Oczywiście trudno jest przeprowadzić rewolucję w diecie dziecka, które do tej pory żywione było w sposób tradycyjny, a do tego gustuje w “fastfoodowych” smakach.
Jednym ze sposobów może być zaproponowanie mu potraw, które co prawda wyglądem przypominają fast food, jednak w rzeczywistości są oparte na produktach zdrowych, bogatych w witaminy i składniki mineralne.
10 przepisów na zdrowe zamienniki mniej zdrowych dań i przekąsek
1. Pizza z kalafiora

Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
Składniki:
- kalafior
- jajko
- 2–3 łyżki otrębów owsianych
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka oregano
- sos pomidorowy (przepis poniżej)
- czerwona cebula
- czerwona papryka
- pomidor
- odrobina startego żółtego sera
Kalafior zmiksować lub zetrzeć na tarce. Gotować przez 15 minut w małej ilości wody – w zależności od wielkości: od ½ do ¾ szklanki. Następnie odcisnąć nadmiar wody, połączyć z jajkiem, otrębami i ziołami. Składniki zmieszać ze sobą dokładnie i tak powstałą masę rozłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Następnie uformować kształt okręgu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180–190℃ przez około 15 minut.
Na upieczonym spodzie rozsmarować sos do pizzy, ułożyć obrane ze skórki warzywa i posiekaną cebulę. Całość piec około 15–20 minut. Pod koniec pizzę posypać startym serem.
Sos pomidorowy
Składniki:
- 3 pomidory bez skórki
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- zioła, np.: bazylia, oregano
- pieprz
Pomidory, cebulę i czosnek zmiksować, dodać oliwę i zagotować. Gdy sos zgęstnieje, dodać zioła i pieprz. Gotować około 2 minut.

Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
2. Pizza na spodzie z płatków owsianych
Składniki:
- 10 łyżek płatków owsianych
- ½ szklanki mąki jaglanej
- 3 jajka
- ½ szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
- sos pomidorowy
- zioła, np.: oregano, bazylia
- ½ cukinii
- pomidor
- świeża rukola
Płatki owsiane wymieszać z mąką, ziołami i jajkami, następnie dodać ciepłą wodę i szczyptę soli. Ponownie wymieszać. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia nałożyć ciasto. Posmarować je przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym, rozłożyć cienkie plasterki cukinii i pomidora. Piec w 190℃ przez około 20 minut. Po upieczeniu posypać świeżą rukolą.
3. Spaghetti
Składniki:
- makaron spaghetti razowy lub pełnoziarnisty
- 3 szklanki sosu pomidorowego
- cukinia
- 2 marchewki
- ⅓ dyni piżmowej
- ½ szklanki ciecierzycy
- cebula
- papryka
- niewielka ilość oleju kokosowego – do smażenia
- zioła, np.: oregano, bazylia
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
Ciecierzycę moczyć przez co najmniej 12 godzin, najlepiej zostawić ją w wodzie na całą noc. Następnie ugotować (60–80 minut). Na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu kokosowego, przesmażyć pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dodać sos pomidorowy. Dorzucić startą marchewkę i cukinię, pokrojoną w małą kostkę dynię i paprykę, a także przygotowaną wcześniej ciecierzycę. Całość gotować około 15 minut. Pod koniec doprawić ziołami i słodką papryką. Gotowy sos podawać z makaronem ugotowanym al dente.
4. Frytki warzywne
Składniki:
- warzywa korzeniowe pokrojone w słupki, np.: marchewka, seler, burak, batat, ziemniak, pietruszka
- zioła, np. bazylia, zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
- białko jajka
Wybrane warzywa pokroić w słupki i posmarować ubitym białkiem (co sprawi, że upieczone frytki będą miały chrupiącą skórkę). Posypać ziołami. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie polać oliwą. Piec około 30 minut w 200℃. Można podawać z dodatkiem sosu pomidorowego.
5. Chipsy
Składniki:
- ziemniak
- burak
- topinambur
- dynia
- jarmuż
Warzywa pokroić w cienkie plasterki, grubości 1–2 mm. Pomocna będzie tu obieraczka do warzyw. Plasterki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie powinny się ze sobą stykać), skropić oliwą i posypać przyprawami, np. odrobiną soli; do topinamburu pasuje gałązka świeżego rozmarynu, a jarmuż dobrze komponuje się z sezamem. Piec zgodnie z czasem i temperaturą podanymi poniżej:
- ziemniak: 220℃, około 8–10 min.
- burak: 220℃, około 10–12 min.
- topinambur: 200℃, około 8–10 min.
- dynia: 200℃, około 15–20 min.
- jarmuż: 150℃, około 8–10 min.
Warto pamiętać, że chipsy są bardzo delikatne, należy bacznie ich pilnować, by się nie spiekły.
6. Budyń czekoladowy
Składniki:
- ⅔ szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka roślinnego, np.: owsianego lub migdałowego
- 12 suszonych daktyli
- 4 łyżki karobu (można zastąpić 4 łyżkami kakao)
- żurawina suszona (niesiarkowana)
Deser jest alternatywą dla budyniu z torebki.
Kaszę przelać wrzątkiem, następnie parokrotnie przepłukać zimną wodą, by pozbyć się gorzkiego smaku. Daktyle zalać wrzątkiem. Kaszę dodać do mleka, zagotować i pozostawić na ogniu przez około 15 minut – do wchłonięcia mleka. Następnie na około 10 minut pozostawić pod przykryciem, nie gotując. Kaszę, daktyle i karob zmiksować na gładką masę. Przyozdobić żurawiną.
7. Placuszki z owocami
Składniki:
- banan
- jabłko
- ½ szklanki mąki jaglanej
- jajko
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- olej kokosowy
Banana pokroić w cienkie plasterki, a jabłko zetrzeć na tarce. Jajko roztrzepać w misce, wymieszać z jogurtem, stopniowo dodając mąkę. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie dołożyć do niej rozdrobnione owoce i wymieszać. Smażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju kokosowego.
8. Naleśniki jaglane
Składniki:
- szklanka mąki jaglanej
- 2 jajka
- szklanka mleka roślinnego
- mus daktylowy (przepis poniżej)
- pasta kokosowa
- olej kokosowy
- owoce sezonowe, np.: gruszki, borówki
Do roztrzepanych w misce jaj dodać mleko i stopniowo dosypywać mąkę jaglaną. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Podawać z musem daktylowym lub pastą kokosową rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody, tak by powstał krem kokosowy. Udekorować wybranymi owocami, na przykład plasterkami gruszki.
Mus daktylowy
Składniki:
- szklanka suszonych, niesiarkowanych i bezpestkowych daktyli (można namoczyć na noc)
- ½ szklanki ciepłej wody
Produkty zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
9. Nuggetsy
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z indyka
- 2 jajka
- szklanka płatków kukurydzianych
- ½ szklanki płatków owsianych
- łyżeczka słodkiej papryki
- odrobina soli
Mięso pokroić na kawałki. Płatki kukurydziane pokruszyć, wymieszać z płatkami owsianymi. Do roztrzepanych w miseczce jajek dodać przyprawy. Kawałki mięsa obtoczyć w jajku, następnie każdy z osobna także w zmieszanych płatkach. Tak przygotowane mięso ułożyć na blasze i piec około 20 minut w 180℃.
10. Tortille z warzywami
Składniki:
- szklanka kaszy gryczanej niepalonej
- ½ opakowania świeżego szpinaku
- szklanka czerwonej fasoli
- cebula
- sos pomidorowy
- olej kokosowy do smażenia
Kaszę zalać wodą i zostawić na noc. Fasolę zalać dużą ilością wody i pozostawić na około 8 godzin. Po tym czasie odlać wodę. Przepłukaną fasolę zalać nową wodą tak, by poziom wody sięgał około 2 cm ponad powierzchnię fasoli. Gotować 60–90 minut, sprawdzając, czy jest już miękka.
Kaszę odcedzić i zmiksować, dodając świeżą wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiego ciasta naleśnikowego. Tortille smażyć z dwóch stron na patelni posmarowanej niewielką ilością oleju kokosowego.
Na drugiej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu, poddusić cebulę. Gdy się zeszkli, dodać szpinak, a na koniec – sos pomidorowy i ugotowaną fasolę. Farsz zawinąć w tortillę.