6 świetnych, naturalnych i sprawdzonych sposobów na jesienne dolegliwości
| 6 świetnych, naturalnych i sprawdzonych sposobów na jesienne dolegliwości

6 świetnych, naturalnych i sprawdzonych sposobów na jesienne dolegliwości

Zanim sięgniesz po preparaty apteczne, warto wykorzystać zioła i przyprawy, które w naturalny sposób pomogą w walce z infekcjami. Oto kilka przepisów, które możesz stosować prewencyjnie.

Produkty spożywcze, które wzmocnią odporność

1. Cebula

Cebula jest bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C. Od wieków w medycynie ludowej jest wykorzystywana przy infekcjach górnych dróg oddechowych.

Syrop z cebuli na każdy rodzaj kaszlu

(przepis z bloga Odkrywcza mama)

2 cebule pokrój w grubą kostkę. Przełóż do słoika 1 łyżkę cebuli i zasyp 1 czubatą łyżeczką cukru (można zastąpić ksylitolem). Następnie znów: 1 łyżka cebuli i 1 łyżeczka cukru. Całość odstaw na kilka godzin, aż warzywo puści sok. Następnie przecedź przez sitko. Przechowuj w słoiku do 3 dni – nocą w lodówce, w ciągu dnia może stać w temperaturze pokojowej. Podawaj 3 razy dziennie po łyżeczce.

2. Kurkuma

Kukruma jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym, antybakteryjnym i przeciwbólowym.

Kurkumowa pasta z mlekiem i miodem

(od Marty Kmiecik)

Wykorzystaj 2 opakowania kurkumy w proszku (ok. ⅓ szklanki). Zalej to ⅔ szklanki przefiltrowanej wody. Gotuj na małym ogniu przez 10 min. (mieszaj, aby proszek się nie przypalił). Początkowo rzadki płyn zmieni się w gęsty krem. Następnie do szklanki mleka roślinnego dodaj 1 łyżeczkę pasty kurkumowej, miód do smaku i gotowe!

Nieco inny przepis na tzw. złote mleko

(z bloga Ekoist)

Przygotowanie napoju składa się z dwóch etapów. W pierwszym z nich przyrządzamy pastę z kurkumy, która posłuży nam w dalszej kolejności do przygotowania złotego mleka.

Piperyna zawarta w czarnym pieprzu zwiększa wchłanialność kurkuminy – leczniczego składnika kurkumy – aż o 2000 proc.!

Składniki:

  • ¼ szklanki kurkumy,
  • ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu,
  • ½ szklanki wody.

Wymieszaj wszystkie składniki w niewielkim rondelku. Gotuj na średnim ogniu, stale mieszając, do uzyskania gęstej konsystencji. Zostaw do wystygnięcia, a następnie przełóż do małego słoiczka i trzymaj w lodówce. Tak przygotowaną pastę można przechowywać nawet do 2 tygodni.

Gdy pasta jest gotowa, możesz przygotować złote mleko.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju kokosowego (extra virgin),
  • ¼ łyżeczki pasty z kurkumy,
  • 1 szklanka mleka migdałowego lub kokosowego,
  • miód do smaku.

Wymieszaj wszystkie składniki (oprócz miodu). Gotuj chwilę na średnim ogniu. Pilnuj, aby nie doprowadzić mikstury do wrzenia. Odstaw mleko do wystygnięcia, opcjonalnie dodaj miód do smaku.

3. Cynamon i chili

Cynamon ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i rozgrzewające. Kapsaicyna obecna w chilli wspomaga wydalanie śluzu i likwiduje opuchliznę błon śluzowych. Papryczka chilli dodana do potraw rozgrzewa, działa jako środek napotny oraz wspomaga krążenie krwi.

Czekoladowy napój migdałowy

(od Anny Szydlik)

Składniki:

  • 100 g migdałów ze skórką,
  • 4 łyżki naturalnego surowego kakao,
  • 5–6 daktyli Medjool bez pestek,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ½ łyżeczki wanilii w proszku,
  • szczypta chili,
  • plasterek świeżego korzenia imbiru,
  • 600 ml wody.

Migdały namocz w wodzie – co najmniej 12 godzin. Odcedź. Włóż wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na najwyższych obrotach, aż uzyskasz gładką konsystencję. Możesz podawać lekko podgrzane.

Tak przygotowane mleko migdałowe świetnie rozgrzewa. Jest źródłem przeciwutleniaczy, pełnowartościowego białka i witamin.

4. Imbir

Imbir działa napotnie, rozgrzewa i wspomaga krążenie krwi, wzmacnia układ odpornościowy, a także pozytywnie wpływa na trawienie. Ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe.

Rozgrzewający napój z imbirem

(przepis z bloga Ekocentryczka)

Wystarczy kilka plasterków zalać wrzątkiem i zaparzyć pod przykryciem przez około 10 minut. Można dodać cytrynę.

5. Zakwas z buraków

Buraki sprawiają, że krew się oczyszcza i wytwarza więcej czerwonych krwinek. Ze względu na działanie wzmacniające odporność picie zakwasu z buraków wskazane jest dla osób, które przeszły przeziębienia, skończyły kurację antybiotykami bądź cierpią na silne i chroniczne osłabienie i apatię. Kiszone warzywa (buraki, ogórki czy kapusta) są olbrzymią skarbnicą witaminy C.

Zakwas z buraków

(przepis z bloga Jazzowe smaki)

  • ok. 2 kg buraków,
  • dużo ząbków czosnku,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • ziarna pieprzu,
  • przegotowana woda,
  • sól.

Buraki wyszorować, obrać i dokładnie opłukać. Następnie pokroić w dość grube, ok. dwucentymetrowe plastry (muszą być na tyle ciężkie, by pod wpływem wody nie zaczęły pływać). Przygotować duży kamieniak lub słój. Na dnie ułożyć plastry buraków. Na warstwie buraków poukładać kilka obranych i przeciętych na pół ząbków czosnku, łyżeczkę pieprzu i ziela angielskiego oraz kilka listków ziela. Następnie ułożyć kolejną warstwę buraków i ponownie przyprawy. Czynność powtarzać do wykończenia składników. Ważne, aby ostatnią warstwą były buraki. Przegotowaną wodę lekko przestudzić i posolić. Na litr wody 1 łyżka soli. Tak przygotowaną wodą zalać buraki. Jeśli w trakcie zalewania na wierzch naczynia wypłynie czosnek, trzeba go zebrać, by nie spleśniał. Zakwas zakrywamy pokrywką i odstawiamy, by pracował. Każdego dnia z wierzchu zakwasu czystą łyżką zbieramy pojawiającą się białą pianę i ewentualnie ząbki czosnku. Po 5–6 dniach zakwas jest gotowy. Wystarczy przelać go przez sito i zamknąć w wyparzonych słoiczkach. Przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni. Buraki z zakwasu warto wykorzystać do przygotowania barszczu lub surówki. Są także bardzo smakowitą przystawką do wielu dań.

6. Kasza jaglana

Kasza jaglana ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.

Jaglane mleko waniliowe

(przepis z bloga Bibimini smakuje)

Składniki:

  • ½ szklanki surowej kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka wody do ugotowania kaszy,
  • ½ laski wanilii,
  • ⅓ szklanki migdałów lub nerkowców,
  • 2½–3 szklanki wody do zrobienia mleka.

Kaszę jaglaną możemy przygotować na dwa sposoby. Płuczemy ją bardzo dokładnie zimną wodą, a następnie zalewamy wrzątkiem. Albo prażymy w garnku chwilę i następnie zalewamy wrzątkiem. W tym drugim przypadku musimy tylko uważać, by nie spalić kaszy; delikatnie uprażona będzie uwalniać jakby orzechowy aromat. Następnie zalewamy kaszę wrzątkiem i gotujemy na bardzo małym ogniu do czasu wchłonięcia całego płynu, około 15–20 minut.

Kaszę gotujemy z połową laski wanilii. Jeśli będziemy używać zwykłego blendera, moczymy wcześniej orzechy, migdały najlepiej przez noc, nerkowce wystarczy 5–6 godzin. Jeśli natomiast mamy blender wysokoobrotowy, ten etap można pominąć. Do kielicha blendera wkładamy ugotowaną kaszę razem z ziarenkami wanilii, dodajemy orzechy i wodę i całość dokładnie blendujemy do połączenia składników. Jeśli używamy blendera wysokoobrotowego, mleko już jest gotowe, jeśli jednak blender ma słabszą moc, lepiej przecedzić napój przez gazę lub pieluszkę tetrową.

Foto: flikr.com/edublogger

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Dobry Duch serwisu Dziecisawazne.pl:)
Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

„Człowiek to jedyny ssak, który odstawia swoje potomstwo, zanim ono będzie na to gotowe”. 3 historie o samoodstawieniu się dziecka od piersi

Czy faktycznie myślisz, to co myślisz? O wielkiej roli przekonań w naszym życiu

Juul na poniedziałek, cz. 63 – Wszystkie dzieci potrzebują autorytetu osobistego

Przejdz do: