5 przepisów na potrawy wielkanocne
Galeria najciekawszych prezentów na Dzień Dziecka... zobacz.
| 5 przepisów na potrawy wielkanocne

5 przepisów na potrawy wielkanocne

Już niebawem Wielkanoc. Oto pięć przepisów na pyszne i naturalne potrawy wielkanocne.

1. Żurek

Składniki:

  • 2 szklanki zakwasu żytniego na żur,
  • 4 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2 cebule,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 4 średnie pieczarki,
  • wędzone tofu,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • majeranek,
  • sos sojowy,
  • sól,
  • chrzan.

W dużym garnku zeszklić na oliwie z oliwek posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wlać bulion warzywny, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone w plasterki pieczarki wraz z trzonkami. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie wlać zakwas i zagotować. Wyjąć z zupy ziele angielskie i liść laurowy. Całość zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku sosem sojowym, solą majerankiem. Do żurku można dodać jeszcze nieco chrzanu. Podawać z pokrojonym w kostki tofu, jajkiem i posiekaną natką pietruszki.

2. Sałatka jarzynowa

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli mung,
  • 
5 dużych ziemniaków,
  • 
1 średniej wielkości marchewka,
  • 
1-2 kiszone ogórki,
  • 1 jabłko, 
szczypiorek,
  • 1 duże, dojrzale awokado,
  • 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej dobrej jakości,
  • 
sok cytryny,
  • sól.

Ugotować wcześniej namoczoną fasolę, ziemniaki w łupinach, marchew. Pokroić w kostkę kiszone ogórki, ugotowane warzywa, posiekać szczypior i zetrzeć jabłko. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Z awokado, musztardy, soku z cytryny i soli zrobić sos. Połączyć go z sałatką i wszystko dokładnie wymieszać.

3. Keks z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 3 – 4 łyżki zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej,
  • 2,5 szklanki soku jabłkowego,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub mielonej wanilii,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 płaska łyżeczka kardamonu,
  • 2 łyżeczki skórki cytrynowej,
  • garść pokrojonych, niesiarkowanych daktyli,
  • garść pokrojonych, niesiarkowanych śliwek,
  • garść jagód goi lub żurawiny,
  • garść posiekanych migdałów,
  • garść posiekanych pistacji niesolonych lub innych orzechów.

Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać, przelać wrzątkiem i ugotować na małym ogniu, pod przykryciem w soku jabłkowym. Następnie dodać do kaszy drobno pokrojone suszone owoce, posiekane orzechy, cynamon, wanilię, skórkę pomarańczową i zmielone płatki owsiane. Wszystko dokładnie wymieszać.
Gotową masę przełożyć do wysmarowanej oliwą i posypanej otrębami formy. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C
Wyjmować z foremek po całkowitym ostudzeniu.

4. Paszteciki warzywne

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 2 cebule,
  • 3 marchewki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki słonecznika,
  • 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka lubczyku,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól do smaku.

Soczewicę ugotować do miękkości w 2 szklankach wody. Słonecznik zalać wrzątkiem, odstawić na około 10 minut. Odcedzić. Pokroić drobno cebulę, posiekać czosnek i zeszklić na oliwie. Następnie dodać startą na grubych oczkach marchew, drobno pokrojony seler naciowy. Dusić, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec dodać soczewicę, słonecznik i przyprawy. Tak przygotowaną masę wyłożyć do małych foremek wysmarowanych oliwą i posypanych otrębami lub razową bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż paszteciki będą odstawać od foremek (około 45 minut). Pod koniec pieczenia wierzch pasztecików posypać sezamem.
Paszteciki wyjmować z foremek, gdy całkowicie ostygną.

5. Muffinki makowo-cytrynowe

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej),
  • 4-5 łyżek maku,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 szklanka mleka migdałowego,
  • 1/3 szklanka oleju rzepakowego,
  • 160 g syropu z agawy,
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej,
  • szczypta soli.

W jednej misce wymieszać ze sobą przesianą mąkę i pozostałe suche składniki. W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki, dodać do suchych i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Piec w temp. 180°C przez około 20 minut.

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Magdalena Gembacka

Psycholog, autorka bloga kulinarnego Am mniam, propagatorka zdrowego żywienia dzieci, prowadząca warsztaty kulinarne dla dorosłych i dzieci. Miłośniczka zdrowej kuchni, fotografii i wszystkiego, co naturalne. Prywatnie mama Kacperka i zakochana po uszy żona.
Odwiedź stronę autorki/autora: http://ammniam.pl/




Plaża, słońce i… rekiny, czyli o ubraniach na ciepłą porę roku od Jako-o

Krótkowzroczność – jakie mamy możliwości radzenia sobie z tym problemem?

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Granice – szanujmy cudze, ale także swoje własne. Rozmowa z Małgorzatą Musiał, cz.1

Jak w zgodzie ze sobą zatrzymywać agresję fizyczną i werbalną dziecka?

Pasożyty w twoim ciele – jak je wykryć i jak z nimi walczyć?

Przejdz do: