10 przepisów dla alergików
| 10 przepisów dla alergików

10 przepisów dla alergików

Bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne przepisy dla alergików.

  1. Chlebek gryczany
    Składniki: 1 filiżanka mąki gryczanej, 2 filiżanki ugotowanej kaszy gryczanej (można zastosować jedną filiżankę kaszy prażonej, drugą nieprażonej – wówczas chlebek będzie łagodniejszy), 3 filiżanki rodzynek, 2 łyżeczki zmielonego imbiru, łyżeczka anyżu, 3 filiżanki wody, 3-4 łyżki oliwy z oliwek.
    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Zmieszaj mąkę gryczaną z kaszą. Rodzynki z anyżem i imbirem podgotuj w niewielkiej ilości wody przez 30 minut. Do mieszanki gryczanej dodaj mieszankę rodzynkową. Dodaj oliwę i sól morską do smaku. Wyrabiaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Piecz w natłuszczonej oliwką foremce przez 30 minut lub do uzyskania złotego koloru.

  2. Kluski śląskie
    Składniki: ziemniaki, mąka ziemniaczana, olej.
    Ugotuj 4 średnie ziemniaki, następnie rozgnieć je i ostudź. Dodaj 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej i odrobinę oleju. Wyrób ciasto i uformuj kluski. Gotuj w osolonej wodzie.
  3. Krokiety z kaszy gryczanej lub jaglanej
    Składniki: 2 filiżanki ugotowanej kaszy, 1 filiżanka mąki ryżowej, 1 mała cebula drobno posiekana (uduszona) lub szczypiorek, 1 łyżeczka oleju sezamowego lub oliwy z oliwek, pokrojona natka pietruszki, 1 filiżanki ziarna słonecznika lub sezamu.
    Zmieszaj wszystkie składniki i uformuj małe kulki. Obtocz w ziarnie słonecznika lub sezamie. Smaż na oliwie. Możesz także upiec krokiety w piekarniku – przez 30 minut w temp 180 stopni C.
  4. Kluseczki kukurydziane
    Składniki: 1 filiżanka drobnej kaszki kukurydzianej, 1 filiżanka mąki kukurydzianej, 1/2- 1 filiżanka wrzątku, 1 łyżeczki soli morskiej.
    Wymieszaj składniki i wyrabiaj przez 5 minut. Kiedy ciasto będzie gładkie i sztywne odrywaj małe kawałki i formuj kulki. Wrzucaj do gotującej się wody lub wywaru warzywnego. Możesz podawać z warzywami. Kulki możesz wzbogacić dodając do ciasta ugotowaną i zmiksowaną fasolę.
  5. Polenta
    Składniki: 1 filiżanka grubo mielonej kukurydzy (kaszki), 3 filiżanki wody, 1 łyżeczki soli morskiej.
    Wymieszaj kaszkę z 1 filiżanki wody, resztę wody zagotuj i powoli, mieszając wlewaj polentę. Dodaj sól i przykryj garnek. Gotuj 30-40 minut, czasem mieszając. Wylej na foremkę i po ostygnięciu pokrój w kwadraty. Następnie podsmaż.
    Możesz zrobić wersję “na słodko” dodając rodzynki, migdały lub “na słono” z warzywami.
  6. Naleśniki ryżowe
    Składniki: 2 filiżanki mąki ryżowej, 6 filiżanek wody, 1 łyżeczki soli morskiej, oliwa na patelnię.
    Połącz składniki w misce. Roztrzep ciasto używając trzepaczki i odstaw na co najmniej 2 godziny (najlepiej na całą noc). Mocno rozgrzej patelnię i posmaruj pędzlem umoczonym w oliwie. Wylej ciasto i rozprowadź po całej powierzchni (naleśniki mają być cienkie). Następnie zmniejsz ogień. Możesz je nadziać patami warzywnymi, owocami…
  7. Kasza jaglana ze szpinakiem
    Składniki: kasza jaglana, duży pęczek świeżego szpinaku, 1-2 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, garstka nerkowców.
    Kaszę jaglaną ugotuj na sypko z dodatkiem soli morskiej. Na patelni uduś świeży szpinak na oliwie z oliwek z dodatkiem rozgniecionego czosnku. Dodaj garść nerkowców. Wymieszaj szpinak z kaszą jaglana i polej olejem lnianym.
  8. Kotlety z cieciorki
    Składniki: 2 filiżanki ugotowanej i zmiksowanej cieciorki, 4 łyżki mąki ryżowej lub na pół z kukurydzianą, zmiażdżony ząbek czosnku, łyżka pokrojonej natki pietruszki, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczki kardamonu lub kurkumy.
    Wymieszaj składniki, uformuj placuszki i smaż na patelni na złoty kolor. Takie kotlety możesz robić także z innych fasoli, a zamiast mąk możesz użyć jajek (większości alergików może zamiennie do jajek kurzych stosować jajka przepiórcze – 1 jajo kurze to 2-3 przepiórcze).
  9. Kasza jaglana z morelami
    Składniki: kasza jaglana, płatki migdałowe, morele suszone na słońcu lub suszone śliwki, olej lniany nieoczyszczony.
    Kaszę jaglaną zalej wodą (3-4 cm nad kaszą), dodaj pokrojone suszone morele, płatki migdałowe, odrobinę soli morskiej. Gotuj do miękkości kaszy. Po ugotowaniu, bezpośrednio do miseczki dodaj łyżeczkę nieoczyszczonego oleju lnianego.
  10. Bakaliowe kulki
    Składniki: 2 garście rodzynek, po 12 suszonych moreli i daktyli, ćwierć szklanki pestek słonecznika, garść pestek dyni, 2 łyżki sezamu.
    Namocz rodzynki i morele. Zmiksuj wszystkie składnik. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj łyżkę wody. Jeśli dasz więcej owoców, a mniej ziaren, woda może być zbędna. Z masy uformuj kuleczki i obtocz je w sezamie, wiórkach kokosowych i naturalnym kakao.

Foto

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Emilia Lorenc

Łącząc starożytną mądrość medycyny naturalnej i nowoczesne odkrycia medycyny akademickiej w praktyce pomaga pacjentom pielęgnować i utrzymać zdrowie (wraz z mężem, lekarzem Markiem). Dodatkowo organizuje i prowadzi spotkania z myślą o dzieciach, młodzieży, rodzicach, upowszechniając zdrowie oraz życie w zgodzie z przyrodą. Prywatnie mama w radosnej rodzinie z trójką dzieci. Wykształcenie: Wydział Farmaceutyczny Oddział Analityki Medycznej w Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, Studia Podyplomowe z Biologii Molekularnej Wydział Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, Studia Podyplomowe z Poradnictwa Żywieniowego i Dietetycznego Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Odwiedź stronę autorki/autora: http://www.integrativemedicine.eu




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Noszone dzieci płaczą mniej

Breast Crawl, czyli o podróży noworodka do piersi

10 przepisów na zdrowe zamienniki mniej zdrowych dań i przekąsek

Przejdz do: