Zamień fast food na slow czyli chipsy, orzeszki, frytki i burgery w nowym wydaniu bez glutenu, jaj i mleka.
1. Jarmużowe chipsy
- kilka dużych liści jarmużu,
- oliwa
- przyprawy: curry, czosnek, papryka, kminek, sól.
Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
Jarmuż należy porwać na mniejsze kawałki i powycinać grubsze łodyżki. Liście wymieszać z oliwą i ulubionymi przyprawami. Upiec w piekarniku w temp 140 C przez ok.10 minut. Można też zrobić sos na bazie nerkowców (zmiksować orzechy z curry i mlekiem ryżowym) do maczania listków. I rozpocząć chrupanie:)
2. Burgery wersja I
- 1/2 dużego kalafiora,
- 1 szklanka quinoa (komosa ryżowa),
- 1 czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżeczki sosu sojowego,
- 3/4 szklanki płatków jaglanych,
- 4 łyżki mielonego siemienia lnianego,
- 1/2 pęczka natki,
- kozieradka, papryka czerwona, sól, pieprz.
Surowego kalafiora (poza sezonem gotowanego) siekamy pulsacyjnie w malakserze do osiągnięcia konsystencji przypominającej kaszę. Dodajemy do niego ugotowaną komosę ryżową i resztę składników. Odkładamy na bok na 30 min. Po tym czasie formujemy małe kotleciki i zapiekamy w piekarniku albo smażymy (na oleju ryżowym lub kokosowym).
3. Frytki
- 2 duże bataty,
- oliwa,
- tymianek, sól,
- kaszka kukurydziana, mielone orzechy laskowe.
Ziemniaki obieramy i kroimy w paseczki. Kaszkę kukurydzianą oraz orzechy mieszamy i dodajemy do oliwy. Ziemniaki obtaczamy w przygotowanej mieszance i wykładamy na papier do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C do zarumienienia.
4. Zielona Pizza
Ciasto:
- 2 szklanki mąki gryczanej.
- 5 łyżek oleju,
- ½ łyżeczki soli,
- ok. 1 szklanki wody,
- 1 łyżka drożdży suchych.
- Pesto: bazylia, słonecznik, oliwa z oliwek, ząbek czosnku, sok z cytryny, parmezan (opcjonalnie).
Nadzienie:
- 1 duża cukinia,
- ser kozi (owczy, tofu),
- rukola,
- pestki dyni,
- sól, pieprz.
Rozwałkowane ciasto smarujemy pesto. Na to ścieramy ser kozi i układamy plasterki cukini, zapiekamy w 190 stopniach Celsjusza do zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy rukolą i podprażonymi pestkami dyni. Posypujemy kolorowym pieprzem.
Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
5. Burgery wersja II
- 200g naturalnego tofu,
- 2 średnie buraki,
- 3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1 cebula czerwona,
- 6 średnich pieczarek,
- ¼ szklanki orzechów włoskich,
- 2 łyżki płatków drożdżowych,
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego,
- 1 łyżeczka sosu sojowego tamari,
- papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz.
Buraki ścieramy na drobnych oczkach tarki i razem z poszatkowaną cebulką podsmażamy do miękkości. Pieczarki kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię z olejem. Wrzucamy do miski buraki z cebulką, pieczarki, rozdrobnione tofu oraz kaszę. Dokładnie mieszamy, najlepiej ręką:) Dorzucamy orzechy, siemię, płatki i przyprawy. Formujemy kotleciki. Możemy upiec w piekarniku lub na patelni. Są bardzo sycące i pyszne.
6. Orzeszki
Takie chrupaki możecie jeść zamiast chipsów, paluszków czy prażonych orzeszków ziemnych.
Wystarczy namoczyć na noc ciecierzycę, a kolejnego dnia ją ugotować. Następnie włożyć do miski, polać dobrą oliwą/olejem i dodać ulubione przyprawy, np. papryka ostra/słodka, kminek, kurkuma, zioła prowansalskie, czosnek, troszkę różowej soli. Wszystko dokładnie wymieszać. Dzięki oliwie kuleczki ciecierzycy otulą się dokładnie przyprawami:) Taką mieszankę wkładamy do piekarnika o temperaturze ok. 170 stopni Celsjusza na ok. 30 minut i chrupiemy! UWAGA! Można się uzależnić:))
7. Burgery wersja III
- 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
- ½ szklanki ugotowanej kaszy quinoa,
- 1 cebula drobno posiekana,
- 2 marchewki starte na drobnych oczkach,
- 1 starta pietruszka,
- ¼ szklanki mąki kukurydzianej,
- tymianek, gałka muszkatołowa, kminek, kolendra, sól, pieprz,
- ½ pęczka natki.
Do misy blendującej wrzucić ciecierzycę, marchew, cebulę, przyprawy. Zmiksować delikatnie, tak aby pozostały kawałki ciecierzycy. Połączyć masę z kaszą quinoa, dodać mąkę i zagniatać małe kotleciki. Upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. Smacznego!
Na zdjęciu podane z razowym kuskusem z gomasio oraz potrawką-duszona dynia z jarmużem.
8. A’la Wrap
- papier ryżowy,
- kapusta czerwona (poszatkowana),
- ogórek,
- łodyga selera naciowego,
- ½ papryki,
- szczypior,
- marchewka,
- kostka tofu,
- awokado, czosnek, sok z cytryny,
- sól, pieprz,
- sezam (czarny),
- kiełki.
Warzywa pokroić w słupki. Rozgnieść z awokado i wymieszać z sokiem z cytryny i czosnkiem. Namoczyć papier ryżowy i rozsmarować na nim awokado. Ułożyć słupki warzyw, posypać przyprawami i czarnym sezamem, dołożyć kiełki i zawijać.
Na zdrowie!
2 odpowiedzi na “Zamień fast food na slow food. 8 przepisów na zdrowe dania”
A ciasto na pizze odlozyc do wyrosniecia?
na tej stronie proponujecie aby żywić dzieci daniami wegetariańskimi? naprawdę?! nie wierzę w to, co czytam