Kaszka kaszce nierówna, czyli czym się różni instant od kaszki ugotowanej z kaszy
| Kaszka kaszce nierówna, czyli czym się różni instant od kaszki ugotowanej z kaszy

Kaszka kaszce nierówna, czyli czym się różni instant od kaszki ugotowanej z kaszy

Według piramidy żywienia gotowane zboża powinny być podstawą jadłospisu małego dziecka. Pełnoziarniste makarony, ciemne pieczywo, a przede wszystkim kasze powinny jak najczęściej gościć na rodzinnym stole. Wybór kasz i kaszek jest przeogromny. Czym się między sobą różnią? Jak wybrać te najbardziej wartościowe?

Kaszki instant

Popularne kaszki z supermarketów nie zachęcają swoim składem – cukier, aromaty, mleko w proszku to nie są pożądane składniki w diecie niemowląt. Na etykiecie popularnego produktu na pierwszym miejscu widnieje mleko modyfikowane i mleko w proszku. Zboża zajmują tu około 30% i daleko im do nieprzetworzonej postaci. Zwykle “zboża” to mieszanka różnych mąk (np. owsianej, żytniej, pszennej). Mąka powstaje wskutek nawilżenia, obłuszczenia, zmiażdżenia i roztarcia ziarna. Podczas tego procesu wiele cennych składników zostaje utraconych. Zresztą mąka sama w sobie stanowi zazwyczaj surowiec do dalszego przerobu.

Jeśli już sięgamy po produkty typu instant, warto wybierać te pełnoziarniste i ekologiczne oraz bezmleczne i bezcukrowe. Produkty zbożowe z pełnego przemiału zawierają więcej cennych składników pokarmowych – białek, tłuszczów, cukrów, witamin, minerałów i pierwiastków śladowych. Kaszki dla niemowląt w procesie produkcji poddawane są procesowi, który zapewnia ich lekkostrawność – nie jest to ziarno surowe, grubo mielone, ale tak dzielone, aby było odpowiednie dla małych dzieci. Dotyczy to m.in. obróbki skrobi z ziarna. Nie zawierają one także całej palety syntetycznych witamin, które są notorycznie dodawane do kaszek popularnych marek.

Kaszki do zagotowania

W sytuacjach szczególnych można także sięgnąć po kaszki do zagotowania. Dzięki minimalnej obróbce zawierają o wiele więcej cennych składników odżywczych od płatków błyskawicznych i kaszek instant, a jednocześnie można je przygotować szybciej niż tradycyjną kaszę, co sprawdzi się np. w podróży.

Tego typu kaszki przygotowywane są przy użyciu technologii, która pozwala zachować znaczną część naturalnych wartości odżywczych, minerałów i witamin, głównie dzięki metodzie czyszczenia ziaren oraz dzięki temu, że nie podlegają one żadnej obróbce termicznej. Ziarno przed podaniem należy krótko zagotować, co jest niezbędne dla zachowania świeżości dania oraz dla pewności pozbycia się ewentualnych bakterii.

Reklama sponsora artykułu

Organiczna kaszka owies gryka jęczmień

Specjalna produkcja skraca czas przygotowania kaszki i zatrzymuje wszystkie cenne składniki odżywcze i witaminy.

ZOBACZ

Organiczna kaszka gryczana

Surowce są starannie dobrane i tylko najwyższej jakości. Składniki: ekologiczna gryka (100%).

ZOBACZ

Organiczna kaszka z jasnej gryki

Naturalność i ekologiczność kaszek potwierdzona jest certyfikatem EU Organic. Składniki: ekologiczna jasna gryka (100%).

ZOBACZ

Płatki zbożowe

Płatki zbożowe to nic innego jak ziarno zboża (np. owies, jęczmień, pszenica, ryż, proso) poddane obróbce.

Proces ten przebiega w kilku etapach:

  • obtaczanie, czyli usunięcie okrywy nasiennej i nadanie ziarnu opływowego kształtu,
  • łamanie ziaren,
  • nawilżanie (ziarna leżakują w parowniku, gdzie są poddawane działaniu pary wodnej),
  • prasowanie w celu nadania im charakterystycznego, spłaszczonego kształtu.

W zależności od stopnia obróbki możemy wyróżnić:

  • płatki zwykłe – poddane najmniejszej ingerencji i dzięki temu mają najwięcej składników odżywczych. Powstają w wyniku zgniecenia obłuszczonego i nawilżonego ziarna;
  • płatki górskie – to takie, które przed obłuszczeniem i parowaniem zostały dodatkowo rozdrobnione. Podczas procesu łamania ziarna tracą wiele ze swych cennych składników odżywczych, przede wszystkim minerałów;
  • płatki błyskawiczne – takie, które zostają poddane procesowi hydratacji. Przed dalszą obróbką ziarniak zostaje nawilżony, w wyniku tego dochodzi do zmiękczenia jego struktury, dzięki czemu podczas procesu gotowania łatwiej absorbuje wodę i szybciej robi się miękki (stąd krótszy proces gotowania). Płatki takie są także łatwiej trawione.

Warto wybierać przede wszystkim płatki zwykłe, ewentualnie górskie, ponieważ mają skład zbliżony do nieprzetworzonych ziaren. Płatki błyskawiczne warto zostawić sobie na wyjątkowe sytuacje, np. wyjazdy, gdy długie przygotowanie i gotowanie pełnowartościowych produktów jest utrudnione. To oczywiście i tak o wiele lepszy wybór niż gotowe kaszki błyskawiczne dla dzieci, dostępne na sklepowych półkach.

Kasza

Najwięcej składników i wartości odżywczych mają kasze nieprzetworzone. Pozyskiwane z pełnego ziarna, są bogatym źródłem błonnika, witamin i minerałów. Wybór jest naprawdę bardzo szeroki – zarówno tych glutenowych, jak i bezglutenowych.

Kasze bezglutenowe:

  • kasza jaglana,
  • kasza gryczana,
  • kasza kukurydziana,
  • amarantus,
  • quinoa (komosa ryżowa),
  • tapioka,
  • sorgo.

Kasze zawierające gluten:

  • kasza manna,
  • kasza jęczmienna,
  • kuskus,
  • kasza owsiana,
  • kasza orkiszowa.

Kasze, najlepiej bezglutenowe, można podawać niemowlętom już od 7 miesiąca życia. Jako posiłek podstawowy mogą być przygotowywane na wodzie lub na mleku roślinnym. Są także świetnym dodatkiem do zup (np. krupniku), ale także bazą do deserów (ciast, budyniów, ciasteczek, placuszków) oraz innych potraw (np. tart).

Przeczytaj: 10 przepisów na domowe kaszki

Foto: flikr.com/donnieray


Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Dobry Duch serwisu Dziecisawazne.pl:)

Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Dlaczego nie da się oddzielić nauki od zabawy?

“A co ja mam z tym wspólnego?”. O tym, jak powstają zabawki w Chinach i co my wszyscy mamy z tym wspólnego

20 inspiracji na jesienne śniadania, obiady, podwieczorki i kolacje z dynią

Przejdz do: