5 przepisów na potrawy wielkanocne
KIDS FASHION - 100 najciekawszych propozycji. Zobacz...
| 5 przepisów na potrawy wielkanocne

5 przepisów na potrawy wielkanocne

Już niebawem Wielkanoc. Oto pięć przepisów na pyszne i naturalne potrawy wielkanocne.

1. Żurek

Składniki:

  • 2 szklanki zakwasu żytniego na żur,
  • 4 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2 cebule,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 4 średnie pieczarki,
  • wędzone tofu,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • majeranek,
  • sos sojowy,
  • sól,
  • chrzan.

W dużym garnku zeszklić na oliwie z oliwek posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wlać bulion warzywny, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone w plasterki pieczarki wraz z trzonkami. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie wlać zakwas i zagotować. Wyjąć z zupy ziele angielskie i liść laurowy. Całość zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku sosem sojowym, solą majerankiem. Do żurku można dodać jeszcze nieco chrzanu. Podawać z pokrojonym w kostki tofu, jajkiem i posiekaną natką pietruszki.

2. Sałatka jarzynowa

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli mung,
  • 
5 dużych ziemniaków,
  • 
1 średniej wielkości marchewka,
  • 
1-2 kiszone ogórki,
  • 1 jabłko, 
szczypiorek,
  • 1 duże, dojrzale awokado,
  • 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej dobrej jakości,
  • 
sok cytryny,
  • sól.

Ugotować wcześniej namoczoną fasolę, ziemniaki w łupinach, marchew. Pokroić w kostkę kiszone ogórki, ugotowane warzywa, posiekać szczypior i zetrzeć jabłko. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Z awokado, musztardy, soku z cytryny i soli zrobić sos. Połączyć go z sałatką i wszystko dokładnie wymieszać.

3. Keks z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 3 – 4 łyżki zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej,
  • 2,5 szklanki soku jabłkowego,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub mielonej wanilii,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 płaska łyżeczka kardamonu,
  • 2 łyżeczki skórki cytrynowej,
  • garść pokrojonych, niesiarkowanych daktyli,
  • garść pokrojonych, niesiarkowanych śliwek,
  • garść jagód goi lub żurawiny,
  • garść posiekanych migdałów,
  • garść posiekanych pistacji niesolonych lub innych orzechów.

Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać, przelać wrzątkiem i ugotować na małym ogniu, pod przykryciem w soku jabłkowym. Następnie dodać do kaszy drobno pokrojone suszone owoce, posiekane orzechy, cynamon, wanilię, skórkę pomarańczową i zmielone płatki owsiane. Wszystko dokładnie wymieszać.
Gotową masę przełożyć do wysmarowanej oliwą i posypanej otrębami formy. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C
Wyjmować z foremek po całkowitym ostudzeniu.

4. Paszteciki warzywne

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 2 cebule,
  • 3 marchewki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki słonecznika,
  • 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka lubczyku,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól do smaku.

Soczewicę ugotować do miękkości w 2 szklankach wody. Słonecznik zalać wrzątkiem, odstawić na około 10 minut. Odcedzić. Pokroić drobno cebulę, posiekać czosnek i zeszklić na oliwie. Następnie dodać startą na grubych oczkach marchew, drobno pokrojony seler naciowy. Dusić, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec dodać soczewicę, słonecznik i przyprawy. Tak przygotowaną masę wyłożyć do małych foremek wysmarowanych oliwą i posypanych otrębami lub razową bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż paszteciki będą odstawać od foremek (około 45 minut). Pod koniec pieczenia wierzch pasztecików posypać sezamem.
Paszteciki wyjmować z foremek, gdy całkowicie ostygną.

5. Muffinki makowo-cytrynowe

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej),
  • 4-5 łyżek maku,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 szklanka mleka migdałowego,
  • 1/3 szklanka oleju rzepakowego,
  • 160 g syropu z agawy,
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej,
  • szczypta soli.

W jednej misce wymieszać ze sobą przesianą mąkę i pozostałe suche składniki. W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki, dodać do suchych i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Piec w temp. 180°C przez około 20 minut.

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Magdalena Gembacka

Psycholog, autorka bloga kulinarnego Am mniam, propagatorka zdrowego żywienia dzieci, prowadząca warsztaty kulinarne dla dorosłych i dzieci. Miłośniczka zdrowej kuchni, fotografii i wszystkiego, co naturalne. Prywatnie mama Kacperka i zakochana po uszy żona.
Odwiedź stronę autorki/autora: http://ammniam.pl/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Jaki wpływ na dzieci (i dorosłych) ma czytanie?

Rodzicu zrób z siebie głupka, czyli kilka niezawodnych sposobów na rozładowanie napięcia w relacji z dzieckiem

Wróciliście z wakacji i… musisz odpocząć?

Przejdz do: