Kategorie
Archiwum

Dlaczego warto się odrobaczać? Rozmowa z Dominiką Adamczyk

Rozmowa z Dominiką Adamczyk – mamą dwójki dzieci, założycielką TAO ZDROWIA – Akademii Zdrowego Odżywiania, gdzie zajmuje się zdrowym gotowaniem, leczeniem i profilaktyką zdrowia.

Jak można się zarazić pasożytami? Kto jest na nie najbardziej narażony?

Pasożytami możemy zarazić się od drugiego człowieka – zarówno bezpośrednio jak i pośrednio, przez korzystanie ze wspólnych rzeczy. Pasożyty mogą także pochodzić od domowego zwierzaka. Szczególnie często stwierdza się zakażenie u dzieci oraz osób, które są wyjątkowo narażone na ryzyko zetknięcia z pasożytami – na przykład przebywają przez dłuższy czas w większych zbiorowiskach ludzkich (przedszkola, kolonie). Ryzykujemy także zaniedbując higienę osobistą.

Do bezpośrednich przyczyn zakażenia można zaliczyć:

  • słabą odporność (złe odżywianie, niedobory witamin i minerałów, stres, emocje, antybiotykoterapię – powoduje dysbakteriozę jelit),
  • kontakt ze skażoną wodą i pożywieniem (pleśnie, pestycydy, nawozy sypane bez kontroli, hormony, antybiotyki, zawarte np. w mleku, konserwanty i sztuczne barwniki),
  • spożycie nieodpowiednio przyrządzonego mięsa (zbyt krótkie gotowanie i smażenie, grillowanie),
  • brak higieny (brudne ręce, warzywa, owoce, piaskownica),
  • wszystkie zwierzęta domowe (w ich organizmach żyje wiele pasożytów, mimo regularnego odrobaczania).

Jakie mogą być objawy tego, że jesteśmy zarobaczeni?

Objawy mogą być bardzo różne, dlatego trudno je czasem powiązać z pasożytami. Alarmujące powinno być:

  • przewlekłe osłabienie organizmu,
  • chudnięcie,
  • sińce pod oczami,
  • apatia bądź przeciwnie – zwiększona pobudliwość,
  • bóle i zawroty głowy,
  • swędzenie skóry, wysypki,
  • brak apetytu lub nadmierny apetyt,
  • nudności, wymioty,
  • bóle brzucha,
  • alergie,
  • duże zapotrzebowanie na słodkie.

Jak w takim razie sprawdzić, czy objawy, które u siebie obserwujemy, świadczą o zakażeniu pasożytami?

Do wyboru mamy kilka narzędzi diagnostycznych – konwencjonalnych, takich jak badania z krwi i z kału, lub niekonwencjonalnych, takie jak badanie z żywej kropli krwi, biorezonans, quantec. Są one dość skuteczne, choć żadne z nich samo w sobie nie daje 100% pewności.

Czy warto zatem odrobaczać się profilaktycznie? Kiedy?

Warto, ale tylko naturalnymi preparatami ziołowymi, aby nie wyniszczyć organizmu. Tylko w ostateczności korzystamy w leków chemicznych – są one bardzo toksyczne, nie tylko dla robaków, ale również dla nas. Naturalne odrobaczanie najlepiej przeprowadzać na wiosnę lub wczesną jesienią, raz, dwa razy w roku. Można odrobaczać dorosłych i dzieci od 3 roku życia. Warto jednak zaznaczyć, że każdy z nas ma pasożyty – ważne, jakie to są pasożyty i w jakich ilościach.

Zatem profilaktycznie, nie częściej niż raz na pół roku, można zastosować wspomaganie ziołowymi preparatami przeciw pasożytom. Przede wszystkim warto się zdrowo odżywiać. Odpowiednia dieta jest tutaj najważniejsza! Dieta, która nie pozwala pasożytom rozwinąć się w naszym organizmie. Nie da się uniknąć kontaktu z pasożytami, ale można tak dbać o swój organizm, żeby nie był dla pasożytów przyjaznym środowiskiem. Dieta ma tutaj fundamentalne znaczenie.

Jaka dieta będzie zatem optymalna?

W przypadku profilaktyki optymalna dieta przeciwpasożytnicza to przede wszystkim ograniczenie do minimum cukru, miodu, słodkich syropów, nabiału (oprócz masła i jajek) oraz produktów z mąki, w szczególności białej pszennej. Warto natomiast jeść dużo warzyw, owoców, roślin strączkowych, nasion, pestek, olejów tłoczonych na zimno, wszelkiej zieleniny (natka pietruszki, koperek…). Bardzo wskazane jest spożywanie zielonej żywności – soku z młodego jęczmienia i chlorelli pyronoidosa. Wszystkie gorzkie w smaku rzeczy zniechęcają pasożyty. Bardzo dobrze działają też pestki dyni, piołun, gorzkie przyprawy, jak również surowy czosnek – trzeba jednak pamietać o jego silnym działaniu rozgrzewajacym (jest to istotne dla osób z chorą wątrobą i oznakami gorąca w ciele).

W przypadku leczenia bardzo pomocne są specjalnie dobrane zioła przeciw pasożytom. Wówczas przez miesiąc diety należy przestrzegać bardzo rygorystycznie – wykluczamy wtedy całkowicie pokarmy niekorzystne, takie jak:

  • mleko pasteryzowane, UHT, jogurty, kefiry, maślanka, śmietanka słodka;
  • cukier we wszystkich postaciach: miód, dżem, produkty dla diabetyków, czekolada, cukierki, ciasta, torty, słodkie pieczywo, drożdżowe bułki i ciasta, soki i napoje gazowane z cukrem, budynie itp.;
  • produkty z białej mąki: białe pieczywo, tosty, makarony, naleśniki, niektóre wędliny, pierogi, również chleb z mąki mieszanej, zupy w proszku;
  • drożdże i wszelkie produkty zawierające drożdże;
  • biały ryż;
  • alkohol, wina, piwo, wódka;
  • sery pleśniowe i żółte, majonez, ketchup;
  • soki w kartonach i butelkach, przyprawy wieloskładnikowe;
  • wszystkie dania gotowe, przyrządzone metodami przemysłowymi, artykuły spożywcze wysokoprzetworzone, konserwy.

Można natomiast spożywać:

  • ziemniaki;
  • płatki owsiane, kukurydza, kasze (jęczmienna i gryczana);
  • ryż ciemny niełuskany;
  • pieczywo żytnie, orkiszowe na zakwasie, ryżowe, chleb chrupki żytni;
  • ryby, mięso;
  • jajka – jeśli nie są alergenem;
  • warzywa;
  • kwaśne owoce – jabłka, grapefruity, kiwi, suszone figi;
  • oliwa z oliwek tłoczona na zimno, olej z pestek winogron, olej lniany;
  • ziarna dyni, słonecznika, siemię lniane, migdały, orzechy, sezam;
  • napoje – woda (niegazowana), herbata ziołowa, herbaty owocowe jednoskładnikowe, soki naturalne wyciskane z warzyw lub kwaśnych owoców;
  • makarony – ryżowy, żytni.

Jak jeszcze wesprzeć swój organizm w zachowaniu zdrowia?

  • Dbać o rozluźnienie organizmu (w napiętym organizmie pasożyty są „zakleszczone jak w pułapce” i utrudnione jest ich trucie i wydalanie).
  • Stworzyć niekorzystne dla pasożytów środowisko, wzmacniając układ odpornościowy i pokarmowy (regeneracja śluzówki całego przewodu pokarmowego, uszczelnienie jelit, przywrócenie prawidłowej flory bakteryjnej).
  • Podejmować często aktywność na świeżym powietrzu.
  • Zapewnić sobie odpowiednią ilość snu i odpoczynku.

Rozmowa z Dominiką Adamczyk – mamą dwójki dzieci, założycielką TAO ZDROWIA – Akademii Zdrowego Odżywiania, gdzie zajmuje się zdrowym gotowaniem, leczeniem i profilaktyką zdrowia.

dominika-adamczyk

Foto: notonthehighstreet.com

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.