Kategorie
Dieta naturalna

Zielone koktajle – warto je pić także jesienią

Zielone koktajle są doskonałym sposobem na dostarczenie organizmowi dziennej dawki warzyw i owoców w formie pysznego napoju. Zmiksowane surowe warzywa i owoce to źródło energii, która wzmacnia i jednocześnie odnawia organizm.

Jest to szczególnie istotne w dzisiejszych czasach, gdy zmuszeni jesteśmy żyć w zanieczyszczonym środowisku, narażeni na nieustanny kontakt z różnymi toksynami, w tym konserwantami, barwnikami, aromatami i antybiotykami.

seria rodzicielska

Jak zrozumieć małe dziecko

34 PLN

#StopTrenowaniu – przeczytaj książkę, która wprowadzi i rozwinie Twoje świadome rodzicielstwo. Rodzicielstwo bez „instrukcji obsługi” i szkodliwych rad.

Jesień to doskonały czas na zielone koktajle – na targach, w sklepach czy warzywniakach jest jeszcze mnóstwo świeżego szpinaku i jarmużu. Dobrze przykryta natka pietruszki będzie dostępna nawet całą zimę. Jarmuż można jeść do marca, natomiast późny szpinak dostępny będzie również w odmianie zimowej. To podstawowe składniki, z których komponować możemy zielone koktajle. Do ich przygotowania, poza zieleniną, potrzebować będziemy blendera, najlepiej takiego o dużej mocy i wysokich obrotach silnika oraz owoców, których smak sprawi, że dzieci i dorośli tym chętniej sięgną po kubek ze skoncentrowaną dawką witamin, minerałów i aktywnych enzymów.

Jak komponować koktajle?

Koktajle można komponować z dowolnych zielenin i zielonych części warzyw, owoców oraz innych dodatków. Trzeba przy tym pamiętać o kilku ważnych zasadach.

Aby zielony koktajl zasługiwał na swoją nazwę, musi zawierać zieleniny. Nazywamy tak zielone części roślin wystające z ziemi, nie będące ani owocem ani korzeniem danej rośliny. Do tej grupy można zaliczyć liście wszelkich roślin uprawnych (m.in. różne sałaty, nacie, kapusty, młode źdźbła pszenicy i inne jadalne liście warzyw), dzikie rośliny jadalne (m.in. mlecz, pokrzywa, lubczyk, babka, szczaw itp.), wodorosty oraz zioła (koperek, pietruszka, mięta, bazylia itp.). Do koktajli można także używać kiełków (najlepsze są te, które mają zielone listki, np. kiełki słonecznika, rzodkiewki).

Wśród składników mogą znaleźć się warzywa nie zawierające skrobi, np. pomidory, ogórki, słodka papryka, awokado. Nie należy stosować marchwi, buraków, brokułów, cukinii, kalafiora, dyni ani kukurydzy. Skrobia, którą zawierają, może – w połączeniu z owocami – powodować wzdęcia. Jeśli chodzi o owoce, nie ma ograniczeń. Ważne, by były dojrzałe, ponieważ niedojrzałe owoce zawierają więcej skrobi i mniej fruktozy, co powoduje, że są ciężkostrawne.

Przygotowując koktajle dla dzieci, przynajmniej na początku, spróbujmy dodać więcej owoców z mniejszą ilością zieleniny (zwłaszcza np. jarmużu, który ma wyrazisty smak). Można zastosować proporcje objętościowe – pół blendera zieleniny i pozostała część owoców. 

Zasady przygotowywania i spożywania zielonych koktajli

Miksowanie różnych rodzajów zieleniny

Liście roślin zawierają śladowe ilości alkaloidów, które w niewielkich ilościach nie szkodzą, a nawet są korzystne dla zdrowia. Gorzej, jeśli dostarczamy organizmowi ten sam alkaloid w dużych dawkach. Na szczęście rośliny zawierają różne odmiany alkaloidów w zależności od gatunku. Dlatego zalecana jest częsta zmiana zielonych składników koktajlu tak, aby przez wiele tygodni nie spożywać np. jarmużu i szpinaku. A przy okazji, unikniemy znudzenia smakiem tych samych koktajli.

Korzystanie z produktów organicznych

Jest to szczególnie istotne w przypadku zielenin, które kumulują pestycydy i inne substancje trujące. Ponadto organiczne warzywa i owoce posiadają wyższą wartość odżywczą w porównaniu z produktami rolnymi hodowanymi metodami konwencjonalnymi. Dlatego lepiej wybrać warzywa z targu od zaprzyjaźnionego rolnika niż te z marketu.

Preferujmy owoce i warzywa lokalne, nie te sprowadzane z daleka. Dzięki temu oszczędzimy i nie przyczyniamy się do produkcji zanieczyszczeń związanych z transportem, a do tego mamy prawo oczekiwać, że dostarczony produkt jest świeży, niedawno zerwany z pola.

Pora i sposób spożywania koktajlu

Podstawową zasadą  jest spożywanie koktajlu jako aperitif, a nie jako deser. W ten sposób odżywcze składniki zostaną lepiej przyswojone i nie będą ulegać fermentacji w przewodzie pokarmowym. Idealnie byłoby sięgać po soki i koktajle z samego rana, na pierwszy posiłek. Świeżo zmiksowany koktajl można też dać dzieciom do szkoły lub przedszkola.

Dobrze jest zachować przerwę ok. 1 – 2 godzin po zjedzeniu posiłku, a po wypiciu koktajlu poczekać z kolejnym posiłkiem ok. 20 – 40 minut.

Koktajlami należy się delektować zamiast pić duszkiem. Zmieszanie ze śliną jest ważne ze względu na znajdujące się w niej enzymy trawienne, które już na tym etapie rozpoczynają trawienie pokarmu. Kiedy jemy warzywa w formie sałatki albo surówki, osiągamy podobny efekt dokładnie przeżuwając pokarm. Żaden człowiek nie potrafi jednak rozdrobnić warzyw tak dokładnie, jak wysokoobrotowy blender. W związku z tym spożywanie koktajli sprawia, że niektórych związków przyswajamy wielokrotnie więcej, niż gdybyśmy te same warzywa i owoce zjedli bez miksowania.

Najlepsze są proste kombinacje

Dzieci z reguły preferują mniej wyszukane smaki. Ponadto, im mniej składników, tym łatwiej sprawdzić czy któryś z nich nie wywołuje alergii. Zbyt złożona mieszanka może być wyzwaniem dla układu pokarmowego i trawiennego.

3 przepisy na zielone koktajle

1. Pietruszkowy detoks

Natka pietruszki, jabłka, banan, cytryna (lub sok z cytryny)

2. Szpinakowa regeneracja

Szpinak, gruszka,jabłka, banan, sok z cytryny do smaku.

W tej wersji możemy stosować wymiennie gruszkę z brzoskwinią lub pomarańczą w zależności od sezonu.

3. Jarmużowe wzmocnienie

Jarmuż, śliwki, jabłka, banan. Można dodać imbir, jeśli dzieci lubią jego pikantny posmak.

Z owoców usuwamy pestki i gniazda nasienne. Zieleniny można porwać lub posiekać, jeśli dysponujemy blenderem o dużej mocy nie jest to konieczne. Następnie blendujemy.

zp-kampania

Źródło: Rewolucja Zielonych Koktajli V. Boutenko
Foto: flikr.com/christaface

Autor/ka: Małgorzata Szaleniec

Oferuje dostawy świeżych koktajli w Krakowie. Organizuje warsztaty na temat wartości zielonych koktajli dla dzieci i ich rodziców (także w przedszkolach).


Bestsellery księgarni NATULI

Tematy, którymi się zajmujemy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *