząc artykuły dotyczące zdrowego odżywiania. Od wielu lat zajmuje się prowadzeniem profesjonalnych szkoleń dla specjalistów oraz osób zainteresowanych tematem żywienia człowieka zdrowego i chorego, prowadzi również warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych w ramach swojego autorskiego programu. W wolnej chwili fotografuje: www.martagrzybek.selia.pl. Prywatnie mama 6-letniej Poli, kreatywnej i wesołej dziewczynki, która inspiruje i motywuje każdego dnia.

2 odpowiedzi na “Zamień fast food na slow food. 8 przepisów na zdrowe dania”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.