Mieszanki czekoladopodobne, rozpuszczalne granulki, słodkie napoje w kartonikach nie mają nic wspólnego z prawdziwym kakao. W ich składzie dominuje cukier, proszek mleczny oraz sztuczne aromaty. Prawdziwe i zdrowe kakao przyrządzimy wyłącznie z gorzkiego proszku kakaowego. Wybierając kakao należy zwrócić uwagę na jego kolor – im bardziej intensywny tym lepiej.
Przepis na domowe kakao
Do szklanki wsypujemy dwie łyżki kakao i mieszamy je z odrobiną mleka (może być roślinne). W rondelku podgrzewamy mleko i dolewamy do niego rozpuszczone kakao. Czekamy aż całość się zagotuje.
Uwaga! Reklama do czytania
Cud rodzicielstwa
Piękna i mądra książka o istocie życia – rodzicielstwie.
Kakao usprawnia pracę mózgu
Nasiona kakaowca to bardzo bogate źródło magnezu. Pierwiastek ten korzystnie wpływa na pracę naszego organizmu i utrzymuje go w normie. Filiżanka prawdziwego kakao:
- usprawnia przepływ krwi,
- dotlenia krew,
- utrzymuje właściwy rytm serca,
- przeciwdziała zmęczeniu,
- odżywia mózg, dzięki czemu poprawia się jego wydajność,
- poprawia nastrój.
Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka
Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie.
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.
Kakao chroni przed rakiem
Prof. Norman Holenberg z Uniwersytetu Harvarda udowodnił, że kakao zapobiega powstawaniu nowotworów. Poza tym jego regularne spożywanie chroni nasz organizm przed cukrzycą i chorobami serca. W nasionach kakaowca jest dwa razy więcej flawonoidów niż w czerwonym winie. Flawonoidy obniżają krzepliwość krwi, a także pomagają chronić organizm przed miażdżycą. Kakao jest też bogate w przeciwutleniacze, opóźniające procesy starzenia.
Kakao to źródło energii
Jednym ze składników, które zawiera kakao, jest tzw. teobromina. Substancja ta pobudza czynności serca oraz rozszerza naczynia krwionośne. Uważa się, że może ona powodować także obniżenie ciśnienia tętniczego. Teobromina korzystnie wpływa na układ nerwowy, ma właściwości pobudzające oraz regenerująco działa na organizm. Zwłaszcza po wysiłku fizycznym warto więc sięgnąć po szklankę kakao.
Źródło: samozdrowie.pl
Foto